Μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα στο Ληξούρι απαντά στην αδιαφορία του κράτους

Μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα στο Ληξούρι απαντά στην αδιαφορία του κράτους

«Είναι ντροπή πέντε χρόνια τώρα το Υπουργείο να μην έχει κάνει καμία κίνηση»

Με μια συγκινητική και συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα μεταφέρθηκαν τα 3 τελευταία βιβλία της Ιακωβατείου, από το σεισμόπληκτο κτήριο της Βιβλιοθήκης, στο .

Η , παρά την μεγάλη αξία των βιβλίων και κειμηλίων που φιλοξενούσε, μετράει ακόμη τις πληγές της από τους σεισμούς του 2014, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει τα μέλη του Δ.Σ. Άλλωστε, το πανό που βρισκόταν πάνω ακριβώς από την είσοδο, υπενθύμιζε ακριβώς αυτό.

Δυστυχώς, η αδιαφορία των υπουργείων και ο «δαίμων» της γραφειοκρατίας, που πάνω του φορτώνεται, πολλές φορές εντέχνως, όλη η κακοδαιμονία του Ελληνικού Δημοσίου, έχει οδηγήσει το στο να στερείται, 5 χρόνια μετά τους σεισμούς, ορισμένα από τα πιο ιστορικά του κτήρια (Ιακωβάτειος, Θέατρο, κλπ).

Απάντηση σε αυτό έδωσε η αλληλεγγύη που έδειξαν μικροί και μεγάλοι μεταφέροντας συμβολικά τα τρία τελευταία βιβλία στο Μουσείο. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές εβδομάδες από τότε που ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου , αλλά και η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης , είχαν απευθύνει έκκληση για την βοήθεια εθελοντών.

Έτσι, εχθές το πρωί σχηματίστηκε μία μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, κυρίως από μαθητές, γονείς, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και απλούς πολίτες που ολοκλήρωσαν συμβολικά το έργο της μεταφοράς.

Ψυχή της προσπάθειας ήταν ο Πέτρος Πετράτος, ο οποίος όπως γράφει η Αριστέα Χαριτάτου στο lixouri.gr,  «έχει αφοσιωθεί ψυχή και σώματι στην Ιακωβάτειο, και που δεν επέβλεπε απλώς τις εργασίες, σήκωσε και μετέφερε ολόκληρες κούτες, γεμάτες βιβλία μόνος του».

Τα βιβλία παρέδωσε στους μαθητές η κ. Ελένη Γραικούση ενώ ο Πέτρος Πετράτος, μιλώντας για την εκδήλωση ανέφερε τα εξής: “Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για μιά συμβολική πράξη. Να μεταφέρουμε τα τρία τελευταία βιβλία από το παλιό σεισμόπληκτο κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο νέο της κτήριο στο Μουσείο του Ληξουριού. Εμείς βέβαια έχουμε μεταφέρει όλο το υλικό, όλα τα βιβλία, όλα τα έπιπλα, όλα τα μηχανήματα, όλες τις συσκευές από το κτήριο το παλιό στο νέο κτήριο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει με την βοήθεια εθελοντών την τοποθέτηση των βιβλίων στις βιβλιοθήκες του Μουσείου. Έχουμε ακόμα αρκετή δουλειά. Ο χώρος του Μουσείου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς. Το Ελληνικό κράτος δεν καταλαβαίνει εύκολα, ίσως αυτό το παλιό γίνει καινούργιο. Έχουμε κάποιες προτάσεις και θα τις εξετάσουμε. Ας ξεκινήσει επιτέλους το Υπουργείο να ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης. Είναι ντροπή πέντε χρόνια τώρα το Υπουργείο να μην έχει κάνει καμία κίνηση. Σήμερα θα συνδέσουμε το παλιό με το νέο. Να μην ξεχάσουμε το παλιό. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η βοήθεια όλων σας και να προσπαθήσουμε να επισκευαστεί το κτήριο αυτό. Θέλουμε ο χώρος του Μουσείου να γίνει χώρος παιδείας, μόρφωσης, γνώσης. Ήδη ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν: ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλης, οι Ληξουριώτες δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δ. Αραβαντινός και Η. Παρίσης, οι πρώην δήμαρχοι Ληξουριού/Παλικής κ.κ. Γ. Φιλιππάτος, Γ. Θεοτοκάτος και Β. Ρουχωτάς και ο Ληξουριώτης πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Χ. Λυκούδης.

