Μαθητής: «Σκεφθείτε να ήταν το παιδί σας» – Μπαλάκι οι ευθύνες για την ασφάλεια στα σχολεία

Η καθυστέρηση, ειδικά σε τρία ζητήματα ασφάλειας των σχολείων είναι εξωφρενική, ενώ το «μπαλάκι» συνεχίζει να… μοιράζεται από την μία υπηρεσία στην άλλη, την ίδια στιγμή που μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, τόσο στα σχολεία του Φαραώ, όσο και στις ,  στο Γυμνάσιο του Ληξουρίου αλλά και στο ΕΠΑΛ του Αργοστολίου.


Την ίδια στιγμή, οι μαθητές του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, σύμφωνα με την προέγκριση της δημοπράτησης για τις επισκευές στο παλιό κτήριο του σχολείου, ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε λίγα χρόνια σε ένα κτήριο που, τόσο ο πρ. πρόεδρος του ΤΕΕ, Σταύρος Τραυλός, όσο και οι γονείς, οι καθηγητές και η διεύθυνση του σχολείου επιμένουν ότι είναι και θα παραμείνει επικίνδυνο.

Η καρμανιόλα του Φαραώ

Οι μαθητές επί δύο σχεδόν χρόνια πηγαινοέρχονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο ζητώντας να υπάρξουν συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στα σχολεία στο Φαραώ, προκειμένου τα παιδιά να πηγαινοέρχονται στο σχολείο με ασφάλεια. Οι δρόμοι γύρω από το σχολείο είναι άκρως επικίνδυνοι για την μετακίνηση των μαθητών. Επιπλέον, όταν βρέχει η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού όποιος περάσει από το σημείο σε ώρα αιχμής για τους μαθητές μπορεί να ακούσει με τ’ αυτιά του τα ανατριχιαστικά φρεναρίσματα των αυτοκινήτων, και μάλιστα σε κατηφορικό και βρεγμένο οδόστρωμα. 
Τόσο οι μαθητές, όσο και οι διευθυντές του σχολείου, η τοπική ΕΛΜΕ, αλλά και το ΤΕΕ έχουν πάρει θέση εδώ και πολλούς μήνες και ζητούν να υπάρξει παρέμβαση, είτε με την τοποθέτηση φαναριών είτε με κάποιου είδους αερογέφυρα, με τη δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων κ.λπ. 
Μέχρι τώρα όμως, οι υπεύθυνοι του δήμου έχουν αγνοήσει όλα αυτά τα αιτήματα και το θέμα δεν έχει προχωρήσει. 

Το μπαλάκι στην Τροχαία

Τα Κεφαλονίτικα Νέα μίλησαν σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Γιώργο Κατσιβέλη, αλλά δυστυχώς οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές. Ο κ. Κατσιβέλης έριξε την ευθύνη στην Τροχαία και ζήτησε να υπάρχει καθημερινός έλεγχος του ΚΟΚ από τα αστυνομικά όργανα! Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμη μία παρέμβαση ή έστω μία συγκοινωνιακή μελέτη, απάντησε ότι «το κόστος μιας εναέριας γέφυρας θα ήταν υπερβολικά μεγάλο» ενώ δεν έδωσε απάντηση για το θέμα των φαναριών. 
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος, παρότι οι μαθητές έθεσαν σήμερα κατ’ επανάληψη το πρόβλημα στο δημαρχείο, ενώ απάντησε αναλυτικά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, στο συγκεκριμένο δεν έδωσε καμία απάντηση. 

Η σκάλα της… συμφοράς

Στις Κεραμειές, το θέμα της εξωτερικής σκάλας που οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση σεισμού, παραμένει άλυτο επί χρόνια, με ευθύνη και πάλι του Δήμου. 
Η σκάλα αυτή έγινε σήμερα ανέκδοτο στα παιδιά που ετοιμάζονταν να μπουν στο δημαρχείο αφού κάθε χρόνο διεκδικούν την ολοκλήρωση του έργου και το μόνο που παίρνουν είναι υποσχέσεις του τύπου «ετελείωσε».
Άλλη μία τέτοια υπόσχεση πήραν και σήμερα από τον δήμαρχο, ότι αύριο δηλαδή θα πάει συνεργείο να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πόρτες που κλείνουν την είσοδο στις σκάλες αφού ανοίγουν με λάθος τρόπο, εμποδίζοντας την έξοδο. Η απίστευτη δικαιολογία μάλιστα που βρήκε να πει ο δήμαρχος ήταν ότι ο εργολάβος ήταν «άρρωστος επί 4 μήνες». Περαστικά στον άνθρωπο αλλά περαστικά και στους μαθητές, αφού αυτά που ακούν, κοντεύουν να τους τρελάνουν…
Ταυτόχρονα, η κατάσταση στους δρόμους γύρω από το σχολείο των Κεραμειών παραμένουν επικίνδυνοι και πολλοί γονείς και καθηγητές φοβούνται ότι, αργά ή γρήγορα, θα θρηνήσουμε θύματα. 
Τέλος, όπως καταγγέλλει κατ’ επανάληψη εδώ και μήνες η ΕΛΜΕ, και ανέφεραν σήμερα οι μαθητές, υπάρχει κίνδυνος από μία πυρκαγιά στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου (ο κ. Μαντζουράτος χαρακτήρισε το ΕΠΑΛ «πιθανό Μάτι») αλλά και το Γυμνάσιο Ληξουρίου αφού εκεί οι μαθητές συνεχίζουν να προαυλίζονται δίπλα από το ετοιμόρροπο κτήριο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ. 

«Σκεφτείτε να ήταν το παιδί σας»

Ο μαθητής έβαλε το θέμα στη σωστή του βάση αν και δεν χρειάζεται οι εκπρόσωποι της Πολιτείας να κάνουν αυτή την υπόθεση για να καταλάβουν την επικινδυνότητα του θέματος.
Η γραφειοκρατία στην χώρα μας παραμένει δαιδαλώδης, όμως όταν μιλάμε για την ταλαιπωρία για ένα πιστοποιητικό, μπορεί να γελάμε, όμως όταν η γραφειοκρατία ή η ανικανότητα αφορά σε τόσο σοβαρά και επικίνδυνα θέματα, τα γέλια τελειώνουν.
Σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα (κάτι που ο εκπρόσωπος των καθηγητών θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνει, «στατιστικά», όπως είπε), τότε ποιος αλήθεια θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Δήμος, που έχει και τη βασική ευθύνη, δεν ήξερε; 
Η μήπως και τότε η ευθύνη για ένα τραυματισμένο παιδί (δεν τολμούμε ούτε καν να σκεφτούμε κάτι χειρότερο) θα γίνει και αυτή μπαλάκι ανάμεσα στον Δήμο, την Τροχαία ή όποια άλλη υπηρεσία;