Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις «ύβρεις» Παρίση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις «ύβρεις» Παρίση

Την αντίδραση όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών προκαλεί η καταγγελία που έκανε το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών ότι ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, , σε πρόσφατη επίσκεψη του συλλόγου, επιτέθηκε με «απαξιωτικές και προσβλητικές» εκφράσεις στην . Καταγγελία που δεν διαψεύστηκε από τον δήμαρχο.

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα εξής:

Θαυμάστε δήμαρχο…

Σε πρόσφατη επίσκεψή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών στον κ. Δήμαρχο, του έθεσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρωτοβάθμια .

Ως πρώτο και πιο σοβαρό πρόβλημα του κατατέθηκε αυτό των κτιριακών υποδομών, που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω έλλειψης των αναγκαίων και ασφαλών σχολικών κτιρίων σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή, που πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κοντέινερ και σε άλλες ακατάλληλες υποδομές.

Απέναντι στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του συλλόγου μας ο κ.Δήμαρχος , όχι μόνο δεν έδωσε καμιά προοπτική λύσης για τα προβλήματα που του τέθηκαν, αλλά θέλοντας να αποπροσανατολίσει κιόλας για τις ευθύνες που υπάρχουν από την Δ.Αρχή, άρχισε να καθυβρίζει . Εκτός από τις απρεπείς εκφράσεις (καθόλου πολιτικού περιεχομένου…) για τους κυβερνητικούς υπεύθυνους που κατά τα άλλα έχουν και αυτοί καθοριστικές ευθύνες για τα προβλήματα, στράφηκε με απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις και απέναντι στους αγωνιστές συνδικαλιστές συναδέλφους μας στην ΕΛΜΕ- ΚΙ. Έδωσαν και πήραν εκφράσεις όπως «…όταν έρχονται εδώ πέρα μου έρχεται να τους πάρω με τα γιαούρτια…», «…φέρνουν εδώ μέσα τα 15χρονα και τραγουδάνε ….», «…έχουν καταστρέψει τα σχολεία…» «δεν θα δώσω ποτέ στέγη στην ΕΛΜΕ…»κ.α. Στοχοποιώντας παραπέρα τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ τα χαρακτήρισε « κοπρόσκυλα …που δεν έχουν δουλειά να κάνουν παρά μονάχα να κάνουν φασαρίες …»

Στην εύλογη αντίδρασή μας και στο ερώτημά μας γιατί στρέφεται ενάντια στους συναδέλφους μας, δεν πήραμε καμιά σοβαρή απάντηση.

Ως μέλη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. των Δασκάλων, καταγγέλλουμε το παραπάνω γεγονός ως ένα γεγονός που προσβάλλει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας . Η προσφορά της ΕΛΜΕΚΙ και όλου του εκπαιδευτικού κλάδου στην προώθηση των αιτημάτων για μια αποκλειστικά δημόσια εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για το προχώρημα των επισκευών και των σεισμόπληκτων σχολείων και για την κατασκευή νέων , για την ασφάλεια των σχολείων κ.α. είναι αναγνωρισμένη ακόμη και από τους αντιπάλους της ΕΛΜΕΚΙ. Ίσως αυτή η δράση της ΕΛΜΕΚΙ καθώς και το γεγονός ότι θα έπρεπε να ήταν πρώτο μέλημα για τη Δημοτική Αρχή και όχι τελευταίο τα προβλήματα της εκπαίδευσης, να ενοχλεί τον κ.Δήμαρχο και να αποκαλύπτει την ανεπάρκειά του. Από αυτό όμως μέχρι του να καθυβρίζει τους πάντες πάει πολύ. Μία συγγνώμη τουλάχιστον επιβάλλεται.