Τα τρία βιβλία – που κι αυτά είχαν το συμβολισμό τους – ήταν: οι “Αγορεύσεις” του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, στην οικογένεια του οποίου ανήκε το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης· το βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή Νεότερης Ιστορίας κ. Γεωργίου Μοσχόπουλου για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη – την ίδρυση, το περιεχόμενο, την προσφορά και την αξία του κτηρίου της Βιβλιοθήκης· το “Γινάτι”, ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, καθώς είναι από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη μας αλλά και για να υπογραμμίσουμε το δικό μας γινάτι=πείσμα για τη στήριξη και σωστή λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Να αναφέρουμε ότι στη μαθητική αλυσίδα ενσωματώθηκαν και καθηγητές/τριες και γονείς μαθητών καθώς και ο παπα-Νικόλας Σωτήρας. Στο Μουσείο τα βιβλία παρέλαβαν η διεθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Δώρα Ζαφειράτου, η κ. Λίζα Κουρούκλη, αναπληρώτρια προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου και η κ. Μαρία Καμινάρη, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Μετα το τέλος της “μεταφοράς” παρατέθηκε μπουφές και μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη μεγάλη εσωτερική υπό διαμόρφωση αίθουσα του Μουσείου.
Σημειώνουμε ότι στο χώρο του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης είχε αναρτηήσει δύο πανώ με αξιοπρόσεκτα συνθήματα; “Φεύγουμε αλλά δεν ξεχνάμε” και “5 χρόνια μετά … Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”.

 

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η Αριστέα Χαριτάτου

Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης ευχαριστούν:

● Για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας συνέβαλε αναμφισβήτητα και καθοριστικά η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων της πόλης του Ληξουριού – του Α΄ και του Β΄ Νηπιαγωγείου, του Πρότυπου Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου “Καραβάκι”, του Α΄ και του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, του Πετριτσείου Γυμνασίου, του Πετριτσείου Λυκείου και του ΕΠΑΛ, καθώς και των ωφελούμενων του “Υπερίωνα”. Τους ευχαριστούμε εγκάρδια, καθώς και τους διευθυντές/τις διεθύντριες των Σχολείων αυτών, που πρόθυμα δέχτηκαν να συμμετάσχουν, και τους/τις εκπαιδευτικούς, που συνόδευσαν τους μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.κ. Κοσμά Μουρελάτο και Σπύρο Ιωαννάτο, που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την επίβλεψη της υλοποίησης της “μαθητικής αλυσίδας”.
● Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στην υπάλληλο της Βιβλιοθήκης κ. Βάσω Μαθιουδάκη, που εργάστηκε αποτελεσματικά για την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας αλλά και που εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος της όλης προσπάθειας μετεγκατάστασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
● Ευχαριστούμε επίσης
— τον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλη, που μας διέθεσε συνεργεία του Δήμου για την καθαριότητα του Μουσείου εξωτερικά και εσωτερικά,
— το φίλο της Βιβλιοθήκης Ερτιγκέλ Πάπα, που καθάρισε την είσοδο της Ιακωβατείου,
— το φίλο της Βιβλιοθήκης κ. Βασίλη Χριστοφοράτο για την ανάρτηση των πανώ,
— τον κ. Βασίλη Ρουχωτά, που μας διέθεσε εργάτες του για την τοποθέτηση μαδεριών για την πρόσβαση στο κτήριο της Βιβλιοθήκης,
— το Τμήμα Τροχαίας Ληξουριού για τη διακριτική παρουσία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,
— το Ανθοπωλείο Ζαφειρούλας Σαβράμη-Αλεξανδροπούλου για την προσφορά μιας υπέροχης γλάστρας με ελιά,
— όλους εκείνους τους επαγγελματίες και άλλους συμπολίτες, που πρόσφεραν φαγώσιμα, νερά και αναψυκτικά για τον μπουφέ, και συγκεκριμένα τα Σούπερ-Μάρκετ Διον. Ευαγγελάτου, Αφών Ρηγάτου, Α Β Βασιλόπουλου, Σκλαβενίτη (Γεώργιου Λυκούδη), Μοσχόπουλου, Ionian Foods (Μαρίας Γρηγοροπούλου), τα αρτοποιεία Μοσχόπουλου και Ειρήνης Φωτεινάτου, Διβάρη και Κοσμάτου “Αρτόγευση”, Γ. Μονοκρούσου και Α. Μωυσή “Το Παλιό Καρβέλι”, τα ζαχαροπλαστεία Μαυροειδή, Perfetto (Αντ. Μαλιώρη) και την κάβα Ιωσήφ Μαρούλη καθώς και τους συμπολίτες/τισσες κ.κ. Βασίλη Ρουχωτά, Δώρα Ζαφειράτου και Λίζα Κουρούκλη,
— τους φίλους/τις φίλες από τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση. (Οι φωτογραφίες που σας προωθούμε, είναι από το Lixouri.gr της κ. Αριστέας Χαριτάτου).
— τον κ. Νέστορα Γιουλάτο που είχε την ιδέα να καλύψει τη διαδρομή της “μεταφοράς”
των βιβλίων με drones.

● ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ
Παρατείνεται μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2019 η αναστολή λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Έχει προχωρήσει αρκετά το Δανειστικό Τμήμα, αλλά απαιτείται ακόμη λίγη δουλειά, ενώ δε θα αργήσει να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του Τμήματος του Αρχείου. Το Παιδικό Τμήμα είναι έτοιμο μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση των κυριών από τις “Μορφές”. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας.

● ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο “Ο Πάλιος” ενόψει του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού “στήνουν” Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Διακόσμησης Καρναβαλικής Φιγούρας για μικρούς και μεγάλους την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 4-6 μ.μ. στο Μουσείο Ληξουριού με την καθοδήγηση του Γεράσιμου Σ. Γαλανού.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα με πληροφορίες από lixouri.gr