Documento: «Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις παραλίες της Κεφαλονιάς» – Τι απαντούν Γαρμπή, Κωνσταντάκης, Λυκούδης

Το καυτό θέμα των περσινών διαγωνισμών για τις παραλίες φέρνει ξανά στην επικαιρότητα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου και της εφημερίδας Documento. Το ρεπορτάζ φέρνει στο φως έκθεση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με την οποία υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία σύνταξης των όρων του διαγωνισμού.

Η έκθεση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «διαβιβάζεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς και στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στους εμπλεκομένους».
To πόρισμα, που φέρνει στο φως το , προέκυψε ύστερα από καταγγελία ενός από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. 
Υπενθυμίζουμε ότι ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού στις συγκεκριμένες παραλίες (Παλιοσταφίδα, Μεγάλη Άμμος, Μακρύς Γιαλός) είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πέρσι, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να κάνει λόγο για «παράβαση των όρων της διακήρυξης» και τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να προειδοποιεί ότι ο Δήμος θα χάσει χρήματα από τη διαδικασία. Και οι δύο παρατάξεις μάλιστα είχαν προβλέψει ότι υπήρχε ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πλειοδότες που είχαν κάνει ασυνήθιστα μεγάλες προσφορές. Κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε αφού, οι πλειοδότες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν προσήλθαν να υπογράψουν με αποτέλεσμα οι παραλίες να δοθούν τελικά με πολύ χαμηλότερο τίμημα.
Πηγή: «Documento.gr»

: Αν κάναμε λάθος, θα κριθούμε – Παίζεται ένα βρόμικο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μας

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Σοφία Γαρμπή η οποία παραδέχτηκε ότι πιθανώς να έγινε λάθος στη διαδικασία, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα κριθεί αρμοδίως και ότι η επιτροπή διενεργούσε με αυτό τον τρόπο τον διαγωνισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
«Αυτόν τον τρόπο παραλάβαμε, αυτόν συνεχίσαμε», μας είπε και πρόσθεσε: «Για μία ακόμη φορά παίζεται ένα βρόμικο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μας. Τον Ιούλιο που ήρθε αυτό το πόρισμα είχε, κατά τη γνώμη μου, εσκεμμένα, αποκρύψει αυτή την παράγραφο. Ενώ κατηγορούμασταν για κάτι, δεν μας το κοινοποίησαν. Το σημειό Ζ είχε κενό», είπε  η κ. Γαρμπή.
«Κάποιοι θέλουν να βλάψουν την εικόνα της Δημοτικής Αρχής και το κάνουν πολύ έντεχνα», συνέχισε η αντιδήμαρχος των Οικονομικών. 
Όσο αφορά την ουσία της υπόθεσης, η κ. Γαρμπή είπε ότι την ίδια διαδικασία ακολουθούταν χρόνια, τόσο από την Κτηματική, όσο και από άλλους δήμους. 
«Προσωπικά δεν γνώριζα ότι η διαδικασία ήταν λάθος», μας είπε, «θα κριθούμε από τον κόσμο και για τα σωστά και για τα λάθη μας», συνέχισε. «Άλλωστε είχαμε όλες τις εγκρίσεις στο παρελθόν από τα αρμόδια όργανα, από την Αποκεντρωμένη κ.λπ. Αυτά θα φανούν τόσο στο Πειθαρχικό όσο και όπου αλλού προκύψει».
Ρωτήσαμε επίσης την κ. Γαρμπή για το πώς, εφόσον ακολουθούταν αυτή η διαδικασία και στο παρελθόν, η έκθεση που έφερε στο φως το Documento, αναφέρει τα εξής: «Από τον έλεγχο των πρακτικών φανερών δημοπρασιών προηγούμενων ετών, το ΣΕΕΔΔ δεν διαπίστωσε αναφορά της Επιτροπής Διεξαγωγής Δημοπρασιών στον τρόπο υποβολής των προσφορών, συνεπώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του Δήμου ότι τα προηγούμενα έτη, η σειρά υποβολής είχε καθοριστεί με τον ίδιο τρόπο (με σειρά κατάθεσης των δικαιολογητικών)»
Εκείνη απάντησε ότι η Επιτροπή έχει στείλει εδώ και καιρό τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό της. 
Καταλήγοντας, πρόσθεσε ότι «είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα λάθος στη διαδικασία, για το οποίο είμαι έτοιμη να αναλάβω όσες ευθύνες που αναλογούν, και άλλο να διαβάλλονται οι προσωπικότητές μας με αυτό τον τρόπο, με δημοσιεύματα που καταγγέλλουν σκοπιμότητες πίσω από αυτό το λάθος. Αυτό πλέον δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι και θα απαντήσουμε καταλλήλως».

