Ένας μεγάλος Μικρός Ήρωας (Το τραγούδι του Σαββάτου)

Ο Μικρός Ήρωας, υπήρξε για δεκαετίες ολόκληρες, σύμβολο των ηρωικών αγώνων και θυσιών των Ελλήνων και Ελληνίδων κατά την διάρκεια της κατοχής, απέναντι στα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι πρώτα και στην συνέχεια του Χίτλερ. 
Στην ουσία, ήταν απλά ένα εβδομαδιαίο περιοδικό του Στέλιου Ανεμοδούρα, με σχέδια του Βύρωνα Απτόσογλου κυρίως, και στο οποίο περιλαμβάνονταν οι περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα), από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 όπου και η πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού  έως τις 18 Ιουνίου του 1968 όταν και διακόπηκε στον δεύτερο χρόνο της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου.  
Παρά την επετειακή, λόγω της αυριανής ημέρας, αναφορά του Μικρού Ήρωα στο αποψινό Τραγούδι του Σαββάτου, ωστόσο δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός, ότι ο συμβολισμός του… Μεγάλου αυτού Μικρού ΉΡΩΑ, αποτελεί έναν συμβολισμό πέρα από εποχές και… κατακτητές. Γι΄αυτό άλλωστε και διακόπηκε η κυκλοφορία του από την Χούντα, γι΄αυτό και μετά την απελευθέρωση από τον “γύψο” της 7ετίας, ο Μικρός Ήρωας, περνώντας από τον έντυπο τύπο στο μουσικό πεντάγραμμο έμελλε -τότε-να ξαναγεννηθεί. 
Ήταν το καλοκαίρι του 1976, όταν η είχε μόλις βγει από την δικτατορία. Το «Ελεύθερο Θέατρο», ανεβάζει την επιθεώρηση «Το τραμ το τελευταίο» στο Άλσος Παγκρατίου και οι συντελεστές της παράστασης (ανάμεσά τους νεαροί τότε η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Κώστας Αρζόγλου, αλλά και πολλοί άλλοι), στήνουν μια παράσταση με επιθεωρησιακά νούμερα που ζωντάνευε τις παιδικές μνήμες της γενιάς τους, με απόλυτα όμως συμβολικό τρόπο.
Έτσι, ο αξέχαστος Λουκιανός Κηλαηδόνης, που επί χρόνια έντυσε με μουσική τις επιθεωρήσεις του «Ελεύθερου Θεάτρου» και αργότερα της «Ελεύθερης Σκηνής», έφτιαξε ένα τραγούδι που επί σκηνής τραγουδούσαν ο Ντίνος Λύρας στο ρόλο του Γιώργου Θαλάσση, η Υβόνη Μαλτέζου ως Κατερίνα και ο Γιώργος Σαμπάνης ως Σπίθας.
Το τραγούδι, ωστόσο, κατάφερε να ηχογραφηθεί μόλις στα 1984 με την φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τον Αντώνη Πυλιαρό στο “ρόλο” του Γιώργου Θαλάσση. Ο ρυθμός της συγκεκριμένης και πολύ γνωστής, πλέον, ηχογράφησης  παραπέμπει σε στρατιωτικό εμβατήριο, αλλά η μουσική του ρεφρέν και ιδιαίτερα η επανάληψή της μετά τα “λόγια” του “Μικρού Ήρωα”,  είναι δανεισμένη από τον Ύμνο του ΕΛ.Α.Σ. “Διασκευή” άλλωστε που αγαπήθηκε ακόμη περισσότερο με την “επαναστατικήσυνδρομή του Διονύση Σαββόπουλου στην  τηλεοπτική εκπομπή «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι».
Παραμονή λοιπόν της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και των αγώνων του λαού μας κατά του φασισμού, δεν θα μπορούσε το Τραγούδι του Σαββάτου να μην αναφερθεί στον πιο διαχρονικά αγαπημένο, μουσικά και όχι μόνο, σπουδαίο Μικρό ΉΡΩΑ

Σύνταξη-Επιμέλεια
Πηγές & φωτό:
music.corner.gr
yutube
wikipedia
to aroma tou tragoudiou
discogs.com
H Εποχή