Β. Σακκάτος: Οι Γερμανοί έκαναν 300 εξορμήσεις και βομβαρδισμούς την ημέρα στην Κεφαλονιά [video]

 

Την προσωπική του μαρτυρία για τις συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς των Ιταλικών δυνάμεων από τους Γερμανούς, στην , κατέθεσε ο σημαντικός ιστορικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Βαγγέλης Σακκάτος σε εκδήλωση για την παρουσίαση σχετικού βιβλίου που έγινε στην Κεφαλονιά.

300 βομβαρδισμοί την ημέρα

«Ήμουν 13 χρονών τότε και ήμουν αρχηγός στα Αετόπουλα, στα Κομιτάτα της Κεφαλονιάς. Τα Αετόπουλα ήταν τα παιδιά της σχολικής ηλικίας που ήταν οργανωμένα στην Εθνική Αντίσταση», αφηγείται ο Βαγγέλης Σακάτος. 
«Ο πόλεμος άρχισε από το Αργοστόλι, μεταφέρθηκε στην Λειβαθώ, συνεχίστηκε στα βουνά, έφτασε στη Φάλαρη και τελείωσε πάνω από τον Μύρτο, 13 χιλιόμετρα από το χωριό μου». «Τα Στούκας έκαναν 10 εξορμήσεις την ημέρα, από 30 κάθε φορά. Περνούσαν πάνω από το Νιοχώρι και τα Κομιτάτα, έστριβαν στον Μύρτο και έκαναν κάθετη εφόρμηση προς τη Φάλαρη, όπου ήταν παγιδευμένες οι Ιταλικές δυνάμεις χωρίς επιμελητεία, χωρίς νερό, χωρίς πυρομαχικά. Εκεί υπήρξε και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων. […] Ολόκληρα συντάγματα τα εκτελούσαν επί τόπου».
Όμως, οι πυροβολητές του 33ου Συντάγματος Πεδινού της Μεραρχίας έστειλαν μήνυμα προς τον στρατηγό Γκαρντί, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1943 που έλεγε «Πεθαίνει κανείς με το όπλο του μα δεν το παραδίδει». 

Το… φάλτσο μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι

Ο Βαγγέλης Σακάτος έχει γράψει 3 βιβλία για τη σφαγή της Μεραρχίας Άκουϊ. Σε ένα από αυτά περιγράφει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «το φάλτσο μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι, τη μεγαλύτερη ιστορική παραποίηση, πλαστογραφία και συκοφαντία ενάντια στην ιταλική αντιφασιστική εξέγερση και την Εθνική Αντίσταση», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Σακάτος έχει αναφερθεί στη συγκεκριμένη ταινία και τη χαρακτηρίζει ανιστόρητη και προβοκατόρικη. 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα