Ένατη στο κρασί στην Ευρώπη η χώρα μας

Ένατη στην Ευρώπη η στην παραγωγή κρασιού για το 2018, μια χρονιά που ο ευρωπαϊκός αμπελώνας επανέρχεται με μια κανονική συγκομιδή, αρκετά ικανοποιητική σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. 
Έτσι, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις για το 2018, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να παράγουν 168,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της  Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 27% του κοινοτικού δυναμικού παραγωγής σε σύγκριση με το παγωμένο έτος 2017. Η παραγωγή των ευρωπαϊκών αμπελώνων επιστρέφει στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, μένοντας πάντως  μακριά από την κορυφή του 2004. Διατηρώντας τον τίτλο της υψηλότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας παραγωγού, η Ιταλία αναμένεται να παράγει 48,5 εκατ εκατόλιτρα οίνου (34% σε σύγκριση με το 2017), μακριά από το ιστορικό της ρεκόρ.
Στη δεύτερη θέση, η Γαλλία θα παράγει 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+ 28%) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχοντας καταταγεί στη δεύτερη θέση το 2017 (με 35.900.000 εκατόλιτρα έναντι 35,5 εκ. hl για την Ισπανία), ο γαλλικός αμπελώνας ενισχύει τη θέση του, παρά το ότι οι αποδόσεις του αποδυναμώθηκαν φέτος από την ξηρασία και το ωίδιο . Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις για υψηλότερο επίπεδο (44 εκατομμύρια εκατόλιτρα), η ισπανική συγκομιδή θα φθάσει τελικά στα 41 εκατομμύρια εκατόλιτρα (+27%). Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω θα πρέπει να επηρεάσει τις τιμές, αλλά οι Ισπανοί αμπελοκαλλιεργητές καταγγέλλουν συμφωνίες τιμών, προς τα κάτω.
Οι τρεις πρώτες χώρες, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 81% της ευρωπαϊκής παραγωγής οίνου. Τα γαλλικά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 27% της ευρωπαϊκής συγκομιδής.
Ακολουθεί η κατάταξη για το 2018 των κυριότερων χωρών παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη:

Πηγή:
Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, KEOΣΟΕ

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0