Ξεχώρισαν και στα μεγάλα ΜΜΕ οι δύο Κεφαλονίτικες ταινίες του Φεστιβάλ της Δράμας

Ξεχώρισαν και στα ΜΜΕ οι δύο κεφαλονίτικες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Συγκεκριμένα:

Euronews

Το γνωστό διεθνές δίκτυο Euronews επέλεξε την ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», ως μία από τις 12 ταινίες που ξεχώρισαν.

«Με δύναμη από το Λοκάρνο ήρθε στη Δράμα ο για να μας διηγηθεί την σουρεαλιστική ιστορία του Μάκη, που πηγαίνοντας στη δουλειά του, μαθαίνει ότι έχει πεθάνει και ότι την επόμενη μέρα είναι η κηδεία του. Ισορροπώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που οδεύει στο θάνατό του χωρίς καμιά αντίδραση, έχοντας αποδεχτεί το τετελεσμένο της είδησης. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ως Μάκης δίνει για άλλη μια φορά μια φορά μια εξαιρετική ερμηνεία με φόντο το υποβλητικό τοπίο της Κεφαλλονιάς και των ιχθυοτροφείων», αναφέρει το Euronews.

Αθηναϊκό πρακτορείο (cnn.gr, in.gr κ.α.)

Το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) που τροφοδοτεί με ειδήσεις σχεδόν το σύνολο του ελληνικού τύπου, συμπεριλαμβάνει, τόσο την ταινία του Βασίλη Κεκάτου, όσο και το Όλα για Όλα, του Μαρίνου Σκλαβουνάκη στις δικές του 12 ταινίες που ξεχώρισε από τις συνολικά 66 που προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Όλα για Όλα
Στιβαρό και άγριο νέο-γουέστερν που υπηρετεί ταυτόχρονα και με σεβασμό τους αντρικούς κώδικες τιμής του σύμπαντος του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ και του λαϊκού, σύγχρονου «ρεαλισμού» του Γιάννη Οικονομίδη (ο οποίος, όχι τυχαία, κρατάει έναν κομβικό ρόλο στην ταινία).


Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν
Ένα σεναριακό εύρημα της μιας ιδέας γίνεται στα χέρια του Bασίλη Κεκάτου ένα σπαρακτικό, υπαρξιακό θρίλερ που δεν χάνει το χιούμορ του ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του. Οι επιρροές του Β.Κεκάτου πολλές: από τον Κάφκα μέχρι τον Καρυωτάκη. Ο ήρωας του (Ανδρέας Κωνσταντίνου) μια μέρα μαθαίνει πως είναι νεκρός. «Η έμπνευση μου ήρθε από ένα προσωπικό βίωμα. Όταν βρέθηκα στην για να παραστώ στην κηδεία του παππού μου, αντίκρισα ένα κηδειόχαρτο με το όνομά μου (είχαμε το ίδιο όνομα με τον παππού) και στο υποσυνείδητό του γεννήθηκε η ιδέα του δικού μου θανάτου» αναφέρει ο σκηνοθέτης. Αυτήν την αίσθηση θέλησε να μεταφέρει στη ταινία, όπου στο επίκεντρο είναι ένας μέσος άνθρωπος ο οποίος δεν έχει μάθει να αντιδρά στην ιδέα του θανάτου.

Το Φεστιβάλ της Δράμας Ταξιδεύει

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία αυτή των δύο ταινιών σημαίνει αυτόματα και την προβολή τους σε 70 περίπου πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού (Γερμανία, Αίγυπτος, Κύπρος, Σερβία, Ιταλία κ.α.) μέσα από το πρόγραμμα Το Φεστιβάλ της Δράμας Ταξιδεύει που διοργανώνει το ίδιο το φεστιβάλ προκειμένου να προωθήσει τις βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες που προβλήθηκαν στη Δράμα.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα