«Κόντρα» ΚΚΕ – Σταθάκη στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά

«Κόντρα»  ΚΚΕ – Σταθάκη στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά

Το θέμα των ανεμογεννητριών συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας , προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με θέμα: «Να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ αιολικό πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Ευβοίας».  Συζητήθηκε όμως και το θέμα των ανεμογεννητριών στην , και των προβλημάτων που αυτές έχουν δημιουργήσει.

Καραθανασόπουλος: Οι ανεμογεννήτριες έφεραν πλημμύρες

Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν δαιμονοποιούμε καμία πηγή ενέργειας ούτε, από την άλλη μεριά, εκθειάζουμε καμία πηγή ενέργειας. Τι λέμε, όμως; Ποιο είναι το βασικό; Λέμε ότι στο συγκεκριμένο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, στο όνομα της διασφάλισης του κέρδους, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θυσιάζεται και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος.
Επειδή ζούμε σ’ αυτήν τη χώρα, υπάρχει αναρχία στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, κύριε Υπουργέ; Βεβαίως, υπάρχει αναρχία. Υπάρχει πολύ μεγάλη υπερσυγκέντρωση αιολικών πάρκων σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανέμων; Βεβαίως. Αυτό έχει επιπτώσεις; Πολύ μεγάλες επιπτώσεις έχει, κύριε Υπουργέ. Έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα ζωής, αλλά έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα. Τα ζητήματα της Κεφαλονιάς είναι επιβεβαιωτικά αυτού. Οι πλημμύρες υπήρξαν λόγω ακριβώς της διαμόρφωσης αιολικών πάρκων και της μη αντιμετώπισης των πηγών απορροής των χειμάρρων. Υπάρχουν καταστροφές άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων που μάλιστα οι παραγωγικές δραστηριότητες συγκρατούν τους κατοίκους στις περιοχές. Στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη μελισσοκομία υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και όλα αυτά λόγω της υπερσυγκέντρωσης.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σχεδιασμένη ανάπτυξη που να ικανοποιεί συνδυαστικά τις ανάγκες και για τον ενεργειακό σχεδιασμό και για την ενεργειακή ασφάλεια και για φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές οικογένειες και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Άρα, αυτό το οποίο ζητάμε, αυτό το οποίο απαιτούν οι κάτοικοι είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα και νομοθετική, παρότι δεν τους διασφαλίζει, όσον αφορά την εγκατάσταση δίπλα σε οικισμούς. Είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους και επειδή είναι πλαγιά, καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι τα μέτρα είναι τελείως διαφορετικά άμα είναι πάνω από το κεφάλι σου. Μπορεί να υπάρχει η απόσταση που το επιτρέπει, αλλά βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον οικισμό.
Δεύτερον: Η όποια εγκατάσταση δεν πρέπει να συνυπολογίζει τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες; Γιατί, λοιπόν, να καταστρέφονται άλλες παραγωγικές δραστηριότητες; Τέτοιου είδους μετρήσεις, όμως, δεν υπάρχουν σε καμία μελέτη εγκατάστασης αιολικού πάρκου. Δεν πρέπει να υπάρχει μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των χειμάρρων, για τη διευθέτησή τους; Καμία απολύτως μελέτη, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες. Δεν πρέπει να υπάρχουν ζητήματα που να αφορούν την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και αυτό όχι μόνο για τα αιολικά πάρκα που είπα και πριν, αλλά συνολικότερα και για τα συνοδευτικά έργα, τα έργα οδοποιίας, τα έργα μεταφοράς και τις γραμμές μεταφοράς και τους υποσταθμούς;

Σταθάκης: Υπερβολικές οι ανησυχίες σας – Χρειάζεται το ειδικό χωροταξικό να μεριμνά για τις αποστάσεις

Στην απάντησή του ο κ. , χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις ανησυχίες του και επανέλαβε ότι το Ειδικό Χωροταξικό θα  πρέπει να λάβει μέριμνα για τις αποστάσεις, τον τρόπο εγκατάστασης, το σε ποιες περιοχές και μέχρι ποιον βαθμό. Σημείωσε επίσης την προσπάθεια πριμοδότησης της αντικατάστασης των παλαιών ανεμογεννητριών με νέας τεχνολογίας, οι οποίες είναι μικρότερες και λιγότερο οχληρές.

