Συνέντευξη: Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» ανοίγει τα χαρτιά της

Συνέντευξη: Η Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» ανοίγει τα χαρτιά της

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» ανοίγουν τα χαρτιά τους στα Κεφαλονίτικα Νέα.

Η νέα Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» μίλησε για όλους και για όλα σε μια μεγάλη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Radio – των Κεφαλονίτικων Νέων.

Τέσσερα από τα ιδρυτικά μέλη της Κίνησης συζήτησαν με τον Σ. Αντύπα και τον Λ. Αθανασίου για τις βασικές αρχές και τους στόχους της Κίνησης,  για τον νέο πολιτικό πολιτισμό που προσδοκούν να φέρουν στα δημοτικά πράγματα της Κεφαλονιάς, για την αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, την επίθεση που δέχτηκαν από ανώνυμα blog, για τη δημαρχία Παρίση, για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.α.

Παράλληλα απάντησαν σε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πού μπορεί να φτάσει ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, τον κίνδυνο του να χαρακτηριστεί «απολιτίκ» μία τέτοια κίνηση, το πώς θα διαχειριστούν θέματα που προκαλούν συγκρούσεις στην κοινωνία αλλά και στο πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι (ή να μην είναι) ένα τέτοιο μοντέλο οργάνωσης και δομής μίας παράταξης.

«Δεν υπάρχει αρχηγικό μοντέλο»

Ο Αγησίλαος Κονιδάρης, ο Αλέξανδρος Παντελειός, η Μαρία Ταραζή και ο Διονύσης Τρωιάνος αναφέρθηκαν στον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις και τόνισαν ότι στην κίνησή τους δεν υπάρχει αρχηγός, αλλά όλες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά.

«Δεν υπάρχει αρχηγικό μοντέλο, η δομή είναι συλλογική, κινηματική. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν αρκεί να συμφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης», είπαν ο και ο που κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό.

Η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα μέλη της Κίνησης απάντησαν επίσης στις ερωτήσεις μας για τον τρόπο που αποχώρησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις κόντρες που δημιουργήθηκαν αλλά και και για τις επαφές που είχε γραφτεί ότι έγιναν με πρώην δημάρχους ή βουλευτές.

Παραδέχτηκαν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στην Κίνηση ως άτομα, αλλά αποχώρησαν ως παράταξη.

Τόνισαν επίσης ότι στην «, Νησί για Όλους» μπορούν να συμμετέχουν πολίτες από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές παρατάξεις και χώρους, οι οποίοι όμως, όπως επανέλαβαν αρκετές φορές, θα πρέπει «ν’ αφήσουν στην άκρη την κομματική τους ταυτότητα».

Απάντησαν επίσης στο αν η Κίνηση θυμίζει Το Ποτάμι, το οποίο τον τελευταίο καιρό φαίνεται να απορροφάται από τα κόμματα που μέχρι πρότινος καταδίκαζε.

Από αριστερά: Αγησίλαος Κονιδάρης, , Διονύσης Τρωιάνος,

Σαφές «όχι» στους υδρογονάνθρακες

Η Κίνηση φάνηκε να έχει σαφή θέση εναντίον των εξορύξεων, θέση που, όπως σημείωσαν, βγήκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αφού πρώτα άκουσαν τα επιχειρήματα όλων των πλευρών. Σε άλλα θέματα δεν πήραν σαφή θέση, όπως το μεταναστευτικό, θέμα για το οποίο όμως επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αργότερα.

Μίλησαν επίσης για τις ανεμογεννήτριες, για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός κ.α., ενώ έκαναν προτάσεις για τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, για την θέσπιση ενός συντονιστικού οργάνου για τον Τουρισμό, για την έναρξη ενός δημοτικού προγράμματος δωρεάν επιμόρφωσης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες κ.α.

Τους θέσαμε επίσης το ερώτημα για το κατά πόσο ένας συνδυασμός που στηρίζεται σε τέτοιες διαδικασίες μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις σε προβλήματα που τρέχουν και που απαιτούν γρήγορες αποφάσεις.

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει σχεδιασμό για το μέλλον

Τέλος, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισαν τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων δημάρχων του νησιού, εντόπισαν το βασικότερο πρόβλημα της σημερινής Δημοτικής Αρχής: στην αδυναμία αποκέντρωσης έργων και θεσμών, στην ανυπαρξία σχεδιασμού για το μέλλον αλλά και στην δυσκολία συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα στις παρατάξεις, για την οποία ευθύνεται και η σημερινή αντιπολίτευση.

Σχολίασαν μάλιστα την κακή εικόνα που δίνει κατά περιόδους του Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς.

Η διάσπαση του Δήμου και η «απλή αναλογική»

Κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή ότι έριξε όλο το βάρος στο Αργοστόλι και άφησε με πολλά προβλήματα την περιφέρεια, κάτι που όπως είπαν, έκανε ακόμη πιο επιτακτική την διάσπαση του δήμου, ενώ θα μπορούσε και ο ενιαίος δήμος που υπάρχει σήμερα να λειτουργήσει διαφορετικά.

Τέλος, αναφέρθηκαν και στην απλή αναλογική, τονίζοντας ότι «θα αλλάξει το πολιτικό στην Κεφαλονιά και θα εξαναγκάσει σε συνεργασίες και διάλογο». Επίσης θα αναβαθμίσει τον ρόλο όλων των πολιτικών παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη από το Radio Podcast των Κεφαλονίτικων Νέων. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία που χρησιμοποιεί η Κίνησή, μέχρι τώρα, στις συνελεύσεις της.

Σ. Αντύπας / Λ. Αθανασίου για τα Κεφαλονίτικα Νέα

!-- Hummingbird cache file was created in 0.42588806152344 seconds, on 19-10-20 21:24:20 -->