Λυκούδης: Έγινε λάθος στη διαδικασία

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος, μιλώντας στον Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, παραδέχτηκε το λάθος, ισχυρίστηκε όμως και εκείνος ότι η ίδια διαδικασία συνέβαινε εδώ και χρόνια και απέδωσε το όλο θέμα σε πολιτικά παιχνίδια λόγω των εκλογών.

Κωνσταντάκης: Υπογράψαμε την εισήγηση των Νομικών Υπηρεσιών

Ο Άγγελος Κωνσταντάκης μίλησε επίσης στα Κεφαλονίτικα Νέα και είπε ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που παραβρίσκονταν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση που είχε την έγκριση των Νομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε όλα τα προεδρικά διατάγματα, τις υποπαραγράφους των νόμων και τις διατάξεις. Πήραμε μία εισήγηση ελεγμένη από τις Νομικές και την ψηφίσαμε. Αν έπρεπε σε κάθε εισήγηση να αμφισβητούμε αυτά που εγκρίνουν οι μας τότε δεν θα ψηφιζόταν τίποτα, ούτε στον Δήμο ούτε στην Οικονομική Επιτροπή ούτε πουθενά», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ. Συμπληρώνοντας, επανέλαβε κι εκείνος, ότι αυτός ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού χρησιμοποιόταν εδώ και χρόνια από πολλούς άλλους δήμους. Άλλωστε υπήρχαν και άλλοι (σ.σ. εννοεί την επιτροπή του Διαγωνισμού) που μπορούσαν να ελέγξουν στη συνέχεια τη διαδικασία.

Τέλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει τα εξής:

«Υπηρετώ το Νησί μας μέσα και έξω από αυτό, με όλες μου τις δυνάμεις. Σήμερα φρόντισαν κάποιοι χαφιέδες για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα να μας κάνουν πρωτοσέλιδο σε Αθηναϊκές φυλλάδες και να αναπαράγουν κάποιοι τοπικοί με ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι θα είμαι εδώ να συνεχίζω με το ίδιο πάθος, ήθος και με όλη μου τη δύναμη. Κατάλαβα μάλιστα ότι έρχονται εκλογές… Είναι έτσι για δεν είναι;»

Τι απαντά ο Δήμος

Σε τελείως διαφορετικό τόνο κινήθηκε η επίσημη απάντηση του Δήμου Κεφαλονιάς, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία της υπόθεσης, προκαλώντας πολλά αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την ανταπάντηση της εφημερίδας Documento. 
Ο Δήμος επιτίθεται στην εφημερίδα Documento αλλά και στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (!), κάνοντας λόγο για «παρακρατική εφημερίδα» και «μεθοδεύσεις του ΣΕΕΔΔ.

Με την ευκαιρία, μάλιστα, επιτίθεται και στον Θεόφιλο Μιχαλάτο, αναφέροντας ότι «του ευχόμαστε καλή τύχη στο Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών που έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για κακουργηματική απιστία εις βάρος του πρώην Δήμου Λειβαθούς»

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα μάλιστα, η απάντηση του Δήμου περιέχει μία ανακρίβεια. Η Αποκεντρωμένη, σύμφωνα με το Documento, δεν ενέκρινε τους όρους του τελευταίου διαγωνισμού. Απλώς δεν τους έλεγξε αφού παρήλθε η προθεσμία των 30 ημερών. 

