Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει Θεός – Ο παράδεισος είναι ένας ευσεβής πόθος»

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ κυκλοφορεί το τελευταίο του βιβλίο στο οποίο δίνει τις δικές του απαντήσεις για 10 θεμελιώδη ερωτήματα.

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Brief Answers to The Big Questions» (Σύντομες Απαντήσεις σε Μεγάλες Ερωτήσεις) ο μεγάλος αστροφυσικός αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού ενώ παράλληλα θεωρεί ότι ο Παράδεισος και η μετά θάνατον ζωή, είναι κατά πάσα πιθανότητα… ευσεβής πόθος του ανθρώπου.

Λίγο πριν το θάνατό του, ο καθηγητής άρχισε να συγκεντρώνει τις απαντήσεις σε 10 θεμελιώδεις ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν συχνά από τους αναγνώστες του, από τον καιρό της δημοσίευσης του πρώτου του βιβλίου «A Brief History of Time» (στα Ελληνικά: το Χρονικό του Χρόνου), το οποίο εκδόθηκε το 1988.

«Είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε, προσωπικά όμως πιστεύω ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός… […] Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν καθορίζει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι πιθανότατα δεν υπάρχει παράδεισος και μετά θάνατον ζωή. Νομίζω ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ένας ευσεβής πόθος», αναφέρει ο Χόκινγκ.

Οι 10 μεγάλες ερωτήσεις

1. Υπάρχει Θεός; “Δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν διευθύνει το σύμπαν ». 
2. Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά; “Σε ένα ζεστό Big Bang.” 
3. Υπάρχει άλλη ευφυής ζωή στο Σύμπαν; “Υπάρχουν μορφές ευφυούς ζωής εκεί έξω. Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα τους απαντήσουμε μέχρι να εξελιχτούμε λίγο περισσότερο. “
4. Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; “Και ναι και όχι. Θεωρητικά, οι νόμοι της επιστήμης μας επιτρέπουν να προβλέπουμε το μέλλον, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο.”
5. Τι υπάρχει μέσα σε μια Μαύρη Τρύπα; “Η πτώση μέσα σε μια μαύρη τρύπα είναι σίγουρα κακά μαντάτα. Αν ήταν μια μαύρη τρύπα αστρικής μάζας, θα γινόσουν… σπαγγέτι πριν φτάσεις στον ορίζοντα “
6. Είναι εφικτό ένα ταξίδι στο χρόνο; “Το ταξίδι πίσω στο χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, με όσα ξέρουμε σήμερα” 
7. Θα επιβιώσουμε στη Γη; “Η σημερινή παγκόσμια τάξη έχει μέλλον, αλλά θα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέλλον.” 
8. Πρέπει να αποικίσουμε το διάστημα; «Πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια θα μπορούμε να ταξιδεύουμε οπουδήποτε στο Ηλιακό Σύστημα» 
9. Θα μας ξεπεράσει η Τεχνητή Νοημοσύνη; “Μία πολύ ευφυής τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πολύ χρήσιμη για την επίτευξη στόχων. Αν αυτοί οι στόχοι είναι ευθυγραμμισμένοι με τους δικούς μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα…” 
10. Πώς διαμορφώνουμε το μέλλον; “Θυμηθείτε να κοιτάτε τ’ αστέρια και όχι τα πόδια σας”.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
με πληροφορίες από The Telegraph
φωτογραφία: wikimedia