Όταν ο Μαρίνος Αντύπας παίζει… μπάλα.

Κι όμως! Ο , ο κοινωνικός αγωνιστής, οραματιστής και επαναστάτης που ξεκίνησε από την Πύλαρο, ξεσήκωσε την αγροτιά στην θεσσαλική γη, δολοφονήθηκε ύπουλα και πέρασε στην ιστορία με τον πιο ένδοξο τρόπο, παίζει… μπάλα και μάλιστα πολύ καλή στα μέρη που αγάπησε και θυσιάστηκε.

Ο λόγος, φυσικά, για ένα αθλητικό σωματείο που δημιουργήθηκε στην Λάρισα το 2014, ένα σωματείο που επέλεξε το όνομα του Μαρίνου Αντύπα για την ονομασία του, ακριβώς γιατί όπως τα ίδια τα μέλη του σωματείου αναφέρουν στην σελίδα που διατηρούν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης «γιατί είναι μια χαρακτηριστική και γνωστή μορφή αντίστασης, εξέγερσης
και επανάστασης στα μέρη μας. Μας ενέπνευσε , λοιπόν, αυτή η αφύπνιση
των καταρρακωμένων αγροτών και ο ξεσηκωμός τους και έτσι σαν άλλοι
“κολίγοι” θέλουμε να δώσουμε μια συνέχεια/αναφορά σε αυτό το κομμάτι της
ιστορίας χωρίς καμία διάθεση στην ηρωοποίηση προσώπων».

Το συγκεκριμένο αυτό σωματείο, ο «Μαρίνος Αντύπας» όπως φανερά προκύπτει από το… ιδρυτικό του κείμενο, δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απέχει πολύ από τις ιδέες του πυλαρινού αγωνιστή.  Πρόκειται, λοιπόν, για  ένα αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο με οριζόντια και αντι-ιεραρχική δομή, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που, όπως οι ίδιοι γράφουν, «σιχάθηκαν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, τα τηλεοπτικά πακέτα και τους χουλιγκάνους«, ενώ παράλληλα πιστεύουν στις καθημερινές αντιστάσεις,  χτίζουν την αλληλεγγύη και στους αγωνιστικούς χώρους. «Για τους παραπάνω, αλλά και χιλιάδες ακόμα, λόγους» , λένε οι ίδιοι,  «είπαμε να αγωνιστούμε συλλογικά«.

Το αυτοοργανωμένο σωματείο που ξεκίνησε από ομάδα ποδοσφαίρου και πλέον διατηρεί και ομάδα μπάσκετ, όπως και γυναικείο βόλεϊ,  αποτελείται από μέλη τα οποία αποφασίζουν για την διαχείριση και τα οικονομικά μέσω γενικών συνελεύσεων. Η συνέλευση είναι το μόνο όργανο που μπορεί να πάρει αποφάσεις και το ΔΣ, αναγκαίο κακό λόγω νομικών κολλημάτων, έχει “διακοσμητικό” ρόλο.


Παράλληλα, δεν τυπώνουν στους αγώνες τους εισιτήρια, δεν δέχονται χορηγούς και διαφημίσεις γι’ αυτό και η χρηματοδότηση του σωματείου γίνεται μέσω των συνδρομών των μελών και μέσω εκδηλώσεων (πάρτι, συναυλίες) κλπ, που θα αποφασίζει η συνέλευση, ενώ με μια ετήσια συνδρομή  5 ευρώ για κάθε μέλος, για να μπορεί ο καθένας/καθεμία να γίνει εύκολα μέλος, στηρίζουν και εξασφαλίζουν τα έξοδα των ομάδων και της λειτουργίας του σωματείου.

Μέλος σε αυτό μπορεί να γίνει ο καθένας/καθεμιά που συμφωνεί με τις ιδέες των μελών και την… «ιδρυτική» διακήρυξη, ενώ οι αποφάσεις της συνέλευσης παίρνονται μέσω συνδιαμόρφωσης με σκοπό την ομοφωνία. Η συνέλευση είναι τακτική και αν χρειάζεται καλούνται και έκτακτες.

Ο «Μαρίνος Αντύπας» δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με τις έως τώρα δράσεις του, ούτε απλά μια ομάδα όπως τόσες άλλες με απλά περισσότερα αριστερά ή αντι-εξουσιαστικά «χαφ». Είναι κάτι πολύ περισσότερο.


Είναι μια ζωντανή κερκίδα ιδεών και χρωμάτων σε αγωνιστικούς χώρους διαφορετικούς από τους συνηθισμένους όπου «ο αντίπαλος παίκτης και οπαδός δεν είναι εχθρός αλλά συνοδοιπόρος στην προσπάθεια να χτίσουμε τον αθλητισμό όπως τον οραματιζόμαστε, στις αλάνες και στις πλατείες«.

Σύνταξη-Επιμέλεια