Ο Ανδρέας Λασκαράτος στο Κακουργοδικείο | Σαν σήμερα στην Κεφαλονιά

Ο αφορισμός του Ανδρέα Λασκαράτου από τον Μητροπολίτη Κεφαλονιάς (και αργότερα και από τον Ζακύνθου) είναι γνωστός.

Τον Μάρτιο του 1856 οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού χτυπούν πένθιμα συνοδεύοντας με αυτόν τον εφιαλτικό τρόπο τον αφορισμό που του επιβλήθηκε ύστερα από την έκδοση του έργου του «Τα Μυστήρια της Κεφαλονιάς».

Η ημέρα αυτή, γράφει ο Δ. Ψαθάς, «είναι μια ημερομηνία εφιαλτική για τον Λασκαράτο. Απ’ το πρωί χτυπάνε νεκρικά οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού. Κατά το μεσημέρι ο δεσπότης Σπυρίδων ο Κοντομίχαλος διαβάζει τον αφορισμό για το “βδέλυγμα της ερημώσεως” μέσα στην καθιερωμένη θρησκευτική παράταξη και πομπή, με τα μαύρα πισωμένα κεριά και μαύρα άμφια των παπάδων» (βλ. Δ. ΨΑΘΑ, «Η δόξα του “αφορεσμένου”», Νέα Εστία, τόμ. 70, τεύχ. 821, έτ. ΛΕ´ [15.9.1961], σσ. 1231-1232).

Ο Λασκαράτος όμως δεν έμεινε με… σταυρωμένα τα χέρια. Ένα χρόνο αργότερα, θα δημοσιεύσει την απάντησή του με τον τίτλο «Απόκριση εις τον αφορεσμόν του κλήρου της Κεφαλονιάς των 1856» και θα έρθει σε νέα κόντρα με την Εκκλησία αλλά και με την Δικαιοσύνη.

Για την απάντησή του αυτή θα βρεθεί στο Κακουργοδικείο Αργοστολίου. Εκεί, όπως γράφει ο ίδιος, ο δικαστής αλλά και ο Εισαγγελέας, προσπαθούν επανειλημμένα να τον περιορίσουν στην απολογία του. «Δεν αποκρίθηκα καθόλου στες αδικαιολόγητες αυτές απειλές, στες χωρίς αιτία βρισιές του Προέδρου, που είχαν το ύφος Δευτέρας Πράξεως (acto secondo), έπειτ’ από ‘κείνη», θα γράψει ο ίδιος, θεωρώντας την δίκη του στημένη.

Τελικά, οι ένορκοι θα τον αθωώσουν.

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 1869.