Δείτε την απάντηση που έδωσε ο υπουργός

Είναι υπερβολικές οι ανησυχίες ότι η αιολική έχει τέτοιες επιπτώσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και πολλά άλλα. […]

Ζούμε σε μια πολύ μεγάλη μετάβαση στην Ευρώπη. Το ότι η Γερμανία θα έκλεινε τα πυρηνικά της εργοστάσια και θα παρήγαγε από την ποσότητα ενέργειας αυτή ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Το έκανε μέσα σε πέντε χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές και άλλες μέριμνες αποτελούν πλέον μια γνωστή διαδικασία. Την επόμενη φορά που θα προσγειωθείτε στη Βιέννη θα δείτε ότι όσο βλέπει το μάτι σας στην πρωτεύουσα υπάρχει ένα δάσος από ανεμογεννήτριες, εκατοντάδες, χιλιάδες σ’ έναν ατελείωτο κάμπο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον φοβίες όσον αφορά τα αποτελέσματα, διότι είναι μια πραγματικότητα.
Οι χώρες που θέλουν να κάνουν γρήγορη μετάβαση στις ΑΠΕ έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα. Η Ελλάδα έχει μια πολύ πιο ισορροπημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υπάρχουν βεβαίως περιοχές υψηλού αιολικού πεδίου, όπως είναι η νότια Εύβοια, που έχει το δεύτερο καλύτερο αιολικό πεδίο στην Ευρώπη. Είναι γνωστό αυτό. Υπάρχει μια ανάπτυξη των αιολικών πάρκων εκεί, με μια μέριμνα -επαναλαμβάνω- ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να γίνεται υπερσυγκέντρωση.
Συνεπώς, θα έλεγα ότι δεν έχει νόημα να υπερδιογκώνουμε φοβίες. Χρειάζεται το ειδικό χωροταξικό να μεριμνά για τις αποστάσεις, τον τρόπο εγκατάστασης, για το σε ποιες περιοχές και μέχρι ποιον βαθμό. Επαναλαμβάνω ότι οι συντελεστές παραμένουν δεδομένοι με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Το δεύτερο είναι ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες κάθε αιολικής δραστηριότητας και φωτοβολταϊκής δραστηριότητας επίσης αποτυπώνονται. Τα συγκεκριμένα έργα είναι μικρά έργα. Μη σκεφτείτε κάτι άλλο. Η αδειοδότηση, όπως ξέρετε, έχει γίνει από την Αποκεντρωμένη. Δεν έρχεται καν στο Υπουργείο η συγκεκριμένη αδειοδότηση. Μιλάμε για μικρά έργα, τα οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμα.
Συνεπώς, η γνώμη μου είναι η εξής: Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη φυσικά όλες τις παρατηρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι. Προχωράμε, όμως, βήμα-βήμα, χωρίς να δημιουργούμε φοβίες και επιπρόσθετους φραγμούς, σε μια μετάβαση η οποία είναι επιθυμητή από όλους μας.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή πλέον είναι παράγωγο του CO2. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το 2050 θα πρέπει να έχουμε μηδενίσει τα CO2, άρα και να παράγουμε μόνο από ΑΠΕ και να καταναλώνουμε μεταφορές και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε σήμερα με μηδενικές παραγωγές CO2.
Συνεπώς, θα έλεγα με μια λέξη ότι προχωράμε ως χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση και στη συγκεκριμένη περίπτωση επαναλαμβάνω ότι ενθαρρύνουμε το repowering, γιατί είναι ένα βήμα αντικαστάστασης παλιάς τεχνολογίας με νέα που έχει πολύ καλύτερη απόδοση και ταυτόχρονα καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από πριν και έχει φυσικά πολύ μικρότερο αποτύπωμα.

 

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα