“Φόρτωσε” πλειστηριασμούς το σύστημα.-Έρχεται η επιδότηση στεγαστικών δανείων.

Ραγδαίες δείχνουν να είναι οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και ειδικά τα ενυπόθηκα και στεγαστικά, με τον χρονικό ορίζοντα της 31 Δεκεμβρίου 2018 να πλησιάζει…. επικίνδυνα. 
Έτσι, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν «φορτωθεί» ήδη 21.892 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 786 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη μόλις εβδομάδα, από ένα σύνολο σε βάθος 3ετίας 130.000 πλειστηριασμών,  σύμφωνα με την  προτελευταία Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών.
Όπως αναφέρει ο έμπειρος οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παππούς, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται σε 88 δις ευρώ και πρέπει να έχουν περιοριστεί τουλάχιστον ως τα 81,5 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα- άθλος για πολλούς– είναι να μειωθούν περαιτέρω κατά 25 δις ευρώ (!) στη διάρκεια του 2019 και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, που αναζητά με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας εκείνα τα «εργαλεία», που θα μπορέσουν να λάβουν την έγκριση της Κομισιόν για να «ξεφορτώσουν» τις τράπεζες, πριν «σκάσουν» υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων.
Στην ζοφερή εικόνα με τους δραματικούς αυτούς αριθμούς έρχεται να δώσει… φως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, ανέφερε πως από 1/1/2019 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ.
Αφορμή για την δήλωσή του αυτή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιώργου Καρρά, που έκανε λόγο για κυβερνητική παραπληροφόρηση και ζήτησε να επεκταθούν τα μέτρα δικαστικής προστασίας που ισχύουν για τους οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και στους εγγυητές. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ενόψει της λήξης του νόμου Κατσέλη θα μείνουν εκτεθειμένοι χιλιάδες οφειλέτες με κόκκινα δάνεια».
«Καμία παραπλάνηση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Υπάρχει γενική και επαρκής προστασία για όλους. Και για τους πρωτοφειλέτες και για τους εγγυητές. Κάνουμε το μέγιστο που μπορεί να γίνει. Έχουμε παράλληλα μια νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους εγγυητές να προστατευθούν. Με την κατάθεση της αίτησης τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό παύει εναντίον τους κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε διαμορφώσει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν θα διαταραχθεί όσο είναι αυτή η κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Πιτσιόρλας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Με την επιδότηση του στεγαστικού δανείου που θα καλύπτει το 50% των στεγαστικών δανείων και θα μπορεί να φθάσει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ, σημαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται και δεν θα έχει ανάγκη να πληρώσει ο εγγυητής», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύνταξη-Επιμέλεια
Πηγές:
iefimerida.gr
sofokleousin.gr