Ντρεπόμαστε για λογαριασμό του

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ, , απαντώντας στην επίθεση, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί, είπε τα εξής:

«Εκφράζουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον αποτροπιασμό μας. Ντρεπόματε για λογαριασμό του αυτού του δημάρχου. Για τα λόγια, τις απαξιωτικές φράσεις που χρησιμοποίησε για την ΕΛΜΕ, μπροστά στους συναδέλφους. Ήταν μία αποδοχή για τις ευθύνες που έχει για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και μία αναγνώριση της προσπάθειας που έχει κάνει η ΕΛΜΕ να αναδείξει τα προβλήματα. Πραγματικά, είναι τιμή και για μένα και για την ΕΛΜΕ, όταν ένας τέτοιος άνθρωπος, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, χρησιμοποιεί τέτοιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.»

Ο κ. Μαντζουράτος σημείωσε επίσης ότι με αυτά που φέρεται να είπε ο δήμαρχος σύμφωνα με τις καταγγελίες, αποκαλύπτεται ότι ηθελημένα, εδώ και τρία χρόνια, δεν παραχωρεί αίθουσα για τις συνεδριάσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αποτέλεσμα τα μέλη του ΔΣ να αναγκάζονται πολλές φορές να συνεδριάζουν ακόμη και… στο προαύλιο του Εσπερινού, παρά τα όσα ορίζει ο συνδικαλιστικός νόμος.

Νέα αντίδραση από καθηγητές

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και εχθές αφού, με κείμενό τους που υπογράφουν άλλοι έξι εκπαιδευτικοί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ο και ο , απαντούν στην επίθεση Παρίση:

Όπως καταγγέλλουν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε  πρόσφατη επίσκεψή  τους στον κ. Δήμαρχο, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο Δήμαρχος κ. Α. Παρίσης, αντί να απαντήσει στα αιτήματα των Δασκάλων και Νηπιαγωγών, στράφηκε με απαξιωτικές και προσβλητικές εκφράσεις απέναντι στην ΕΛΜΕ Κ-Ι και ειδικότερα στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κ-Ι.
Επειδή μέχρι τώρα δεν έχει διαψευσθεί η καταγγελία των συναδέλφων, εμείς οι παρακάτω – παλαιά μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κ-Ι – που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, θεωρούμε επιβέβλημενο να δηλώσουμε τα εξής:
1. Η ΕΛΜΕ Κ-Ι δεν είναι ένα «σωματείο – σφραγίδα». Εφάρμοζε και εφαρμόζει πραγματικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές κ.λπ), ενώ η παρουσία και δράση της είναι πολύχρονη και πολύπλευρη. Έδωσε και συνεχίζει να δίνει σκληρούς αγώνες για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε σχετικά πρόσφατα η τοπική κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα της Κεφαλονιάς, υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα το δικαίωμα μαθητών και εκπαιδευτικών να στεγάζονται σε ασφαλείς χώρους. Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΜΕ Κ-Ι βρέθηκε αλληλέγγυα στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, ο οποίος χρειάστηκε τη στήριξη και τη συμπαράσταση του σωματείου.
2. Δεν πρέπει να ξεχνά κανένας ότι το νέο συγκρότημα του 1ου – 2ου Λυκείου έγινε πραγματικότητα χάρη – κύρια – στους αγώνες της ΕΛΜΕ Κ-Ι, γονέων, μαθητών. Με τις πολύχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την ενεργητική στάση δεκάδων συναδέλφων, κράτησε το θέμα επίκαιρο αναδεικνύοντάς το διαρκώς, με αποτέλεσμα – και ανεξάρτητα από αδυναμίες– να χτιστούν τα συγκεκριμένα σχολεία.
3. Είναι απαράδεκτο να μην έχει παραχωρηθεί μέχρι τώρα χώρος για τη στέγαση της ΕΛΜΕ Κ-Ι και ο κ. Δήμαρχος να δηλώνει «δεν θα δώσω ποτέ στέγη στην ΕΛΜΕ». Μια τέτοια απαξίωση της ΕΛΜΕ Κ-Ι από τη Δημοτική Αρχή δεν τιμά την τελευταία.
4. Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να ανακαλέσει τις προσβλητικές εκφράσεις, να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της στέγασης της ΕΛΜΕ Κ-Ι και η Δημοτική Αρχή να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΝΤΑ ΚΑΛΗ
ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
ΠΕΤΡΑΤΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΦΟΡΤΕΣ ΜΑΚΗΣ