Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός – Αφιερωμένο στους: Γ. Λιγνό, Β. και Γ. Γαλιατσάτο (Δημήτρης Πετρούνιας)

Ο αθλητισμός είναι η ευκαιρία κάθε ανθρώπου να σχεδιάσει με το σώμα του όσα είναι ικανά να νιώσει η ψυχή και να δημιουργήσει ο εγκέφαλός του. Παρόλα αυτά δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως αναγκαίο κακό μη δίνοντάς τα κατάλληλα εφόδια στους αθλητές παρά το γεγονός ότι «εδώ κάποτε άρχισαν όλα».

Αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε θέματα υποδομής στα μεγαλύτερα αθλητικά κέντρα της χώρας μας θα εκπλαγεί δυσάρεστα όταν απλά επισκεφτεί τους αγωνιστικούς χώρους επαρχιακών πόλεων χωρίς καν να εισέλθει στο εσωτερικό τους. Παρόλα αυτά οι αθλητές μας αγωνίζονται με αυταπάρνηση δείχνοντας απαράμιλλο ζήλο για την πραγμάτωση των ονείρων τους.

Και για να αντιληφθούμε το πόσο διαφορετικοί είναι από τους περισσότερους ας σκεφτούμε πόσες φορές ξεστομίζεται ανάμεσα μας η λέξη «αδύνατον». Οι περισσότεροι δεν το έχουν σε τίποτα να παρατήσουν προσπάθειες στη μέση με την πρώτη αναποδιά. Θέλεις λόγω έλλειψης τσαγανού, θέλεις λόγω ωχαδερφισμού; Πάντως τα παρατάνε· λένε πως προσπάθησαν όσο μπορούσαν κι ας μην το έκαναν, ρίχνουν το φταίξιμο στις συνθήκες που όντως δεν τους ευνόησαν, στους ανθρώπους που δεν τους βοήθησαν και πηγαίνουν παρακάτω. Κάπου εδώ όμως ξεχωρίζει ο πρωταθλητής από τον μέσο άνθρωπο. Είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την χώρα και θα αγωνιστεί υπερήφανα ώστε να ακουστεί ο Εθνικός μας ύμνος στα πέρατα του κόσμου. Μόνο αυτός μπορεί. Ας είμαστε τουλάχιστον ευγνώμονες σε αυτούς που μας ορθώνουν ψυχικά και προάγουν τα αθλητικά ιδεώδη και τον πολιτισμό μας στην οικουμένη. Γιατί ο αθλητισμός είναι πολιτισμός κι ας κωφεύουν τεχνηέντως μερικοί . . .

Υγ : Αφιερωμένο στους Γεράσιμο Λιγνό (Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης), Βαγγέλη Γαλιατσάτο (Παγκόσμιο πρωταθλητή άρσης βαρών)  Γεράσιμο Γαλιατσάτο (Δευτεραθλητή Ευρώπης στην άρση βαρών) από Κεφαλονιά και σε όλα τα παιδιά της επαρχίας που ξέρουν να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός

Δημήτρης Ι. Πετρούνιας
Ψυχολόγος του Παναθηναικού Α.Ο
Ψυχολόγος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας