Κατάκολο: από τον Κεφαλονίτη νονό στο “Ιωάννης Λάτσης”

To , το λιμάνι αυτό του νομού Ηλείας, “γνωστό” στην Κεφαλονιά από τα παλιά χρόνια όπου ανθούσε στο νησί μας το εμπόριο και που σύμφωνα με κάποιες χαριτωμένες ή κακόβουλες πηγές οφείλει την ονομασία του στην… Κεφαλονιά καθώς εκεί στην “Κατά κ…..*” πλευρά έστελναν εξορία διάφορους μικρο-απατεώνες του νησιού μας, αποφάσισε να αλλάξει νονό και όνομα. 
Νονός, η σημερινή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος για να αποδώσει τιμές στην μνήμη ενός επιφανούς μέλους της οικογένειάς Λάτση, κίνησε τις διαδικασίες να ονομαστεί το λιμάνι του Κατάκολου σε λιμάνι “Ιωάννης Λάτσης”, βάφτιση που έγινε μόλις πριν λίγες ώρες, χθες, 14 Σεπτεμβρίου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας, αντιδήμαρχοι από τις κοντινές περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι των λιμενικών και των αστυνομικών αρχών, αλλά και η ίδια η οικογένεια Λάτση σύσσωμη.  Ποιος όμως ήταν ο Ιωάννης Λάτσης;
Ο Ιωάννης Σ. Λάτσης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1910 στο παραθαλάσσιο Κατάκoλο του Νομού Ηλείας. Ήταν το 14ο από τα 15 παιδιά της οικογένειας του Σπύρου Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου. Ο πατέρας του ήταν ψαράς, μικροκαλλιεργητής και βαρκάρης. Ο νεαρός κατάφερε να μάθει ιταλικά εκμεταλλευόμενος τις συναναστροφές που είχε με ιταλούς καρμπονάρους στο λιμάνι της πατρίδας του. Επιπλέον, φοίτησε στη Σχολή Πλοιάρχων του Eμπορικού Nαυτικού του Πύργου. Λάτρης της θάλασσας μπαρκάρει σ’ ένα μικρό φορτηγό του Λουκά Nομικού που πηγαινοέρχεται στην Iταλία και φτάνει μέχρι το βαθμό του υποπλοιάρχου. Ξεκινά εμπόριο σταφίδας, η οποία εκείνη την εποχή ήταν περιζήτητη. Η φιλία του Λάτση με τον γιο του Νομικού εξασφάλισε στον καπετάν Γιάννη το πρώτο του εμπορικό πλοίο με πίστωση, κάνοντας τα μεγάλα του όνειρα πραγματικότητα. 
Στη διάρκεια του Eλληνοϊταλικού Πολέμου υπηρέτησε στο Πολεμικό Nαυτικό. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι εκείνη την περίοδο συνεργάστηκε με τις ιταλικές αρχές κατοχής και ενεπλάκη και στη μαύρη αγορά, κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε ποτέ, καθώς αθωώθηκε στη δίκη που διεξήχθη μετά τον πόλεμο βάσει του Νόμου περί Δοσίλογων, κάτι όμως που έγινε και με άλλους “γνωστούς” για την δράση τους δοσίλογους της εποχής.  
Πρώτη δουλειά του Λάτση στα καράβια ήταν η περίφημη “Νεράιδα”, ένα μικρό ακτοπλοϊκό που ναυπηγήθηκε στην Κροατία στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 το έβαλε στην γραμμή του Αργοσαρωνικού ο “καπετάν Γιάννης”. Ακούραστος και δραστήριος έκοβε ο ίδιος τα εισιτήρια στο λιμάνι του Πειραιά, κουβάλαγε τις βαλίτσες των επιβατών, έλυνε τα σκοινιά και έτρεχε να προλάβει να μπει μέσα. 
Παρόλο που με τα χρόνια είχε γίνει ασύμφορο και τον «έβαζε μέσα», ο ίδιος το θεωρούσε το πρώτο και «τυχερό» του πλοίο, που έγινε ακόμα και κινηματογραφικός θρύλος συμμετέχοντας στην ταινία το “Παιδί και το Δελφίνι” με την Σοφία Λόρεν. Το 1956-57 είχε μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο, αλλά και στρατηγείο των συντελεστών της ταινίας, καθώς τότε η Ύδρα δεν είχε καταλύματα για φιλοξενία μεγάλου αριθμού επισκεπτών, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα! Όταν πέρασαν τα χρόνια και ήρθε η ώρα η Νεράιδα να γίνει παλιοσίδερα, ο έλληνας εφοπλιστής αρνήθηκε πεισματικά. Αργότερα, με προσωπική επίβλεψη του μοναχογιού του Σπύρου Λάτση, τροποποιήθηκε σε πλωτό μουσείο. 
Το ΝΕΡΑΪΔΑ για 25 χρόνια εκτελούσε καθημερινά το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα-Μέθανα-Πόρος-Ύδρα-Σπέτσες-Ερμιόνη, ναυπηγήθηκε το 1939 ως «Laurana». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε διασωστικό πλοίο και το 1946 δρομολογήθηκε στη γραμμή Μάλτα-Συρακούσες. Το 1949 το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης και το ανακατασκεύασε. Στο παρθενικό ταξίδι το 1950, παρευρέθηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έγινε ψηφοφορία για το όνομα του πλοίου κι ενώ οι προσκεκλημένοι υπερψήφισαν το «Έλλη», τελικά επελέγη το «Νεράιδα». Έτσι, όταν το πλοίο έφτασε στην Ύδρα έγινε η τελετή ονοματοδοσίας από τον Πλαστήρα. Το ΝΕΡΑΪΔΑ αποσύρθηκε από τον Αργοσαρωνικό το 1974. Από τότε παρέμεινε δεμένο στην Ελευσίνα, συμβολίζοντας το ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Γιάννη Λάτση, ενώ κατά την χθεσινή εκδήλωση ήταν… εκεί και θα παραμείνει μάλιστα για λίγες μέρες δεμένο στο Κατάκολο.

* Κατά κώλου πλευρά
Σύνταξη-Επιμέλεια
με πηγές και αναδημοσίευση από:

news247 
saronicmagazine.com
The Toc
mixani tou xronou

foto:
λιμενικό ταμείο Πύργου, 
studio Panoulis

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0