ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Γ. Γαλιατσάτος: Μου έκλεψαν το χρυσό – Πύρρος Δήμας: Δεν δικαιολογείται ο αθλητής για το επεισόδιο

Ολυμπιάδα Νέων, Μπουένος Άιρες.
Με τρεις άκυρες προσπάθειες στο αρασέ, ο πρωταθλητής μας Γεράσιμος Γαλιατσάτος έχασε την ευκαιρία να φέρει ένα μετάλλιο στην Ελλάδα, σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε όμως από επεισόδιο ανάμεσα στον ίδιο και τον Πύρρο Δήμα.

Τι έγινε στον αγωνιστικό χώρο

Ο Κεφαλονίτης αθλητής, ο οποίος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής άρσης βαρών, ξεκίνησε βάζοντας τα βάρη ψηλότερα από όλους τους άλλους αθλητές, στα 150 κιλά.

Όπως μας είπε ο ίδιος η στρατηγική αυτή αποφασίστηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Οδυσσέα Δήμα, προκειμένου να «τραβήξουν ψηλά», όπως είπε τον Ιταλό διεκδικητή του χρυσού, και να τον εξαναγκάσουν σε 2 άκυρες προσπάθειες. Όπως και έγινε. Δυστυχώς όμως ούτε ο Γαλιατσάτος κατάφερε να πετύχει έστω και μία έγκυρη προσπάθεια, σε έναν άκρως επεισοδιακό αγώνα, για τον οποίο ο Γαλιατσάτος διαμαρτύρεται έντονα, τόσο για τις αποφάσεις των κριτών όσο και για την στήριξη από τον ομοσπονδιακό προπονητή και τον αδελφό του, Πύρρο Δήμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για γεράσιμος γαλιατσάτος site:kefalonitikanea.gr

Γαλιατσάτος: Γιατί δεν έκαναν ένσταση;

Ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις μας στον αθλητή από το γιατί ξεκίνησε από τόσο ψηλά, και αν θεωρεί ότι αυτή η απόφαση του ομοσπονδιακού προπονητή του ήταν η σωστή. «Απολύτως σωστή» απάντησε εκείνος αφού τελικά αυτό που θέλαμε το πετύχαμε, ο Ιταλός έκανε δύο άκυρες προσπάθειες. Αλλού ήταν το πρόβλημα.

«Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από τον αγώνα, στο ζέσταμα. Μου είχαν υποσχεθεί ότι ο προσωπικός μου προπονητής Νίκος Γαλιατσάτος θα έμπαινε νόμιμα στο γήπεδο, ότι θα είχε δικό του ταμπελάκι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επιπλέον αντιμετώπισα κι άλλα προβλήματα, όπως το κρύο στον χώρο που έκανα ζέσταμα. Έτσι μπήκα στον αγώνα και έχασα την πρώτη προσπάθεια. Στη συνέχεια μίλησα με τον προπονητή μου, κατάλαβα κι εγώ τι έπρεπε να διορθώσω και μπήκα για τη δεύτερη προσπάθεια με μεγαλύτερη σιγουριά. Και πράγματι τα κατάφερα. Αυτό που έγινε μ’ εμένα δεν έχει ξαναγίνει. Και οι τρεις διαιτητές έδειξαν έγκυρο, έφυγα από εκείνο το σημείο και πήγα να ζητήσω στον προπονητή μου να πάμε στα 155. Τότε ο μου είπε ότι η προσπάθεια βγήκε άκυρη».

Εκεί τρελάθηκα. Του εξήγησα ότι είδα με τα μάτια μου τα τρία λευκά φώτα (σ.σ. μας είπε μάλιστα, ότι αυτό υπάρχει και σε βίντεο), άφησα τα βάρη όταν πήρα το «οκ» από τους διαιτητές και του ζήτησα επίμονα να καταθέσουν ένσταση. Εκείνος μου ζήτησε να βγω για την τρίτη προσπάθεια.

Νέα αδικία

Ο , συνεχίζει να μας μιλάει στα Κεφαλονίτικα Νέα και είναι εμφανής ο θυμός και η απογοήτευση για την άδικη, όπως ισχυρίζεται, ακύρωση. 
«Στην τρίτη προσπάθεια και πάλι αδικήθηκα. Γλίστρησαν τα παπούτσια μου στο παρκέ και έπεσα με τα μούτρα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν είχαν σκουπίσει σωστά το παρκέ. Δεν είναι δική μου ευθύνη αυτό», θα μας πει και θα καταλήξει «έπρεπε να επαναληφθεί η προσπάθεια αφού ήταν ευθύνη των διοργανωτών η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο».
Συνεχίζοντας να μιλάει, φαίνεται φανερά ότι έχει έντονα παράπονα από τους προπονητές της Ομοσπονδίας. Για τον ίδιο, έπρεπε να έχει κατατεθεί ένσταση και για την τρίτη, αλλά κυρίως για την δεύτερη προσπάθεια. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Δεδομένης της κόντρας ανάμεσα στον Νίκο Γαλιατσάτο μάλιστα και την Ομοσπονδία ο αθλητής επαναλάμβανε συνεχώς την ερώτηση «γιατί δεν έγινε ένσταση»;

Έτσι αποκλείστηκε ο αθλητής και από το ζετέ και βγήκε οριστικά εκτός μεταλλίων.

