Κίνηση «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» – Δυναμική «πρώτη» στην Κοργιαλένειο

Κίνηση «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» – Δυναμική «πρώτη» στην Κοργιαλένειο

Σε μία γεμάτη από κόσμο Κοργιαλένειο έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου συνδυασμού « Νησί για Όλους».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού , ο , ο και ο με τις ομιλίες τους, πέρα από την παρουσίαση των θέσεων της Κίνησης, προσπάθησαν (και πέτυχαν) να ξεφύγουν από τα τετριμμένα παρόμοιων εκδηλώσεων, μιλώντας επί της ουσίας και εξηγώντας στους παρευρισκόμενους θέματα όπως: ο νέος εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική, το πώς οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη λειτουργία και διοίκηση ενός δήμου, το τι προοπτικές ανοίγονται για τον νέο Δήμο Αργοστολίου αλλά και το πώς λειτουργούν άλλοι δήμοι-πρότυπα, όπως ο Δήμος Τρικκαίων, του οποίου τα επιτεύγματα έχουν κάνει συχνά τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης.

Η Νέα Κίνηση Πολιτών, μετά τις περιπέτειες που είχε με τις αποχωρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να αποκτά πιο συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, βάζοντας ως πρόταγμα τις ευρείες συναινέσεις, τον πολιτικό πολιτισμό, την διοίκηση με βάση την καινοτομία, τις νέες ιδέες και κυρίως την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Παντελειός: Ο πολίτης στο επίκεντρο

Ο επικεφαλής του συνδυασμού και πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης Αλέξανδρος Παντελειός ξεκίνησε την παρουσίαση των θέσεων του συνδυασμού επιμένοντας σε μία διατύπωση που τις προηγούμενες εβδομάδες προκάλεσε αντιδράσεις. Ότι πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση «πολιτών και όχι πολιτικών». Εξήγησε για μία ακόμη φορά ότι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την γέννηση της κίνησης, κατά την οποία μαζεύτηκαν, όπως είπε «άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και ξεκίνησαν μία συζήτηση για το πώς θα ήθελαν να δουν την Κεφαλονιά».

«Είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε, «ότι δεν την θέλαμε όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι η βασική αντιπρόταση που υπήρχε στο κομμάτι της διοίκησης δεν μας καλύπτει και γι’ αυτό αποφασίσαμε να καταθέσουμε μία νέα πρόταση που αφορά στην διοίκηση του Δήμου Αργοστολίου»

Ο κ. Παντελειός ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της Κίνησης δεν απαξιώνουν τους πολιτικούς. «Ίσα-ίσα, έχουμε πει ότι θέλουμε την εμπειρία των πολιτικών που έχουν ήδη διαχειριστεί τους δήμους. Δεν απαξιώνουμε κανενός το έργο, αλλά θέλουμε να το συνεχίσουμε».

Οι βασικές αρχές της Κίνησης είναι: η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη για τον τόπο, η ανεξαρτησία από κάθε συμφέρον (οικονομικό ή κομματικό), η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση και οι σωστές δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο πολίτης στο επίκεντρο της αυτοδιοίκησης

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Κίνησης είναι να «μπει ο πολίτης στο επίκεντρο της αυτοδιοίκησης». Αυτό φάνηκε από τις ομιλίες και των τεσσάρων στελεχών που ο καθένας από την πλευρά του εξήγησαν τόσο το τι σημαίνει αυτό θεωρητικά αλλά και το πώς μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά. Ο Αγησίλαος Κονιδάρης μάλιστα, παρουσίασε την ύπαρξη μίας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα (Δευτέρα), και στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για πολλά θέματα που απασχολούν την Κεφαλονιά, συνδιαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πολιτικές θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού, δημιουργώντας παράλληλα μία τράπεζα ιδεών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον.

Διαφάνεια και ανοιχτά δεδομένα σε όλους τους πολίτες

Η Κεφαλονιά έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από αμέτρητες καταγγελίες κακοδιαχείρισης για πολλές και διαφορετικές δημοτικές αρχές, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης ή του διοικητικού ελέγχου. Ο Αλέξανδρος Παντελειός έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά του Δήμου και πρότεινε αυτό να γίνει με την χρήση ανοικτών δεδομένων για όλους τους πολίτες. «Υπάρχει η τεχνολογία σήμερα, με την οποία μπορούμε να συλλέξουμε όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου, από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά, και να τα καταχωρήσουμε σε βάσεις δεδομένων που θα είναι προσβάσιμες. Θέλουμε ενημερωμένο τον πολίτη σε ό,τι αφορά τον Δήμο. Αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί σε δήμους στην Ελλάδα και ερχόμαστε να το διεκδικήσουμε ως πρώτο “βελάκι” από τον Δήμο προς τον πολίτη».

