«Παναγίας της Dolorosa»: Η Παναγιά λυπημένη κοιτά τον Εσταυρωμένο -Μια σπάνια εικόνα στα Κουβαλάτα

«Παναγίας της Dolorosa»: Η Παναγιά λυπημένη κοιτά τον Εσταυρωμένο -Μια σπάνια εικόνα στα Κουβαλάτα

Γράφει ο

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 26-4-2019,  μετά από τον εκκλησιασμό  για τη μεγάλη ημέρα, στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου  Ληξουρίου, ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα της «Παναγίας της Dolorosa», όπου  μια νέα εικόνα αυτής της Παναγίας, βρίσκεται σε προσκυνητάρι στον προαναφερθέντα ναό.

Είναι γεγονός ότι τέτοιες εικόνες, όπου η Παναγία λυπημένη κοιτά με πόνο τον Εσταυρωμένο Υιός της,  βρίσκονται στην Κεφαλονιά, ιδιαιτέρως στην , όπου έχουν καταγραφεί πάνω από δεκατρείς. Ο λαός τη λέει η «Παναγία του Χάρου».

Στα , χωριό της Παλικής, ο ομώνυμος ναός της Παναγίας, φιλοξενεί μια τέτοια σπουδαία εικόνα. Ακολουθεί το μικρό κείμενο και η εικόνα, όπως  φιλοξενήθηκαν στο φετινό ημερολόγιο τοίχου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κατωγής Παλικής  «Η  Κουνόπετρα»  και που αφορούσε στις βασικές εικόνες της Θεοτόκου της ευρύτερης περιοχής. Την επιμέλεια του ημερολογίου είχε ο γράφοντας τούτες τις γραμμές.

«Μικρή εικόνα με θέμα την Παναγία του Πόνου ή του Χάρου όπως τη λένε κάποιοι. Η Παναγία θλιμμένη κοιτά τον Eσταυρωμένον Yιό της. Βασικά το όνομά της είναι Παναγία Dolorosa (του πόνου). Είναι μία από τις λίγες παρόμοιες που βρίσκονται στην Παλική.

Την τοποθετούν σε χαμηλό προσκυνητάρι κατά την εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, 8 Σεπτεμβρίου, στο κέντρο του ναού της στα Κουβαλάτα και γίνεται μεγαλόπρεπα το πανηγύρι της. Κανονικά πρέπει να τοποθετείται στο κέντρο του ναού κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.»

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0