Επιμένουν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς

Διατηρούν τις ελπίδες τους για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε τρεις ή δύο δήμους, στον Τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από συνάντηση που είχε ο συντονιστής της Νομαρχιακής του κόμματος, Σπύρος Παγώνης, με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, ο κ. Παγώνης είπε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και ότι παραμένει επίσημη γραμμή του υπουργείου ότι θα προσπαθήσει να προχωρήσει στην αλλαγή του χωροταξικού, ειδικά για τα νησιά, μέσα στον επόμενο μήνα.

«Υπάρχει» το παράδειγμα της Ιθάκης, μας είπε, όπου είναι αντίστοιχο με τους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν, εννοώντας ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέοι δήμοι και για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιούν διαδημοτικές υπηρεσίες ενός μητροπολιτικού δήμου (Αργοστολίου).

Ο κ. Παγώνης, λίγο αργότερα, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Σάκη Βούτου, στον Ionian Galaxy, πρόσθεσε ότι ο κ. Χαρίτσης «αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση που του έγινε στην ΕΝΠΕ» (δείτε εδώ δημοσίευμα των Κεφαλονίτικων Νέων που αποκάλυψε τον σχετικό διάλογο) και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα ο νέος υπουργός να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Θεοπεφτάτου: Θα έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο για προσλήψεις

Σε παρόμοια γραμμή κινείται και η βουλευτής του Νομού η οποία μας είπε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι νέοι δήμοι. Σε ερώτηση που της κάναμε σχετικά με το πώς όμως θα προλάβει το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις, είπε ότι αφενός μπορούν να ξεκινήσουν οι νέοι δήμοι χρησιμοποιώντας προσωπικό από τον μητροπολιτικό δήμο, αφετέρου οι δυνατότητες για προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων από 1.1.2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού η αναλογία «5 προς 1» (πέντε υπάλληλοι φεύγουν – με συνταξιοδοτήσεις κλπ – ένας έρχεται), μετατρέπεται σε «1 προς 1».

Δεν σχολιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικό της σύγχυσης που επικρατεί, είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο επικοινωνήσαμε, αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει το θέμα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή την κατάσταση, είναι ότι από τη μία, το υπουργείο γνωρίζει ότι εάν προχωρήσει στη διάσπαση πριν τις εκλογές, κινδυνεύουν οι νέοι δήμοι να υπολειτουργούν, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα, αφού δημόσια έργα στην περιοχή δεν θα μπορούν να προχωρούν, ούτε από τους τοπικούς δήμους ούτε από τον Δήμο Κεφαλονιάς, ο οποίος θα έχει καταργηθεί, από την άλλη όμως, η πίεση από τις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλη, αφού θεωρούν ότι το χωροταξικό σε ένα μεγάλο νησί όπως η Κεφαλονιά, λειτουργεί πολύ συχνά ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των περιοχών εκτός του Αργοστολίου.

 Τέλος, να σημειώσουμε ότι συχνά-πυκνά, η βουλευτής του νησιού αναφέρεται και στις ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού θεωρεί ότι ακόμη και με το υπάρχον σύστημα, θα μπορούσε να μην είχε δοθεί τόσο μεγάλο μέρος σε έργα στην πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, αλλά να είχε προσεχθεί περισσότερο η περιφέρεια και ειδικά το Ληξούρι.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0