Το θλιβερό ταξίδι του Guido Pellegrini (Doris Wille)

Χρόνια μετά την σφαγή των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui, ο Νικόλας Ματιάτος βρήκε κάπου στην άκρη του χωριού του, στα , μια φθαρμένη στρατιωτική ταυτότητα και την φύλαγε ανάμεσα στα πολλά άλλα αντικείμενα που μια ζωή μάζευε μέσα στο παλιό του καφενείο. Κειμήλια που σχηματίζουν την ιστορία του τόπου και την προσωπική του βιογραφία μαζί, και τα προσέχει με μεγάλο σεβασμό.

Σε μια συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Νοέμβρη αναζητώντας αναμνήσεις από την κατοχή, έγινε και η προσπάθεια να φανούν λίγο καλύτερα τα μισοσβησμένα στοιχεία της ταυτότητας. Με αρχαιολογική μέθοδο – ριζόχαρτο και μολύβι – διαβάστηκαν τα γράμματα του ονόματος ενός φαντάρου: GUIDO PELLEGRINI.

Μαζί γεννήθηκε και η θέληση να γίνει μια προσπάθεια μήπως βρεθούν και οι συγγενείς του στην Ιταλία. Άκαρπη στην αρχή, με επιτυχία όμως μετά χάρη στην βοήθεια της Bruna De Paula και του Orazio Pavignani της Associazione Nazionale Divisione Acqui.  Σε ένα μέρος κοντά στην Ρώμη, το Monte Compatri, ζει ακόμα η 91χρονη αδελφή του η Cesarina που έχασε τα ίχνη του αδελφού της το 1943 στην Κεφαλονιά. Μαθαίνοντας τα νέα είπε με μεγάλη συγκίνηση: «Ο Guido θα επιστρέψει στο σπίτι του». 
6 Οκτωβρίου 2018. Ο Νικόλας Ματιάτος (85) συμμετέχει στην τελετή σε μνήμη της σφαγής πριν 75 χρόνια. Είναι παρών στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Aντίστασης, στο Αργοστόλι, μετά στον γνωστό λάκκο κοντά στο Κόκκινο Σπίτι, και τέλος στο Μνημείο των Πεσόντων Ιταλών όπως ονομάζεται. 
Μαζί του έχει ένα κουτάκι και μια κάρτα. Υπομονετικά περιμένει τρεις ώρες μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική τελετή. Οι επίσημοι έχουν φύγει για το μπουφέ. Του είχε γίνει πρόταση να παραδώσει την ταυτότητα εκεί, αλλά δεν το ήθελε. Λίγοι ήταν κοντά του όταν η ταυτότητα του Guido Pellegrini άλλαξε χέρια. Μια στιγμή γεμάτη συναισθήματα ξέροντας ότι το ίδιο βράδυ κιόλας θα γινόταν η παράδοσή στους συγγενείς. 
Κι έτσι έγινε. Ο ανιψιός του ο Rodolfo Bizzotti (στο κέντρο) παραλαμβάνει την ταυτότητα από μια επιτροπή της  Associazione Nazionale Divisione Acqui μόλις έφτασαν στη Ρώμη.
Ο Guido Pellegrini επέστρεψε – ας το πούμε έτσι – στην πατρίδα του.
Και επέστρεψε και στην αδελφή του την Cesarina η οποία τον υποδέχτηκε την άλλη μέρα… Από τον αδελφό της, της έμεινε η ανάμνηση του εικοσιπεντάχρονου νεαρού και μια φθαρμένη στρατιωτική ταυτότητα σε ένα κουτάκι. Ο Giudo Pellegrini ολοκλήρωσε μετά από 75 χρόνια το θλιβερό του ταξίδι. 
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Νικόλας Ματιάτος, ένας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, είναι ο σημαντικότερος αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στα Καρδακάτα. Μπροστά στα μάτια του ενδεκάχρονου τότε Νικόλα εκτελέστηκαν πάνω από εκατό Ιταλοί στρατιωτες. Ανάμεσά τους και ο Guido Pellegrini. Για την παράδοση της ταυτότητας του, τιμήθηκε με μετάλλιο του ιταλικού στρατού. Δίνοντας πολλές συνεντεύξεις για πολλά χρόνια, ο Νικόλας Ματιάτος έχει συμβάλει ανεκτίμητα στην ιστορική μνήμη.

Παραθέτουμε εδώ τον σύνδεσμο με την εκτενή συνέντευξη του Γιωργονικόλαου Ματιάτου στο πρόγραμμα «Μνήμες από την κατοχή στην Ελλάδα»: www.occupation-memories.org
@page { margin: 2cm }
p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 }
p.western { font-family: “Times New Roman”, serif; font-size: 12pt; so-language: en-GB }
p.cjk { font-family: “Times New Roman”; font-size: 12pt }
p.ctl { font-family: “Times New Roman”; font-size: 12pt }
a:link { color: #0000ff }

Doris Wille