Μεγάλη φωτιά στα Ζόλα – Φόβοι για εκκένωση του χωριού [Συνεχής ενημέρωση – video]

Συνεχής ενημέρωση

 • 23:30 Η νύχτα θα είναι μεγάλη για τους πυροσβέστες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Τα λεωφορεία βρίσκονται σε επιφυλακή αν και ο κίνδυνος εκκένωσης του χωριού δείχνει να απομακρύνεται.
 • 23:10 Ο αντιδήμαρχος Παλικής Γιώργος Κατσιβέλης που βρίσκεται κι αυτός στο μέτωπο της φωτιάς μας ενημέρωσε πριν από λίγο ότι τα περισσότερα μέτωπα έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Μηχανήματα του Δήμου προσπαθούν να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής, ανοίγοντας δρόμο σε δύσβατα σημεία για τους Πυροσβέστες. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι υπαρκτός γιατί οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί. 
 • 22:50 Νέο βίντεο της Αριστέας Χαριτάτου από το σημείο. Σπίθες μεταφέρονται παντού από τους ισχυρούς ανέμους. Οι φλόγες συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια.

 • 22:35 Μετακινήθηκαν αυτοκίνητα με εντολή της αστυνομίας. Επιβεβαιώνεται ότι εκκενώθηκαν κάποια σπίτια, κυρίως στο πάνω μέρος του χωριού. Οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι. Η νύχτα θα είναι μεγάλη απόψε.
 • 22:22 «Κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες βούτηξαν οι πυροσβέστες για να σώσουν τα σπίτια», μεταδίδει η Αριστέα Χαριτάτου που βρίσκεται στο σημείο. Μετακινήθηκαν κάτοικοι από το πάνω μέρος του χωριού που η φωτιά έχει πλησιάσει επικίνδυνα

 • 22:21 Στο σημείο βρίσκονται ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιδήμαρχος της Παλικής, Γιώργος Κατσιβέλης κ.α. Την πυροσβεστική βοηθούν οι εθελοντικές ομάδες Παλικής, Πυλάρου και Ελειού Πρόννων καθώς και η Πολιτική Προστασία του Δήμου.

 • 22:07 Συγκλονιστικό βίντεο από το σημείο που η φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια. Το βίντεο είναι της Αριστέας Χαριτάτου (kefalonias.gr)
 • 22:00 Γλύφουν τα σπίτια οι φλόγες σε δύο σημεία. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να τα γλιτώσουν από τις φλόγες που έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές.
 • 21:55 H φωτιά περιορίζεται και αναζωπυρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Το βίντεο είναι της Αριστέας Χαριτάτου (kefalonias.gr)
 • 21:51 Η κατάσταση και στα τρία μέτωπα δείχνει να καλυτερεύει. Έχει μειωθεί κάπως και ο άνεμος.
 • 21:31 Ο διοικητής της Πυροσβεστικής επιβεβαιώνει ότι κατάσταση αυτή τη στιγμή στο πιο κοντινό μέτωπο προς το χωριό είναι υπό σχετικό έλεγχο. Όμως υπάρχει φόβος λόγω των ισχυρών ανέμων για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό.
 • 21:28 Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης που βρίσκεται στην περιοχή, μίλησε πριν από λίγο στα Κεφαλονίτικα Νέα και είπε ότι προς το παρόν η κατάσταση, τουλάχιστον στο ένα μέτωπο (συνολικά είναι τρία) είναι υπό σχετικό έλεγχο και δεν εκκενώνεται το χωριό. Κάλεσε όμως τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
 • Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά παρά τους ισχυρούς ανέμους. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 8 οχήματα με 16 πυροσβέστες.
 • Στην περιοχή στέλνονται δύο λεωφορεία για να παραλάβουν τους κατοίκους σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση του χωριού

Πρώτη ανάρτηση
Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει πάνω από τα .

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την κατεύθυνση του ανέμου, κάνουν τη φωτιά επικίνδυνη και για το χωριό.

Ο αντιπεριφερειάρχης μας είπε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχει την εκτίμηση ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό, όμως η τελική απόφαση είναι του δημάρχου, αφού πρώτα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Στο σημείο σπεύδουν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες είναι αναγκασμένες να παλέψουν μόνες τους με τους δυνατούς ανέμους και τη φωτιά αφού αυτή την ώρα δεν μπορεί να έρθει βοήθεια από αλλού.