Το γάλα σώζει ζωές. Αλλάζουν τα δεδομένα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με αφορμή την Καρδιάς που καθιερώθηκε να γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση του κοινού στα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι αριθμοί που δόθηκαν στην δημοσιότητα μόνο ενθαρρυντικοί δεν δείχνουν. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως. Έτσι, η στατιστική ανάλυση του δείγματος, δείχνει πως σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα. Στην χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία καταλήγουν με τραγικό τρόπο για τον ασθενή.
Εκτός από τις γενικές ή και πιο ειδικές συμβουλές που θα δημοσιευτούν ή δημοσιεύονται ήδη με αφορμή την Παγκόσμια αυτή Ημέρα και οι οποίες δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες, μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα σε ένα “κίνημααντιγαλακτοκομικό που τα τελευταία χρόνια φάνηκε να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες όπως και στην .  
Σύμφωνα λοιπόν με το  περιοδικό που επικαλείται διεθνή επιστημονική μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η συγκεκριμένη μελέτη κατέληξε μετά από έρευνα ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο  σε σύγκριση με τη μη λήψη γαλακτοκομικών προϊόντων  Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα πλήρη είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Περισσότερες από μία μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού – αλλά όχι βούτυρο ή τυριού – συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο.
Οι ερευνητές που έκαναν την έρευνα κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: “Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και ίσως να ενθαρρυνθεί ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι χαμηλή“.
Σύνταξη-Επιμέλεια
Πηγή:
www.thelancet.com