Από την άλλη πλευρά o κ. Παντελειός αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεχούς και ανοικτής διαβούλευσης με τους πολίτες. «Θέλουμε την άποψή σας, θέλουμε να γνωρίζουμε για κάθε τι που αφορά τον δήμο, τη γνώμη των πολιτών».

Πολιτικός πολιτισμός, όχι… για γέλια

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε στο θέμα του πολιτικού πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν έβαλα τη διαφάνεια για να γελάσουμε… Πραγματικά, είναι κάτι που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Το Δημοτικό Συμβούλιο που υπηρετεί τον Δήμο Κεφαλονιάς είναι πολύ πολύ μακριά από αυτό που αναφέρουμε ως πολιτικό πολιτισμό. Η δική μας συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο επιδιώκει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Θέλουμε συναίνεση και συνεργασία για το καλό του τόπου μας. Πρέπει να αφήσουμε το μικροκομματικό συμφέρον στην άκρη και να δείξουμε μία σύμπνοια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο», πρόσθεσε για το θέμα.

Κονιδάρης: Η… Google των παιδικών μου χρόνων ήταν η Κοργιαλένειος

Με αυτή τη φράση ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησίλαος Κονιδάρης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στην σημασία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, του χώρου που φιλοξένησε την εκδήλωση, ειδικά σε εποχές που το διαδίκτυο δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην συνδιαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης, μέσα από την πλατφόρμα που προαναφέραμε και την οποία μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της κίνησης, στη διεύθυνση: https://nisigiaolous.gr/

Τόνισε επίσης την σημασία που έχει κάθε ψήφος, με τον νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αφού πλέον όλοι οι συνδυασμοί θα παίζουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση του δήμου, έχοντας μεγαλύτερη παρουσία, ανάλογη του εκλογικού τους αποτελέσματος, στη σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου.

«Η απλή αναλογική είναι πραγματικά ένα σύστημα που μπορεί να εκφράσει την κοινωνία» είπε και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν, τόσο στην εκλογική διαδικασία, μειώνοντας το ποσοστό της αποχής, όσο και μετά τις εκλογές. «Ο δήμος, δεν είναι μόνο το δημοτικό συμβούλιο ή η δημοτική αρχή, είμαστε όλοι μας και γι’ αυτό πρέπει να συμμετέχουμε συνδιαμορφώνοντας την πορεία του. Δεν… ξενοιάζουμε την Κυριακή που θα πάμε να ψηφίσουμε», είπε κ. Κονιδάρης, «πρέπει να ασχοληθούμε και μετά τις εκλογές».

Σημείο καμπής για την ιστορία του τόπου

Ο πρ. προϊστάμενος του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, χαρακτήρισε «σημείο καμπής» τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Τόσο επειδή αλλάζει ο ίδιος ο δήμος όσο και γιατί αλλάζει το εκλογικό σύστημα.

«Όλες αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την παραδοχή που πρέπει να κάνουμε ότι “δεν τα ξέρουμε όλα” οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται η συμμετοχή των ειδικών αλλά και των πολιτών, πρόσθεσε ο κ. Κονιδάρης.

Γαβριελάτος: Η απλή αναλογική

Μία πραγματικά χρήσιμη ομιλία, πέρα από τον όποιο προεκλογικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, ήταν αυτή του νομικού Γεράσιμου Γαβριελάτου, ο οποίος εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο το πώς λειτουργεί το νέο εκλογικό σύστημα, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον αριθμό των συμβούλων που θα είχαν εκλέξει οι συνδυασμοί στις προηγούμενες εκλογές, αν αυτές είχαν γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα.

«Η απλή αναλογική επανέρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά από 75 χρόνια», είπε ο κ. Γαβριελάτος, εξηγώντας τη λειτουργία αλλά και τη σημασία του νέου μέτρου για την διοίκηση του Δήμου.

Δείτε τη διαφάνεια με την αναγωγή των αποτελεσμάτων σε έδρες, αν οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει με απλή αναλογική.

«Σκεφτείτε λοιπόν το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο αν είχε τη δεύτερη σύνθεση με την απλή αναλογική πόσο ποιοτικότερη δουλειά θα είχε κάνει. Θα καταργούνταν η τυραννία της πλειοψηφίας και θα υπήρχε ένας πολιτικός πολιτισμός σήμερα, για να λύσουμε τα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Γιατί δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας. Έχουν παρέλθει οι εποχές που υπήρχαν οι Μεσσίες που μας οδηγούσαν. Σήμερα χρειάζεται πολιτισμός και σύγκλιση».

 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Γαβριελάτος, για να «πιάσει» ένας συνδυασμός το εκλογικό όριο και να εκλέξει έναν σύμβουλο, αν είχαμε τον ίδιο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων με το 2014, για τον δήμο Αργοστολίου, θα απαιτούνταν 466 ψήφοι (ποσοστό 3.70%). Το ίδιο, φυσικά θα ίσχυε και για κάθε επόμενη έδρα.

