Χατζιδάκις-Ξαρχάκος σε ένα… τραπέζι με το ζεύγος Αποστολάτου. (Το Τραγούδι του Σαββάτου)

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην μουσική μας παράδοση και στο ελληνικό τραγούδι, αποτελεί η λεγόμενη χορωδιακή μουσική και οι διωδίες. Κι αν κάποτε μπορούσε να κυκλοφορήσει μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια με ολόκληρη την ζωή και την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, στο κεφάλαιο για τις χορωδιακές μουσικές, πρωτότυπες και διασκευές, δυο κεφαλονίτικα ονόματα θα είχαν σίγουρα μια ξεχωριστή θέση στο συγκεκριμένο αυτό κεφάλαιο. 
Ο Διονύσης και η Καίτη Αποστολάτου, δεν είναι μια απλή περίπτωση.  Γεννημένος στο Αργοστόλι  το 1926, ο υπήρξε δάσκαλος πολλών μουσικών που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα, όπως ο ιδιαίτερα σημαντικός στις ημέρες μας, Παναγής Μπαρμπάτης.

Παράλληλα ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής με μεγάλη συμβολή στη διάδοση και διάσωση του είδους που ονομάζεται Επτανησιακή καντάδα. Έχει ηχογραφήσει 20 και πλέον δίσκους με χορωδιακά τραγούδια και διωδίες με τη γυναίκα του Καίτη Αποστολάτου. Έχει πλούσιο συνθετικό έργο και έχει διασκευάσει, μεταγράψει και εναρμονίσει εκατοντάδες τραγούδια για ανδρικές, μικτές, γυναικείες και παιδικές χορωδίες.

Στο πλευρό του, η αγαπημένη του Καίτη, που μάλιστα έφυγε πρόσφατα μόλις πριν δυο μήνες περίπου, στις 10 του Οκτώβρη, με την μεταλλική και συνάμα μελωδική φωνή της, σαγήνευσε ένα κοινό πολύ πέρα από το ειδικό ακροατήριο της χορωδιακής μουσικής ή της οπερέτας. 
Το μοναδικό κεφαλονίτικο ταλέντο τους δεν πέρασε απαρατήρητο από δυο κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, τον μεγάλο μας Μάνο Χατζιδάκι και έναν από τους σπουδαιότερους εν ζωή συνθέτες, τον Σταύρο Ξαρχάκο. Ο πρώτος, εκεί γύρω στην δεκαετία του 1960, τους εμπιστεύεται τα μουσικά του μαργαριτάρια σε έναν δίσκο βινυλίου με διεθνή καριέρα, καθώς ο δίσκος τους  The Wonderful Music Of Manos Hadjidakis κυκλοφόρησε στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ “επέστρεψε” στην Ελλάδα το 1966 για να μαγέψει και το ελληνικό κοινό. Και το πέτυχε, με τραγούδια που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, όπως τον “κυρ-Αντώνη” που έγινε ακόμη πιο γνωστό με την φωνή της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη δίπλα στον μουσικό “μονόλογο” του δημιουργού του, του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. 
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ο Χατζιδάκις με τον Ξαρχάκο και το ζεύγος Αποστολάτου και πως οι τέσσερις τους μπορούν να “χωρέσουν” στο  αποψινό Τραγούδι του Σαββάτου
Ένα από τα λατρεμένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι δεν ήταν δικό του. Ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και ήταν τόσο αγαπημένο που ο ίδιος ο Χατζιδάκις πριν καν κυκλοφορήσει σε δίσκο το έπαιξε πρώτος ραδιοφωνικά χαρίζοντας το στους ακροατές του, ακριβώς το 1963. 
Ήταν το “Βάλε ένα κι άλλο πιάτο στο τραπέζι” του Ξαρχάκου, που το 1966 το ζεύγος Αποστολάτου, η Καίτη και ο Διονύσης, ηχογραφούν μαζί με 12 γνωστά τραγούδια του συνθέτη, σε ένα δίσκο που συνεχίζει να είναι από τους λίγους του Ξαρχάκου που δεν έγινε ποτέ ψηφιακός, όπως μας ενημερώνει στις Μουσικές Αναδρομές, ο Μανώλης Τζιλιβάκης.
Το σπουδαίο αυτό τραγούδι όμως είχε και μια άλλη… “σπάνια” τύχη. Όπως και πάλι ο Μανώλης Τζιλιβάκης μας λέει: “πέρα από τη Μοσχολιού (1964) και την παραπάνω εκτέλεση (1966) από την Καίτη Αποστολάτου εκείνα τα χρόνια, δεν «τόλμησε» καμιά άλλη ερμηνεύτρια να το τραγουδήσει”.
Απόψε λοιπόν, στο Τραγούδι του Σαββάτου, σας κάνουμε το τραπέζι. Δίπλα μας ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος και οικοδεσπότες μας στο κεφαλονίτικο σπίτι μας, ο Διονύσης και η Καίτη Αποστολάτου. 


Καλώς ήλθατε…!!!!!

Σύνταξη-Επιμέλεια
Πηγές και φωτό:
yutube
www.discogs.com
rethemnos.gr
Μουσικές Αναδρομές,  Μανώλης Τζιλιβάκης
stixoi info
ΕΡΤ
“Έχει Γούστο, Μπ. Τσουκαλά”

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0