Η ανακοίνωση του Δήμου
Για άλλη μια φορά η «παρακρατική» εφημερίδα Documento, γνωστή στο
πανελλήνιο ως το «μακρύ χέρι» του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται με το γνωστό
σκανδαλοθηρικό της τρόπο στο Δήμο Κεφαλλονιάς. Πλέον όμως όλοι οι Έλληνες
γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο έντυπο αποτελεί ένα μοχλό πίεσης σε όσα
πολιτικά πρόσωπα, φορείς ή θεσμούς αντιστρατεύονται τις επιλογές είτε του
ΣΥΡΙΖΑ είτε αυτών που συνδέονται μαζί του με όρους πολιτικοοικονομικής
διαπλοκής. Επί της ουσίας:
 • Τα επίμαχα πορίσματα αμφισβητούν διοικητικές διαδικασίες που
  ουδέποτε ακυρώθηκαν από τον ανώτερο κρατικό φορέα που εποπτεύει τον
  Δήμο Κεφαλλονιάς, δηλαδή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου
  Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων ή διοικητικές διαδικασίες που
  έχουν την έγκριση του υπέρτατου φορέα δημοσιονομικού ελέγχου,
  δηλαδή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως εκ τούτου τα πορίσματα αυτά
  είναι κυριολεκτικά, σε νομικό επίπεδο, για τα «σκουπίδια». Ούτε μας
  τρομάζουν, ούτε μας τρομοκρατούν , όπως ελπίζουν οι πολιτικοί μας
  αντίπαλοι, αντίθετα, μας διασκεδάζουν καθώς σκεφτόμαστε ότι αυτοί
  που τα εμπνεύστηκαν θα πέσουν στον «λάκκο» που προσπάθησαν να
  στήσουν για εμάς.
 • Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) έχει ήδη με ομόφωνη
  απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου καταδικάσει τις πρωτοφανείς
  μεθοδεύσεις του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (
  ΣΕΕΔΔ) ως προς το Δήμο Κεφαλλονιάς και έχει ζητήσει να διεξαχθεί
  έρευνα εις βάρος του συγκεκριμένου κρατικού οργάνου από τους
  αρμόδιους θεσμικούς και δικαστικούς φορείς. Επομένως και δεδομένου
  του καταφανούς εκτός νομικού τόπου και χρόνου περιεχομένου των
  πορισμάτων του ΣΕΕΔΔ είναι εξαιρετικά πιθανόν οι φερόμενοι ως
  διώκτες να μετατραπούν σε κατηγορούμενους.
 • Όσον αφορά στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου
  Κεφαλλονιάς Θεόφιλο Μιχαλάτο που έσπευσε στην ιστοσελίδα
  ιδιοκτησίας του (inkefalonia.gr) να δημιουργήσει παραπλανητικές
  εντυπώσεις γράφοντας πως δήθεν «σφίγγει» ο κλοιός για πέντε στελέχη
  της Δημοτικής Αρχής, του υπενθυμίζουμε πως ο κλοιός έχει ήδη
  «σφίξει» και μάλιστα απελπιστικά για τον ίδιο και του ευχόμαστε
  καλή τύχη στο Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών που έχει παραπεμφθεί να
  δικαστεί για κακουργηματική απιστία εις βάρος του πρώην Δήμου
  Λειβαθούς.
Τέλος, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η παρούσα πολιτική «ανωμαλία» είναι θέμα
μηνών να ολοκληρώσει τον κύκλο της και μόλις η θεσμική κανονικότητα
επιστρέψει στην πατρίδα μας το «κύκλωμα» του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι
παρατρεχάμενοι αυτού, όποια θέση κι αν σήμερα κατέχουν που θεωρούν πως τους
εξασφαλίζει «ασυλία», θα αντιμετωπίσουν όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι
επιβάλλουν.
Γραφείο Επικοινωνίας

Documento: «Μνημειώδης η απάντηση»

Με μία άθλια ανακοίνωση το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Κεφαλλονιάς επιτίθεται στην εφημερίδα Documento με αφορμή το ρεπορτάζ που αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα για σικέ διαγωνισμούς της δημοτικής αρχής του κυρίου Αλέξανδρου Παρίση.