Το επεισόδιο

Ο νεαρός πρωταθλητής μίλησε και για το επεισόδιο με τον Πύρρο Δήμα. 
«Μόλις τελείωσα την τρίτη προσπάθεια πήγα προς το μέρος του προπονητή μου (Νίκου Γαλιατσάτου) που βρισκόταν στις εξέδρες. Ήθελα να του ζητήσω να καταθέσει εκείνος την ένσταση (σ.σ. ο Νίκος Γαλιατσάτος επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του μικρού, προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους ομοσπονδιακούς προπονητές αλλά και επειδή ο ίδιος γνωρίζει Ισπανικά). Πριν προλάβω να φτάσω ήρθε ο Πύρρος Δήμας από πίσω μου και άρχισε να με τραβάει για να με εμποδίσει. Εγώ αντιστάθηκα και συνέχισα προς τον προπονητή μου. Του ζήτησα να κάνει εκείνος την ένσταση. Μετά από επίμονες προσπάθειες δικές μου τελικά κατέβηκε μαζί μου, παρότι δεν είχε το ειδικό ταμπελάκι (σ.σ. διαπίστευση). Κατάφερε να φτάσει μέχρι σε ένα σημείο, όμως μετά από λίγο τον περικύκλωσαν 10 άνθρωποι περίπου και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει».

Και ο αθλητής καταλήγει. «Τιμώ τον Πύρρο Δήμα ως αθλητή, είναι από τους σημαντικότερους που πέρασαν από την ελληνική άρση βαρών, αλλά επιμένω. Γιατί δεν έγινε ένσταση στη δεύτερη προσπάθεια που είχε βγει έγκυρη και από τους τρεις διαιτητές»;

Πύρρος Δήμας: Το θέμα σε ΔΟΕ και Παγκόσμια Ομοσπονδία – Δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι ο αθλητής

Απευθυνθήκαμε στον Πύρρο Δήμα και του θέσαμε το ερώτημα αν πιστεύει ότι η προσπάθεια του Γαλιατσάτου ήταν έγκυρη. Αρχικά μας αποκάλυψε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, τόσο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία όσο και στην ΔΟΕ. Επιμείναμε να μας πει την προσωπική του γνώμη κι εκείνος απάντησε: « Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε, απλά ισχυρίζονται ότι ο αθλητής κατέβασε τα κιλά πριν ανάψει το πράσινο φως».
Στη συνέχεια τον ρωτήσαμε και για τον επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τον αθλητή.
Εκείνος απάντησε: «Δεν δικαιολογείται ο αθλητής. Η Ολυμπιάδα Νέων είναι πιο πολύ εκπαιδευτική παρά έχει σχέση με μετάλλια και επιτυχίες. Μαθαίνει η νέα γενιά το Ολυμπιακό Πνεύμα».

Νίκος Γαλιατσάτος: «Στημένο το παιχνίδι»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν ΜΜΕ που έγραψαν για επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Γαλιατσάτο και τον Πύρρο Δήμα. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τον ίδιο (Νίκο Γαλιατσάτο) αλλά ούτε και από τον αθλητή. Πάντως ο προπονητής της «Ντριμ Τιμ» της Κεφαλονιάς, ο οποίος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μεγάλη κόντρα με την ομοσπονδία, έγραψε ένα πολύ καυστικό σχόλιο στο facebook ανεβάζοντας μάλιστα και βίντεο από την προσπάθεια του αθλητή.

Διεθνές θέμα στα ΜΜΕ

Στο θέμα αναφέρονται και γνωστές αθλητικές εφημερίδες της Αργεντινής οι οποίες σημειώνουν ότι «ο αθλητής ήταν εκτός εαυτού και προσπάθησε να ανέβει στις εξέδρες για να βρει τον πατέρα του» (σ.σ. ο Νίκος Γαλιατσάτος δεν είναι πατέρας του αθλητή, προφανώς πρόκειται για λάθος). Την πράξη του αυτή σχολιάζουν με αρνητικό τρόπο, κάτι που ίσως δικαιολογεί και την προσπάθεια του Πύρρου Δήμα να τρέξει πίσω από τον αθλητή και να τον σταματήσει, αφού κατάλαβε ότι αυτό θα προκαλούσε προβλήματα. Σε πολλά σχόλια πάντως, τονίζεται το μικρό της ηλικίας του αθλητή αλλά και η ένταση του αγώνα. Όμως όλα τα ΜΜΕ αναφέρονται στο γεγονός ότι στο τέλος ο Γεράσιμος αγκάλιασε έναν έναν όλους τους συναθλητές του.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα