Ένα κινηματογραφικό δάκρυ από μια ανύπαρκτη χώρα

Οι φίλοι του κινηματογράφου αλλά και όσοι έζησαν “από κοντά” τον τραγικό πόλεμο στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, μπορούν από σήμερα στις ελληνικής κινηματογραφικές αίθουσες να δουν μια πολύ σημαντική ταινία που επιστρέφει στις δραματικές συνέπειες του πολέμου και κυρίως στα χρόνια που ακολούθησαν της άδικης εκείνης αιματοχυσίας. 
Πρόκειται για την ταινία «Οι Άντρες δεν Κλαίνε –Men Don’t Cry/Muscarci Ne Placu», μια ταινία του Βοσνιακού κινηματογράφου που ήδη τιμήθηκε με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο 52ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Karlovy Vary στην Τσεχία πέρυσι το καλοκαίρι.
Η ταινία έχει ως κεντρικούς ήρωες μία ομάδα μεσήλικων βετεράνων του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που συγκεντρώνονται 15 χρόνια μετά τον πόλεμο από μια ειρηνευτική οργάνωση για να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου, και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη καθώς παλιές έχθρες επανέρχονται στην επιφάνεια, αλλά οι συμμετέχοντες σταδιακά μαθαίνουν να ξεπερνούν αυτά που τους χωρίζουν και καταφέρνουν να βρουν ένα είδος κατανόησης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο, ή τουλάχιστον ένα είδος ανοχής, παρά τις αιματοχυσίες του παρελθόντος.
Θυμίζουμε πως ταινίες-αριστουργήματα που διακρίθηκαν στον παγκόσμιο κινηματογράφο και έμειναν χαραγμένες στην μνήμη όχι μόνο των πιστών φίλων του σινεμά, με κεντρικό θέμα την “εμφύλια” βαρβαρότητα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα, όπως και τις βαριές συνέπειες στην απλή καθημερινή ζωή Γιουγκοσλάβων που είδαν δικούς τους ανθρώπους να σκοτώνονται με μίσος, σπίτια και χωριά να παραδίδονται στον εμφύλιο σπαραγμό. 
Η ταινία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο την τραγική ιστορία των Βαλκανίων, μια ιστορία αίματος και δακρύων που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, απλά γιατί η μοίρα στα Βαλκάνια μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετική.
Ας δούμε το τρέιλερ της ταινίας:


Σύνταξη-Επιμέλεια
Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα

Πηγή:
yutube
flix
the best
filmy.gr