Το ρεπορτάζ βασίστηκε στο πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης Διαφθοράς και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας διοίηκησης.

Ο δήμαρχος κύριος Αλέξανδρος Παρίσης και η παρέα του που υπογράφουν αυτό το μνημειώδες κείμενο πρέπει να απαντήσει επί της ουσίας και να αφήσει στην άκρη και τους χαρακτηρισμούς περί παρακρατικών δημοσιογράφων και τις ελπίδες με τις οποίες κλείνει την ανακοίνωση που μιλάει για «το επερχόμενο τέλος της πολιτικής ανωμαλίας».

Η υπόθεση έχει να κάνει με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση σε ιδιώτες μια σειράς παραλιακών τμημάτων με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες. Ένας εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για μη νόμιμο ανοιχτό διαγωνισμό ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον αποκλεισμό του, και την πρόκληση ζημίας για το ελληνικό δημόσιο.

Το ρεπορτάζ του Documento αποκάλυψε τα έγγραφα για την υπόθεση και χθες το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου εκδίδει την κατάπτυστη ανακοίνωση. Ουσιαστικά κατηγορεί για παρακράτος την ικανότητα του δημοσιογράφου να έχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα, να κάνει δηλαδή ρεπορτάζ.

Νέα απάντηση του Δήμου

Τέλος, ο Δήμος, με νέα ανακοίνωσή, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της Σοφία Γαρμπή, αναφέροντας ότι παρόμοια διαδικασία ακολουθούσε και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. 
Αφού το Documento είναι ο «θεματοφύλακας» του δημοσίου συμφέροντος (!) και ψέγει το Δήμο Κεφαλλονιάς ότι ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον επειδή προέβλεψε σε διακήρυξη παραχώρησης απλής χρήσης παραλιών, όταν ο τελευταίος πλειοδότης αρνηθεί να υπογράψει συμφωνητικό, να περνάει το δικαίωμα στον αμέσως επόμενο πλειοδότη, ας ερευνήσει πόσο έχει ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών και οι Κτηματικές υπηρεσίες όλης της χώρας που διακηρύσσουν ακριβώς το ίδιο στις προφορικές πλειοδοτικές δημοπρασίες για τις παραλίες.
Για να διευκολύνουμε το έργο των «ερευνητών» του μάλιστα τους παραπέμπουμε στον σύνδεσμο https://www.minfin.gr/web/g.g.-demosias-periousias/aigialos , όπου είναι δημοσιευμένες πλήθος διακηρύξεων προφορικών δημοπρασιών.
Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς τους όπως θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα τους.  
Διαφορετικά, η «έγκριτη» εφημερίδα αποδεδειγμένα πλέον υπηρετεί σκοπιμότητες,  «εκτελεί» εντολές και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος….
Άλλωστε, τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι «γαλάζια» είναι όλη η Ελλάδα: 

Ο λόγος στις δικαστικές αρχές

Εν κατακλείδι, το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός αφήνει πολλά κενά. Το ότι υπήρξαν πλειοδότες που έκαναν ασυνήθιστα υψηλές προσφορές και στη συνέχεια αποχώρησαν είναι αδιαμφισβήτητο και έχει καταγγελθεί από πέρσι, από την αντιπολίτευση. Αυτό αφήνει μεγάλες σκιές στην όλη διαδικασία. 
Το θέμα είναι κατά πόσο η όλη διαδικασία έγινε εσκεμμένα με αυτό τον τρόπο, τι σκοπιμότητες υπήρχαν, πώς αυτές εφαρμόστηκαν και αν εμπλέκονται μέλη των υπηρεσιών ή των επιτροπών του Δήμου. 
Αυτό, μαζί με όλα τα υπόλοιπα βέβαια, θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη, αφού ο φάκελος της υπόθεσης, πέρα από τον πειθαρχικό έλεγχο, ακολουθεί και τον δρόμο προς τον εισαγγελέα. 
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0