Λέων Αυδής, ένας “πρόδρομος” αριστερών συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής “αριστεράς”, γνήσιο σπλάχνο του το οποίο υπηρέτησε και ως βουλευτής, έφυγε σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου του 2000. Ήταν ο Κερκυραίος στην καταγωγή Λέων Αυδής.  
Ο Λέων Αυδής, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, πολιτική και ανθρώπινη. Γνήσια ευγενής, διακριτικός και αγαπητός, δικηγόρος στο επάγγελμα και μάλιστα αρκετά γνωστός και σημαντικός, ακολούθησε πιστά την ιδεολογία του, ακόμη και στην απλά καθημερινότητά του. Από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος έως και στα δικαστήρια της Ευελπίδων, πάντα στριμωγμένος στις ουρές και στα λεωφορεία, δεν δίσταζε με ευγένεια ξεχωριστή να πιάνει συζητήσεις με αγνώστους και για θέματα της επικαιρότητας με έντονο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. 
Αυτό όμως που προσδίδει στην προσωπική πολιτική ιστορία του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν η επιλογή του στα κρίσιμα χρόνια του ΚΚΕ που ακολούθησαν την πτώση του φερόμενου ως “υπαρκτού” σοσιαλισμού,  να ανοίξει τα “στεγανά” του ΚΚΕ και να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά αλλά και των Οικολόγων. Και ήταν σημαντική η επιλογή του αυτή, πάντα με την συνεργασία του κόμματος φυσικά, καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν της “πτώσης” επικράτησαν δικαιολογημένα ίσως τάσεις εσωστρέφειας και… “άμυνας” στο κομμουνιστικό κόμμα, κάτι που έκανε τις συνεργασίες πέρα από το ΚΚΕ αρκετά δύσκολες. 
Ήταν κάπου στα τέλη του 1990 που κόντρα στην υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη που στήριζε το κραταιό-τότε-ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Συνασπισμού, υπό το “όχημα” της Κεντροαριστεράς που ακούγεται και σήμερα και σε πλήρη αντίθεση με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Αυδής, ξεπερνώντας τις “πιεσμένες” αντιλήψεις και συνήθειες της εποχής ένωσε τρεις πολιτικές δυνάμεις στην υποψήφια δημοτική παράταξη «Αγωνιστική – Αριστερή – Οικολογική Συμπαράταξης». Και κει που όλοι, ακόμη και μέσα στην ανανεωτική, του Συνασπισμού δηλαδή, αριστερά τον είχαν αδύναμο να στριμώξει το “βαρύ” όνομα της Δαμανάκη, ο Αυδής κατόρθωσε το σχεδόν αδιανόητο τότε, να φέρει στην δημοτική του παράταξη το ποσοστό του 10,30% με την Μαρία Δαμανάκη στο φτωχό 16,40% , εκλέγοντας η δημοτική παράταξη του Αυδή 4 συμβούλους με πρώτον τον δικό μας λόγω κεφαλονίτικης καταγωγής, Περικλή Κοροβέση. 
Ο Λέων Αυδής, στους πολλούς δεν είναι και τόσο γνωστός. Στους μυημένους όμως στις ιδέες της αριστεράς και στην ιστορική πορεία του ΚΚΕ, αποτελεί έναν “πρόδρομο” ευρύτερων συνεργασιών, κάτι που ίσως και να λείπει στις μέρες μας, με μόνη εξαίρεση τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη. 
Σύνταξη-Επιμέλεια
Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα

φωτο: Νόστιμον Ήμαρ