Αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον στ. Λαρίσης – Χάος μετά την επιστράτευση ΜΑΤ για να μην ταξιδεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα

Ένταση και χημικά στα Διαβατά – Συγκέντρωση προσφύγων με στόχο την Ειδομένη

 

Μειώνεται σταδιακά ο πληθυσμός των προσφύγων οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται στο σταθμό Λαρίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την επιστράτευση ΜΑΤ, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, για να εμποδιστούν να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια . Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη τα πρώτα πούλμαν μετέφεραν πρόσφυγες πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.

«Γίνεται μια προσπάθεια να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι όλες οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Διακινδυνεύουν πιο πολλά από αυτά που ελπίζουν να κερδίσουν. Τους ενημερώνουμε συνέχεια και ήδη έχουν αρχίσει να αποχωρούν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη με κλιμάκιο του υπουργείου στο σταθμό Λαρίσης.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους επιβάτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη πάρει άσυλο και πρέπει να παρουσιαστούν στη δομή τους, αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν, λόγω της γενικής απαγόρευσης.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού από το σταθμό Λαρίσης επίσης δεν εκτελούνται. Μια ομάδα ανθρώπων σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, η οποία έπρεπε να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, μετά από μεσολάβηση του κ. Κλάπα, τελικά αναχώρησε για τον προορισμό της.

Το ιστορικό

Όλα άρχισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όταν ισχυρή αστυνομική δύναμη επιχείρησε να εμποδίσει πρόσφυγες από το να επιβιβαστούν στην αμαξοστοιχία 600 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και το δρομολόγιο να ματαιωθεί. Ακολούθησε η ματαίωση και του πρωινού δρομολογίου IC50 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησαν ανακοινώσεις από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ενημέρωναν για διακοπή των δρομολογίων λόγο παρουσίας μεταναστών στις γραμμές, χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια απάντηση για την ματαίωση των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών 600 και IC50.

Μετά την ματαίωση και του πρωινού δρομολογίου οι μετανάστες και πρόσφυγες προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν προς τη Βόρεια Ελλάδα, με πολλούς από αυτούς να επιδεικνύουν τα εισιτήριά τους, διαμαρτυρόμενοι για την καθήλωσή τους στην Αθήνα.

Ένταση και χημικά στα Διαβατά – Στόχος η Ειδομένη

Την μαζική κινητοποίηση μεταναστών και προσφύγων προκάλεσε μία ψευδής είδηση που φέρεται να διακινήθηκε μέσω των social media, περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης στα Διαβατά άρχισαν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες πρόσφυγες, αρχικά από τις γύρω περιοχές και εν συνεχεία και από άλλα μέρη της Ελλάδας, με σκοπό να μετακινηθούν μαζικά προς την Ειδομένη, ενώ δεν έλειψαν εντάσεις και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προκλήθηκε και το μεσημέρι της Παρασκευής, Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι. Στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν από άλλες οδούς, ωστόσο όλη η περιοχή βρίσκεται υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Οι οικογένειες 500 προσφύγων πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 17:00

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 17:00 έξω από τον, κλειστό πλέον, σταθμό Λαρίσσης καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ΣΥΜΠΡΟΜΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ καταλογίζει «αναλγησία, τρομοκρατία και μεθοδεύσεις σε βάρος των προσφύγων από κυβέρνηση, κράτος, Ε.Ε. και διάφορες ΜΚΟ».

«Αφού εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά, τους φυλακίζουν σε στρατόπεδα, τους απομονώνουν και τους γκετοποιούν, τους στερούν δικαιώματα και ελευθερίες, αφού στην ηπειρωτική χώρα μεταφέρθηκαν χωρίς μέριμνα για τη στέγασή τους, τώρα διώχνουν και τους ελάχιστους από τα σπίτια που τους είχαν παραχωρήσει και μεθόδευσαν για να γίνει πιο εύκολα η έξωση να κυκλοφορήσουν φήμες για άνοιγμα των συνόρων. Οι απελπισμένοι πρόσφυγες βρίσκουν για μια ακόμα φορά απέναντί τους τη βία, με τα ΜΑΤ στα Διαβατά και στο Σταθμό Λαρίσης», αναφέρει ο ΣΥΜΠΡΟΜΕ και καταλήγει:

«Δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν τους πρόσφυγες. Με την παρουσία και την αλληλεγγύη μας υψώνουμε τείχος προστασίας. Να δοθεί τώρα άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Όχι στη βία και τις επιθέσεις των μηχανισμών καταστολής. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ελεύθερη μετακίνηση για όλο το λαό ντόπιο και ξένο σε όλη τη χώρα. Να σταματήσει η πολιτική των κλειστών συνόρων.»

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Πηγή – Περισσότερα: Το Ποντίκι