Καφενείο της Καμπάνας: Τι πρότεινε η Θεανώ Φωτίου – Τι απάντησε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Έχουν ήδη συμπληρωθεί 5 χρόνια από το ντροπιαστικό κλείσιμο του Καφενείου της Καμπάνας, της δομής που απασχολούσε δημιουργικά και έδινε διέξοδο σε δεκάδες εξυπηρετούμενα .

Από τότε δόθηκαν δεκάδες υποσχέσεις, πάρθηκαν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου (δείτε κι εδώ), υπήρξαν ανακοινώσεις ελπίδας από θεσμικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Παράλληλα ένα δυναμικό και πολυπληθές κίνημα πολιτών δημιουργήθηκε αυθόρμητα, ζητώντας την επαναλειτουργία του Καφενείου διοργανώνοντας για πολλούς μήνες πλήθος εκδηλώσεων και κάνοντας δυναμικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια.

zvkkrxlg

4dbs55hf

149967_252439224891286_745396797_n

Πέντε χρόνια μετά, κι ενώ εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγελία για το θέμα, ενώ οι υποσχέσεις αντικαταστάθηκαν από φήμες για «επιχειρηματικά συμφέροντα» που καλοβλέπουν τον χώρο που φιλοξενούσε το καφενείο, η κατάσταση φαίνεται πιο στάσιμη από ποτέ.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Θεανώς Φωτίου, της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην , τα Κεφαλονίτικα Νέα έθεσαν το θέμα στην υπουργό και της ζήτησαν να αναλάβει πρωτοβουλίες, εφόσον μάλιστα στο χαρτοφυλάκιό της ανήκουν και τα θέματα των ΑμεΑ.

Η υπουργός μίλησε για την πιθανότητα ίδρυσης μίας ειδικής ΚΟΙΝΣΕΠ, με τη συμμετοχή σ’ αυτήν, σε ποσοστό τουλάχιστον στο 1/3 των ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας ευνοϊκές ιδιαίτερα φορολογικές ρυθμίσεις για την δημιουργία και λειτουργία της.

Η πρόταση αυτή φαντάζει μάλλον ανεδαφική, αφού απαιτούνται συγκεκριμένες επιστημονικές ειδικότητες που δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνιδιοκτήτες της επιχείρησης ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα συσσωρευμένα χρέη του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ. Πάντως αποτελεί κι αυτό μία πιθανότητα προς διερεύνηση.

285781_252439384891270_684056356_n

64481_252439278224614_1187519504_n

Από την άλλη πλευρά, η βουλευτής του νησιού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, απαντώντας στα Κεφαλονίτικα Νέα, είπε ότι έχει έρθει η ίδια σε επαφή με του υπουργείο Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη δομή, και αναζητείται λύση.

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από τότε που βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σύμβουλοι, άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα που φάνηκε περίτρανα ότι ενδιαφέρει άμεσα στην τοπική κοινωνία, πέρα από την ίδια τη σημασία για τα εξυπηρετούμενα άτομα.

Άλλωστε, αυτά ακριβώς τα άτομα, μαζί με τις οικογένειές τους, είναι και τα πρώτα που τελικά πληρώνουν την ανικανότητα των πολιτικών προσώπων να δώσουν επιτέλους μία λύση.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα