Κακός “λαδιάς” φέτος για την Κεφαλονιά. Τι συμβαίνει με την ελαιοπαραγωγή σε άλλα μέρη της Ελλάδας

Ιδιαίτερα άσχημη δείχνει η φετινή χρονιά για την παραγωγή λαδιού στην Κεφαλονιά, καθώς αρχές Δεκεμβρίου ήδη και η σχετική ελαιοπαραγωγή βρίσκεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, όπως και η προσέλευση στα ελαιοτριβεία του νησιού μας.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της συγκομιδής ελαιοκάρπου και την παραγωγή ελαιολάδου για την Κεφαλονιά, όπως επίσης και για τις αιτίες που προκάλεσαν την σημαντική αυτή μείωση στην παραγωγή (καιρικές συνθήκες, δάκος κλπ), σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορές από παραγωγούς και ιδιοκτήτες γνωστών ελαιοτριβείων στην Κεφαλονιά, περνάμε μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά, κάτι που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα αλλά και την τιμή του λαδιού που θα παραχθεί στο νησί μας. 

Βέβαια, το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα μέρη της χώρας, γνωστά για την παραγωγή και την ποιότητα του λαδιού τους, με την Κρήτη να εκτιμάται η παραγωγή της σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΔΑΟΚ Κρήτης, συνολικά σε περίπου 70 χ.τ. (Χανιά 20, Ρέθυμνο 6, Ηράκλειο 35 και Λασίθι 10 χ.τ.), χαμηλότερη δηλαδή κατά -17% από την περσινή που ήταν επίσης μειωμένη στους 85 χ.τ.

Αντίστοιχα στην Μεσσηνία, επιβεβαιώνεται πως η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως η απώλεια του εισοδήματος στο νομό θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, στους παραγωγούς και σε όλο το κύκλωμα που εμπλέκεται με το προϊόν (ελαιοτριβείς – τυποποιητές κλπ.).

Τέλος, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των “ανταγωνιστών” μας στο λάδι Ισπανών αφού επίσημα Ελληνικά στοιχεία δεν υπάρχουν, η ελληνική παραγωγή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και εκτιμάται σε 230 χ.τ. Θα είναι επομένως χαμηλότερη κατά -33% σε σχέση με την περσινή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ήταν 346 χ.τ.

Σύνταξη-Επιμέλεια
Κεφαλονίτικα Νέα

Με πηγές και στοιχεία από: 
www.anatolh.com
www.eleftheriaonline.gr

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0