κεφαλονιά, στοπ

στο νησί βρέχει, στοπ. προχτές το βράδυ ξεκινήσαμε να πάμε για φαγητό. στην πορεία σταματήσαμε στο λιμάνι. σκάφος με ανθρώπους είχε εκπέμψει sos από κάπου μέσα στη θάλασσα και κατέφτασε στο αργοστόλι με τη βοήθεια του λιμενικού, στοπ. άκουσα μια φωνή να λέει hotspot θα μας κάνουνε μα ήτανε μια μεμονωμένη φωνή. το ξέρω, στοπ. τους έβλεπα να κατεβαίνουν από το σκάφος και να καταμετρώνται. να μετριέται σε δεκάδες η ζωή τους, η ασφάλειά τους, η ύπαρξή τους. έχουν καταγωγή από το πακιστάν, στοπ. φύγανε για μια καλύτερη ζωή. πληρώσανε περιουσίες για να φτάσουν μέχρι την ιταλία αλλά οι ζοφεροί καιροί τους ξέβρασαν στην κεφαλονιά. θα φύγουν για την πρωτεύουσα κι από κει θα απελαθούν πίσω για τη χώρα τους. εμείς συνεχίσαμε για το φαγητό μας, στοπ. ήπιαμε πιο πολύ κρασί από όσο συνήθως. κι αυτό δεν ξέρω αν ήτανε τυχαίο, στοπ.
απόψε θα βρέξει πολύ, στοπ. ευτυχώς δεν είμαι καταμεσής στη θάλασσα να μην ξέρω τι μου ξημερώνει. σου στέλνω αυτό το τηλεγράφημα από την ασφάλεια του διαμερίσματός μου. πέρασε ένας μήνας από τη δολοφονία του ζακ κωστόπουλου. όχι, η ζωή δεν τραβάει πάντα την ανηφόρα, στοπ. η ζωή κάποιες φορές σταματάει. στις σέρρες οι γονείς δεν στείλανε τα παιδιά τους σχολείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προσφυγόπουλα που θα πάνε στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους τα παιδιά, στοπ. μπροστά στην δημόσια κατακραυγή είπαν μετά πως όχι, ξέρετε, έγινε μια παρεξήγηση, δεν είναι αυτό που νομίζετε. σαν να λένε δηλαδή ότι είναι ακριβώς αυτό που νομίζουμε. φοβάμαι, στοπ. 

έρχεται μπουρίνι, στοπ. όχι μόνο εδώ. όχι μόνο βροχή. έρχεται μαύρος ουρανός με μπόρες, με αστραπόβροντα, με όχι εν αιθρίᾳ κεραυνούς. πρέπει να ‘μαστε εδώ, παρόντες, στοπ. προχτές γιόρταζε ο άγιος του νησιού. πληθώρα κόσμου συνέρρευσε στο μοναστήρι. πλήθος κόσμου που αναμένει τη σωτηρία έξωθεν, άνωθεν, εκατέρωθεν, στοπ.
σου στέλνω αυτό το τηλεγράφημα για να μην πεις ύστερα ότι δεν ήξερες. για να μην έχουμε δικαιολογία ούτε συ ούτε εγώ. γιατί τώρα πια έχουμε όλοι μας διαλέξει πλευρό που κοιμόμαστε – αν κοιμόμαστε – και πλευρό που στεκόμαστε όταν βγαίνουμε έξω.

είμαστε εδώ. και θα είμαστε εδώ. στοπ.

ελένη αθανασοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0