“Φέτα 2018”. Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φέτας

Έληξε χθες στην Ελασσόνα της Λάρισας η ετήσια συνάντηση 2018 για την , χωρίς μέχρι αυτή την στιγμή να γνωρίζουμε αν και πόσες επιχειρήσεις ή φορείς από την Κεφαλονιά έλαβαν μέρος σε αυτήν την πολύ σημαντική διοργάνωση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φέτας.
Η Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018», αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία συμμετείχαν κτηνοτρόφοι & παραγωγοί γάλακτος, παραγωγοί φέτας, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας, Φορείς του Δημόσιου Τομέα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρ. Ένωσης, Πρεσβείες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου. 
Από τα σημαντικότερα στοιχεία της διοργάνωσης η παρουσίαση δράσεων της νεοσυσταθείσας Εθνικής Διεπαγγελματικής Επιτροπής Φέτας που “αντάλλαξε” απόψεις με τον επικεφαλής του Ιταλικού Οργανισμού ΠΟΠ προϊόντων σχετικά με την οργάνωση της παραγωγής και την προώθηση της φέτας στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρθηκε κατά την παρουσία του στην Ελασσόνα στο γεγονός ότι η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές “βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες“.
Ο υφυπουργός τόνισε πως με το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, «δεν δίνεται καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα» για να συμπληρώσει ότι «όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους».
Τέλος, αξίζει να ειπωθεί η “δουλειά” που γίνεται στην Ελασσόνα σχετικά με την φέτα παραγωγής τους, το “χειροπιαστό” ενδιαφέρον της περιφερειακής και δημοτικής Αρχής της περιοχής για την φέτα, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην Ελασσόνα που αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη φέτας, από φέτος τον Οκτώβριο, θα λειτουργήσει ΙΕΚ Γαλακτοκομίας, με 39 κιόλας σπουδαστές.
Σύνταξη-Επιμέλεια
με πηγές:
ερτ
agro24
agrotypos

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0