Προς παράταση ο «Νόμος Κατσέλη»-Στα σκαριά νέος Νόμος;

Η είδηση μεταδίδεται εδώ και λίγη ώρα από το Κουτί της Πανδώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προς παράταση δίμηνης διάρκειας  οδεύει ο , ενώ αναζητείται μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, λύση πιο… μόνιμης διάρκειας. 
Όπως λοιπόν αναφέρει το Κουτί της Πανδώρας, η παράταση στον Νόμο Κατσέλη αλλά και ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον παλαιό από 1/3/2019, συζητήθηκαν σήμερα εκτενώς σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη σύσκεψη από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου το οποίο περιέγραψε ο Πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την Πολιτεία και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των πληρωμών (επιμηκύνσεις και κούρεμα).
Πιο συγκεκριμένα, η λύση που προκρίνει η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι η επιδότηση από την Πολιτεία μέρους της δόσης (το ένα τρίτο μέχρι το 50% του δανείου), η χρονική επιμήκυνση του δανείου από τις τράπεζες και το «κούρεμα» του εναπομείναντος δανείου σε περίπτωση που αυτό είναι υψηλότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος».
Πηγή: www.koutipandoras.gr

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0