 

Κάν’το όπως τα Τρίκαλα

 

Πριν λίγες εβδομάδες, αντιπροσωπεία της Κίνησης επισκέφτηκε τον Δήμο Τρικκαίων και συνομίλησε με τον νυν δήμαρχο. Εκείνος τους εξήγησε το πώς έχει καταφέρει ο Δήμος, να έχει όλα αυτά τα επιτεύγματα που έχουν παρουσιαστεί συχνά στα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα ενώ έχουν αλλάξει τρεις δημοτικές αρχές.

Για όλα αυτά μίλησε ο πολιτικός μηχανικός Διονύσης Τρωιάνος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα τεχνολογικά επιτεύγματα (αξίζει να αναφερθεί ότι στα Τρίκαλα λειτουργεί… ΑΤΜ εξυπηρέτησης των δημοτών, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει και να παραλάβει άμεσα όποιο έγγραφο χρειάζεται), για τον έλεγχο όλων των δικτύων του δήμου (νερό, αποχέτευση κ.λπ.) που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, αλλά και για την πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί και που εξασφαλίζει τη συνέχεια στις δράσεις και τα έργα του Δήμου. Όταν μάλιστα τα μέλη της Κίνησης ρώτησαν τον νυν δήμαρχο για το πώς έχει εξασφαλίσει μία τέτοια συναίνεση ώστε πρόσφατα η αντιπολίτευση να προτείνει λύσεις για έναν νομικό θέμα που είχε μπλοκάρει τον δήμο, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τον ίδιο τον δήμαρχο, εκείνος απάντησε: Σεβάστηκα εγώ τον προηγούμενο δήμαρχο, έτσι κι εκείνος σήμερα σέβεται εμένα.

Ομολογουμένως αυτά απέχουν πολύ από αυτά που ζήσαμε και ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Κεφαλονιά…

Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες, αλλά…

Γενικότερα η πρώτη παρουσίαση της Νέας Κίνησης φαίνεται ότι έρχεται να προσθέσει κάτι θετικό στα πολιτικά πράγματα της Κεφαλονιάς. Φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και ορισμένες φρέσκες ιδέες, από νέους ανθρώπους που προσπαθούν να προτείνουν έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης της διοίκησης και κυρίως έναν νέο πολιτικό πολιτισμό από αυτό το χάλι που έχουμε ζήσει όλοι (και συνεχίζουμε να ζούμε) τα τελευταία χρόνια. Η κωμωδία της ανταλλαγής ύβρεων και κατηγοριών από πολιτικές παρατάξεις που ουσιαστικά κινούνται με πολύ παρόμοιο τρόπο, έχει ταλαιπωρήσει πολύ την Κεφαλονιά, και την έχει εκθέσει πολλές φορές στο Πανελλήνιο.

Το αν θα τα καταφέρουν, φυσικά, να ξεχωρίσουν και να φέρουν τελικά κάτι το διαφορετικό, εξαρτάται, τόσο από την εκλογική δύναμη που θα αποκτήσουν με τις εκλογές, όσο και από το αν θα μπορέσουν οι ίδιοι να κάνουν την θεωρία, πράξη. Γιατί, οι προεκλογικές δεσμεύσεις, έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, ότι είναι πολύ πιο εύκολες από τις μετεκλογικές πράξεις.

Επίσης η απλή αναλογική μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι, αφού αν δεν λειτουργήσει στην πράξη η συναίνεση και η συνεργασία, ο δήμος μπορεί να κινείται ακυβέρνητος για καιρό, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει ακόμη με ακρίβεια τον τρόπο λειτουργίας του.

Πέρα απ’ αυτό όμως, μπορεί η συναίνεση να είναι χρήσιμη αλλά δεν είναι πανάκεια, ούτε μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ταξικές διαφορές στην κοινωνία που έχουν ως επακόλουθο το να υπάρχουν και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία συγκρούονται, πολλές φορές, νομοτελειακά.  Αλλά και για να μπορέσει να επιτευχθεί η συναίνεση (όπου μπορεί) δεν αρκεί να το προσπαθήσει μία παράταξη. Χρειάζονται δύο, γι’ αυτό το ταγκό, και για να ακριβολογούμε, στους νέους δήμους θα χρειαστούν τρεις, τέσσερις ή και περισσότεροι… Και ξέρουμε πολύ καλά, ότι οι συγκρούσεις που βλέπουμε πολύ συχνά, δεν έχουν να κάνουν με τα θέματα που υποτίθεται ότι τις προκαλούν αλλά από την ίδια την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσβασης στην εξουσία ή την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Τα στοιχήματα για την Κίνηση είναι πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα αν και όταν αποκτήσουν πρόσβαση στην… εξουσία. Τότε είναι που θα κριθεί, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους, η πραγματική συνεισφορά τους στην πολιτική ζωή του τόπου.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα