Κι ο… Αρσένης κοιτούσε υπέροχα!

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες το συλλαλητήριο για την παιδεία και τα σχολεία της Κεφαλονιάς, ένα συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ, συμμετείχε και στήριξε το Εργατικό Κέντρο, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Κεφαλονιάς, μαθητές και… λίγοι εκπαιδευτικοί. 
Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:30, ακριβώς μπροστά στο κτίριο της αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς-Ιθάκης με κεντρικά θέματα τα όχι και λίγα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα στα νησιά μας. Προβλήματα στέγασης και ασφαλούς κτιριακής υποδομής, προβλήματα στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι αν και “τιμώμενα” πρόσωπα, μάλλον έλαμψαν οι περισσότεροι από αυτούς  δια της… απουσίας τους. 
Η μεγάλη ειρωνεία στην σημερινή συγκέντρωση, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμών, το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα στην προτομή του Γεράσιμου Αρσένη, του Κεφαλονίτη υπουργού της παιδείας που τιμήθηκε από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα πολύ πρόσφατα με μια προτομή ακριβώς μπροστά από την πρώην Νομαρχία, ακούστηκαν από εκπροσώπους φορέων, τους διοργανωτές, γονείς και μαθητές προβλήματα και δυσλειτουργίες στα σχολεία της Κεφαλονιάς, που μάλλον δεν τιμούν κανέναν από εμάς. 
Πως αλλιώς, άλλωστε, μπορείς να σταθείς μπροστά από γονείς που μιλούν για σχολεία, των οποίων γεμίζουν οι αίθουσες νερά με τα πρώτα πρωτοβρόχια; Ή μπροστά από μαθητές που μιλούν για σχολικές τάξεις που ασφυκτιούν από 28-30 μαθητές σε λίγα τετραγωνικά, ή στην εικόνα ενός σχολείου νεόδμητου που οι μαθητές τους προσεγγίζουν με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους από τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ακριβώς μπροστά στην είσοδο του σχολείου;
Κι όμως. Οι αναφορές αυτές δεν ήταν γενικές και αόριστες, ούτε απλά καταγγελτικές από οργανωμένους “φίλους” πχ του ΚΚΕ. Ήταν η ζοφερή εικόνα μιας αλήθειας που βιώνουν πολλοί μαθητές των σχολείων μας οι οποίοι στο… σωτήριο, όπως συνηθίζουμε να λέμε,  έτος 2018 στριμώχνονται σε προκάτ αίθουσες, προαυλίζονται δίπλα σε ετοιμόρροπα κτίρια, αθλούνται σε επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις και περνάνε αφύλακτοι και ανεπιτήρητοι τον περιφερειακό του Αργοστολίου για να φτάσουν στο σχολικό συγκρότημα του Φαραώ. Για να μην μιλήσουμε για τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής που σε μαθητές και μαθήτριες με αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης και πολύ ιδιαίτερες, μόνο προβλήματα και δυσλειτουργίες τους επιφυλάσσει μια ισοπεδωτική εκπαιδευτική και σχολική πραγματικότητα παρά τις θυσίες των ίδιων των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής.
Και φυσικά, είναι και το Ληξούρι. Ένα Ληξούρι που όπως μητέρα μαθητή και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου του Ληξουρίου ανέφερε, και μάλιστα ακριβώς στην αίθουσα συνεδριάσεων της αντιπεριφέρειας “τα παιδιά μας από το δημοτικό, στο γυμνάσιο και το λύκειο θα φτάσουν πανεπιστήμιο και δεν θα χουν δει κανονικό κτίριο σχολείου, δεν θα έχουν κάνει μάθημα σε κανονική τάξη παρά μόνο σε προκάτ, δεν θα έχουν κάτσει ποτέ σε ένα όμορφο και ασφαλές θρανίο“.
Στο σημερινό συλλαλητήριο ειπώθηκαν κι άλλα. Και δεν είναι μόνο η αναφορά στην υποτίμηση της δημόσιας παιδείας και την μη κάλυψη των λαϊκών αναγκών που τόνισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, είναι και τα όσα κατήγγειλε “από μέσα” ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, ο Δημήτρης Μαντζουράτος. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναφέρθηκε στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων, στην παντελή έλλειψη ασφάλειας σε κάποια σχολικά κτίρια, στην έλλειψη της συγκοινωνιακής μελέτης για τα σχολεία του Φαραώ που, όπως είπε, “υποσχέθηκε η αντιπεριφέρεια και ακόμη δεν έχουμε δει“, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι “έτσι όπως δομείται η λυκειακή εκπαίδευση, όλο και περισσότεροι μαθητές θα διακόπτουν τις σπουδές τους χωρίς να τελειώνουν το Λύκειο“.

Τέλος, αμέσως μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε παράσταση στην αντιπεριφέρεια όπου ο αντιπεριφερειάρχης έλειπε για υπηρεσιακούς λόγους και αντικαταστάθηκε στην… υποδοχή από διοικητικό στέλεχος που υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματα, αλλά και στο δημαρχείο όπου ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, καλωσόρισε μαθητές, γονείς και τους εκπροσώπους των φορέων, με το …αγαπημένο του τσιγάρο στο στόμα.

Σύνταξη-Επιμέλεια
Σ.Α/Κεφαλονίτικα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0