T.E. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ: Εδώ και τώρα σύγχρονες αντισεισμικές εργατικές κατοικίες.

T.E. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ: Εδώ και τώρα σύγχρονες αντισεισμικές εργατικές κατοικίες.

H T.E. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του , καταγγέλλει άλλη μια άθλια και επικίνδυνη προεκλογική μεθόδευση που επιχειρεί η Κυβέρνηση σε βάρος του λαού της Παλικής και ιδιαίτερα των εργαζομένων – ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών.

Με τους σεισμούς του 2014 οι 16 από τις 30 εργατικές κατοικίες (δύο συγκροτήματα) στο , κρίθηκαν από τον ΤΑΣ κατεδαφιστέες (κόκκινες) και οι υπόλοιπες 14 χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλες (κίτρινες). Ο τότε Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κάτω από την οξυμμένη κατάσταση (50 οικογένειες ήταν άστεγες), αλλά και από την πίεση που άσκησε το λαϊκό κίνημα, δεσμεύτηκε να ανακατασκευαστούν με κρατική ευθύνη και μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Από τότε πέντε χρόνια τώρα, τόσο οι κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και η μέχρι πρόσφατα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), δεν «κούνησαν το δαχτυλάκι τους» για τις τσακισμένες εργατικές κατοικίες. Αντίθετα «πρόσφεραν» στους ιδιοκτήτες τους (όλα αυτά τα χρόνια διαμένουν σε ενοικιασμένα και συγγενικά σπίτια), απλόχερη κοροϊδία, προτάσσοντας διάφορα προσκόμματα και κόβοντάς τους το επίδομα ενοικίου.

Σήμερα η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) προβαίνει σε μια ακόμη εξαπάτηση σε βάρος τους. Αναθέτει σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία να πραγματοποιήσει μετρήσεις αντοχής των κτιρίων, με σκοπό τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών να δοθούν στην ΚΤΥΠ Α.Ε., η οποία με τη σειρά της θα αναθέσει (;) την εκπόνηση μελετών, από τις οποίες ή θα αποδειχθεί ότι η επισκευή των κτιρίων αυτών είναι ασύμφορη οπότε απαιτείται η κατεδάφιση και η ανακατασκευή τους, ή θα προχωρήσει σε επισκευή και ενίσχυσή τους. Ουσιαστικά βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν!

Η H T.E. Κεφαλονιάς – Ιθάκης τονίζει ότι το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει εκτός των άλλων, πως κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει λύση στο πρόβλημα των εργατικών κατοικιών πέντε χρόνια μετά, στην λογική του απαράδεκτου διαχωρισμού σε «κίτρινα» και κόκκινα» κτίρια. Επιλέγει τελικά την λύση των φθηνών παρεμβάσεων και των επισκευών στα «σαπάκια», επαναφέροντας ουσιαστικά την κατάσταση στην πρότερη μορφή. Αντί της ολοκληρωμένης αντισεισμικής ανακατασκευής όλων των εργατικών κατοικιών με τους νέους όρους δόμησης και χωροταξίας, επιδιώκεται στην λογική του κόστους- οφέλους της Ε.Ε. το παράδοξο και απαράδεκτο, να υπάρχει συγκρότημα κατοικιών με φοβερή ανομοιομορφία και επικινδυνότητα. Δηλαδή κάποια κτίρια που θα είναι καινούργια (τα «κόκκινα») και τα υπόλοιπα (τα «κίτρινα), που θα κουβαλούν όλο το γερασμένο φορτίο των προβλημάτων τους ως δομικά στοιχεία.

Η παραπάνω επιλογή ουσιαστικά αποτελεί επίσημη ομολογία του επίσημου αστικού κράτους απέναντι στους σεισμόπληκτους, ότι η ανάγκη για την ασφαλή στέγασή τους, δεν αποτελεί προτεραιότητά του διαχρονικά. Είτε με κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η κατεύθυνση είναι η ίδια. Η κατοικία αποτελεί «ατομική ευθύνη», ακόμη και για αυτούς τους βιοπαλαιστές που βίωσαν την εγκληματική ανοχή του αστικού κράτους στο εργολαβικό κέρδος, που μπήκε τότε και μπαίνει και σήμερα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Τεράστιες ευθύνες εδώ υπάρχουν και την Περιφερειακή και την Δημοτική Αρχή, αφού τόσα χρόνια αποδέχτηκαν την κατάσταση δεν διεκδίκησαν κονδύλια δεν οργάνωσαν καμιά διαμαρτυρία για το μεγάλο πρόβλημα των εργατικών κατοικιών βάζοντας πλάτη στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως στον καπιταλισμό, η αντισεισμική θωράκιση σε υποδομές και λαϊκή κατοικία, δεν προκρίνεται ως προτεραιότητα. Ο λαός είναι ανάγκη να βγάλει τα συμπεράσματά του και μπροστά στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται , να δώσει την απάντησή του στις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τις τοπικές διοικήσεις που ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Να απαντήσει με κριτήριο την κάλυψη των δικών του αναγκών στηρίζοντας σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ και την Λαϊκή συσπείρωση που στάθηκαν και στέκονται καθημερινά στο πλευρό του.

H T.E. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Όλα τα κτίρια να κατεδαφιστούν άμεσα και να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και ανακατασκευή όλης της περιοχής και των συγκροτημάτων των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη και με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους.
  • Να προβλεφθούν κοινόχρηστοι χώροι όπως πολιτιστικό κέντρο , πλατεία, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των κατοικιών με φύτευση δέντρων κλπ.
  • Άμεσα, με fast track διαδικασίες, να παρακαμφθούν και να διευθετηθούν οριστικά τα όποια νομικά, ιδιοκτησιακά ή άλλα πολεοδομικά – χωροταξικά ζητήματα.
  • Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου σε όσους το δικαιούνται μέχρι να τους παραδοθούν τα νέα κτίρια, να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, να διαγραφούν τα στεγαστικά τους δάνεια
  • Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια.

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0