Φωτιά στα Ζόλα: Έτρεξαν όλοι και γλίτωσαν τα χειρότερα – Νέα φωτιά στα Χαβριάτα

Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, των Εθελοντικών Ομάδων, του Δήμου, της Περιφέρειας αλλά και η προσπάθεια των κατοίκων απέτρεψαν τα χειρότερα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε εχθές το απόγευμα στα .

Δύο τουλάχιστον σπίτια, κινδύνεψαν άμεσα να γίνουν παρανάλωμα του πυρός ενώ υπήρχε κίνδυνος και για το χωριό, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αφού οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα οι σπίθες από τα δέντρα που καίγονταν να μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση. 
Οι κάτοικοι του χωριού, έτρεξαν να προσφέρουν βοήθεια στα σπίτια που κινδύνεψαν άμεσα, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι πυροσβέστες μπήκαν ανάμεσα στις αυλές των σπιτιών και τις φλόγες, σώζοντας τις περιουσίες των ανθρώπων. (δείτε σχετικό βίντεο)

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η φωτιά που άναψε στα Βλαχάτα, διέσπασε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούσαν να έχουν άλλη βοήθεια, αφού είχε πέσει η νύχτα και οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν ούτε την εναέρια βοήθεια αλλά ούτε και τη συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων όπως έγραψαν λανθασμένα ορισμένα πανελλαδικά μέσα. Ευτυχώς η φωτιά στα Βλαχάτα σβήστηκε από την Πυροσβεστική αμέσως, και δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. 
Επί τόπου έσπευσαν επίσης, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιδήμαρχος Παλικής Γιώργος Κατσιβέλης, η Πολιτική Προστασία κ.α. ενώ πολύ νωρίς, με κινήσεις της αντιπεριφέρειας και του Δήμου, ήρθαν στο σημείο δύο λεωφορεία προκειμένου να παραλάβουν τους κατοίκους, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση του χωριού.

Τελικά, αναγκάστηκαν από τα σπίτια τους μόνο λίγοι κάτοικοι σε σημεία που πραγματικά υπήρχε κίνδυνος. 
Μιλώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, είπε ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν ήθελαν αρχικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εφόσον τους ζητούνταν κάτι τέτοιο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, αν και είναι εύλογη η ανησυχία των κατοίκων για τις περιουσίες τους, προέχουν πάντα οι ανθρώπινες ζωές, και θα πρέπει σε παρόμοιες περιπτώσεις να υπακούν στις υπηρεσίες.
Η αστυνομία απομάκρυνε έγκαιρα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε επικίνδυνα σημεία ενώ σημαντική δουλειά έκαναν και τα μηχανήματα του Δήμου που άνοιγαν δρόμο στους πυροσβέστες.

9:30 Στο σημείο παρατηρούνται μικρές αναζωπυρώσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οχήματα της περιοχής που βρίσκονται στην περιοχή.

Φωτο: Δημήτρης Κουτούγκος

Φωτιά στα ΧαβριάταΝέα φωτιά έχει ανάψει στα Χαβριάτα. Στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Περισσότερα σε λίγο

To βίντεο είναι της Αριστέας Χαριτάτου – Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουτούγκος / Αριστέα Χαριτάτου