Υδρογονάνθρακες: Μια επιτροπή του δήμου που αγνοείται η… τύχη της

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια από τις πολλές επεισοδιακές η αλήθεια, κατέληξε μεταξύ απουσιών και… αμφιταλαντεύσεων στην σύσταση μιας επιτροπής από τον δήμο, μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για να ακουστούν όλες οι επιστημονικές και όχι μόνο απόψεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τις συνέπειές τους για την .

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν με πρωτοβουλία δημοτών της Κεφαλονιάς και συλλογή υπογραφών από πολίτες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τέθηκε στο   προς συζήτηση το ζήτημα των επιπτώσεων από τις εξορύξεις στον θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς. Κι ήταν πράγματι μια πολύ επεισοδιακή συνεδρίαση, κάτι που αποδεικνύεται και από το σχετικό ρεπορτάζ. (διαβάστε εδώ!).
Παρόλα αυτά, στο τέλος της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και… λειψό, εξαιτίας της αποχώρησης για άλλο ζήτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και λόγω του προχωρημένου της ώρας, αποφάσισε την σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο κύριο  Ευάγγελο Κεκάτο, την επίσης αντιδήμαρχο κυρία Σοφία Γαρμπή και από… σπόντα (βλ.ρεπορτάζ), τον δημοτικό σύμβουλο κύριο Ηλία Παρίση. Αντικείμενο της επιτροπής, η διοργάνωση ενός συνεδρίου, ακόμη και με την παρουσία άλλων δήμων όμορων στα θαλάσσια οικόπεδα όπου και οι μελλοντικές εξορύξεις, όπου θα συζητήσει διεξοδικά και θα αναλύσει στο σύνολό του το ζήτημα των εξορύξεων και των απειλών ή επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και πιο συγκεκριμένα για την Κεφαλονιά. 
Από τότε, εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, η τύχη της συγκεκριμένης επιτροπής, τουλάχιστον επίσημα ή μέχρι τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αγνοείται. Η πιο σωστά, αγνοείται το σημαντικό αυτό συνέδριο, η τύχη του ή η… ατυχία του, ο χρόνος που θα διεξαχθεί, οι ειδικοί που θα πάρουν μέρος και ο τόπος του συνεδρίου. 
Το ζήτημα ενός εξειδικευμένου συνεδρίου για τους υδρογονάνθρακες επανήλθε ένα χρόνο μετά, ειδικά μετά την δημοσίευση των θέσεων μιας αναγνωρισμένης και διεθνούς φήμης περιβαλλοντικής οργάνωσης, της WWF, η οποία αναφερόμενη για το Ιόνιο, έθεσε για μια ακόμη φορά το πολύ αυτό σοβαρό ζήτημα στην  πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. 
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα είναι το αποτέλεσμα όχι κάποιου πολιτικού χειρισμού, αλλά ενός αιτήματος μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που επιζητούσε και επιζητεί ενημέρωση πριν την το πρώτο γεωτρύπανο χτυπήσει μια χρυσή φλέβα ακριβώς πάνω στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης.
Σύνταξη-Επιμέλεια