Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστάσιου νερού στο Αργοστόλι [εικόνες – video]

Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστάσιου νερού στο Αργοστόλι [εικόνες – video]

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, έγιναν εχθές τα απόγευμα τα εγκαίνια του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στο .

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την πόλη και τους κατοίκους της αφού σε λίγες μέρες θα μπορούν να πίνουν νερό από τη βρύση, γλιτώνοντας τη βάσανο αλλά και το κόστος των εμφιαλωμένων νερών, τις βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κέφαλο ενώ υπήρξε και ζωντανή σύνδεση (με αρκετές διακοπές, όμως) με το εργοστάσιο νερού όπου και έγινε ο αγιασμός. Δύο μικρά παιδιά ήπιαν για πρώτη φορά νερό από το δίκτυο ενώ πανηγυρικές (αλλά και προεκλογικές) δηλώσεις έκαναν, τόσο ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, , όσο και ο αντιδήμαρχος , ο πρόεδρος της αλλά και ο υπεύθυνος της εταιρείας.

Η ουσία και το κιτς

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος, στις ομιλίες τους στο εργοστάσιο αλλά και στον Κέφαλο, δυστυχώς, δεν απέφυγαν τις προεκλογικές κορώνες, δίνοντας άσχημο τόνο στην εκδήλωση και μάλιστα σε ένα θέατρο, που λόγω, κυρίως, της συναυλίας του Δημήτρη Μπάση αλλά και της βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής, ήταν γεμάτος από μαθητές, ειδικά στην… γαλαρία.

Από την άλλη πλευρά, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική αρχή ολοκλήρωσε σε δύσκολες εποχές ένα έργο που θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, σε ολόκληρη την πόλη του Αργοστολίου, και μάλιστα με αποψιλωμένες υπηρεσίες, αλλά και διαρκή προσπάθεια υποβάθμισης από την αντιπολίτευση. Αυτό της πιστώνεται, αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό του νησιού δεν έχει καταλάβει πως με φαραωνικές εκδηλώσεις που περιέχουν πολλά στοιχεία κιτς (τι τη θέλανε την απευθείας σύνδεση με το εργοστάσιο όταν δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ποιότητά της και υπήρχαν συνεχείς διακοπές λες και συνδέονταν με τον πλανήτη Άρη…) και με προσπάθεια απροκάλυπτης προεκλογικής κομματικής εκμετάλλευσης, στην ουσία υποβαθμίζουν τη σημασία του έργου που οι ίδιοι ολοκλήρωσαν.

Σε λίγες μέρες τα σπουδαία – Ήδη βελτιώνεται το νερό

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι, αν και δεν τηρήθηκαν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα (οι αρχικές δηλώσεις το τοποθετούσαν χρονικά στα Χριστούγεννα που μας πέρασαν), το έργο, από τη στιγμή που ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Έχουν ακουστεί πολλές ενστάσεις (π.χ. για την αύξηση του κόστους, για το γεγονός ότι η εταιρεία ανέλαβε για αρκετά χρόνια τη συντήρηση του εργοστασίου κ.λπ.), όμως παραμένει το γεγονός ότι μία προεκλογική υπόσχεση του Παρίση τηρήθηκε, έστω και με καθυστέρηση μίας θητείας (το είχε υποσχεθεί προεκλογικά από την πρώτη του θητεία).

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι για να επιτευχθεί όλο αυτό, δούλεψαν εντατικά, τόσο οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού (Παρίσης, Δ. Λυκούδης, Ν. Ανουσάκης), όσο και οι υπάλληλοι, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν (και σε αυτό το έργο), καταγγελίες, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις αλλά και λάθη. Ο Νίκος Ανουσάκης στην ομιλία του εξήρε την προσπάθεια όλων των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ ενώ έδωσε προσωπικά συγχαρητήρια στον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κ. Γασπαρινάτο αλλά και στον Γιάννη Λυκούδη, χωρίς τους οποίους, όπως είπε, ίσως να μην μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αποκάλυψε ότι ήδη από εχθές, έχει ξεκινήσει η βελτίωση της ποιότητας του νερού του Αργοστολίου, όμως θα χρειαστούν κάποιες μέρες ώστε να αντικατασταθεί όλο το νερό από τις σωλήνες του δικτύου αλλά και να μειωθούν τα άλατα που έχουν συσσωρευτεί σε αυτές. Θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για την ποιότητα, η οποία μάλιστα θα ελέγχεται κεντρικά με ηλεκτρονικό σύστημα, και σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για το πότε το νερό θα θεωρείται και επίσημα πόσιμο.

Να πούμε εδώ, ότι το βασικό πρόβλημα του νερού του Αργοστολίου, σύμφωνα με τον Νίκο Ανουσάκη, ήταν τα άλατα που προέρχονταν από την ανάμιξή του με το υφάλμυρο νερό που προερχόταν από τη θάλασσα, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις όλων των υπευθύνων το πρόβλημα θα εξαλειφθεί με την επεξεργασία που θα κάνει το εργοστάσιο.

Τέλος, πετυχημένη ήταν η συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση, αφού ο κόσμος συμμετείχε και τραγουδούσε μαζί του σχεδόν σε όλα τα τραγούδια, ενώ βραβεύτηκαν και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέμα το νερό.

 

Δείτε φωτογραφίες αλλά και βίντεο από ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης. Ακούστε επίσης την ενδιαφέρουσα ομιλία της φιλολόγου Αλίκης Γαλιατσάτου για την ιστορία του νερού στο Αργοστόλι.

Σημ. Εάν δεν παίζει ο ήχος στα βίντεο, ενεργοποιήστε τον από το εικονίδιο με το μεγάφωνο που βρίσκεται κάτω δεξιά σε κάθε βίντεο.

Τα εγκαίνια του εργοστασίου νερού στο Αργοστόλι

Gepostet von Κεφαλονίτικα Νέα am Freitag, 22. März 2019

LIVE: Εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου επεξεργασίας νερού στο Αργοστόλι

Gepostet von Κεφαλονίτικα Νέα am Freitag, 22. März 2019

Ο στην

Gepostet von Κεφαλονίτικα Νέα am Freitag, 22. März 2019

LIVE: Εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου επεξεργασίας νερού στο Αργοστόλι

Gepostet von Κεφαλονίτικα Νέα am Freitag, 22. März 2019

 

Λ. Αθανασιου / Κεφαλονίτικα Νέα