βυθός σκοτεινός στη χώρα του φωτός*

μία μόνο φράση, ένα μόνο σύνθημα για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος. σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ.

εσύ πόση ώρα κάνεις να πας για δουλειά; περιστέρι πετράλωνα ένας θάνατος απόσταση. τον γενάρη του ’13 ο πέφτει στο δρόμο δολοφονημένος από χρυσαυγίτες. πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατό του. λίγα λεπτά μετά πέφτει στο δρόμο μαχαιρωμένος εφτά φορές. στο πρωτόδικο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι παραδέχονται την πράξη τους και θεωρούν πως «καλά του έκαναν αφού ήταν ξένος». πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του μικτού ορκωτού εφετείου αθηνών. η πρωτόδικη απόφαση καταπέλτης, μη επιδεχόμενη παρερμηνείες∙ ισόβια χωρίς ελαφρυντικά και για τους δύο κατηγορούμενους. η πρόταση του εισαγγελέα ανέφερε επί λέξει πως οι δύο συγκατηγορούμενοι, οι οποίοι δικάζονται παράλληλα και για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της χρυσής αυγής, συναποφάσισαν να «αφαιρέσουν τη ζωή ενός αλλοδαπού άντρα και δη πακιστανικής καταγωγής […] το έγκλημά τους είχε κίνητρο τη διαφορετικότητα».         

        διάβασες ποτέ σου για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης; πριν από δύο μέρες ήταν η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης του τρίτου ράιχ άουσβιτς μπίρκεναου στην πολωνία, το οποίο απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός το χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε. εφτά χιλιάδες ζωντανοί ακόμα άνθρωποι, κυρίως εβραίοι και ρομά, απελευθερώνονται από το άουσβιτς, και η ανθρωπότητα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει κατάματα τα δημιουργήματά της. τους θαλάμους αερίων. τις εκατόμβες νεκρών. τα εκατομμύρια πτώματα. τις χαμένες ζωές. το κλάμα ενός παιδιού που επέζησε της φρίκης και δοκιμάζει για πρώτη φορά τη γεύση μιας καραμέλας. το zyclon b. τα βαγόνια που ξεκίνησαν από παντού στην ευρώπη για να φτάσουν στα στρατόπεδα θανάτου. τις ναζιστικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης απανταχού στην ευρώπη. το Δίστομο. την επιχείρηση unternehmen Kalavryta. το γραμμένο σε σύνθημα του άουσβιτς σύνθημα «αν υπάρχει θεός πρέπει να με παρακαλέσει να τον συγχωρέσω».

        εσύ τι ψηφίζεις; στη μικρή μας χώρα τα δάνεια και τα ψέματα έφεραν την πτώχευση, η πτώχευση τα μνημόνια, τα μνημόνια τη γύμνια και η γύμνια ξεχώρισε την ήρα από το σιτάρι. κι όμως. η ήρα είναι ακόμα εδώ. ζει ανάμεσά μας. τρέφεται από εμάς. και επιθυμεί να θάψει βαθιά κάθε σπόρο ελπίδας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ομορφιάς. χρόνια μετά και ενώ η τιτάνια δίκη της χρυσής αυγής βρίσκεται εν εξελίξει, νέα ντοκουμέντα εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν τους χειρότερους μόνο εφιάλτες της ανθρωπότητας. εν έτει δύο χιλιάδες δέκα ο αρχηγός της χρυσής αυγής εμφανίζεται σε βίντεο να αστεΐζεται αναφορικά με τους έλληνες εβραίους και τη φρίκη και το θάνατο των στρατόπεδων συγκέντρωσης των ss. και κάθε λέξη, κάθε επιφώνημα και κάθε σχόλιο είναι πλέον περιττό.

μία μόνο φράση, ένα μόνο σύνθημα για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος κατά Λειβαδίτη.

       σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ.

ελένη αθανασοπούλου

 

 *στίχος τραγουδιού γραμμένου για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

στίχοι: βασίλης μανέλας

μουσική: βαγγέλης καζαντζής

εκτέλεση: αργύρης μπακιρτζής – βαγγέλης καζαντζής