Μετανάστης θα πει…

Μετανάστης θα πει…

Τι είναι μετανάστης; Ποιος είναι μετανάστης; Τι πάει να πει:«μετανάστης»;

(αρχαία Ελληνική η προέλευση της λέξης-μετά+ναίω- αυτός που αλλάζει γη ή εγκαταλείπει την χώρα του για κάπου άλλου – έτσι λέει ο Μπαμπινιώτης.)

Θα σας πω,όμως κι εγώ τι λέω.

Μετανάστης είναι αυτός που αλλού κατοικεί κι αλλού θά ‘θέλε να ζει. Αυτός που βάζει τα παιδιά του σε μια τρύπια βάρκα, ενώ θά ‘θέλε να χτίζει μ’ εκείνα, πύργους στην άμμο, σε μια απέραντη αμμουδιά.

Αυτός που έγινε γιατρός, ενώ ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μετανάστης είναι αυτός που θέλει να τρέξει σε μαραθώνιο, αλλά γεννήθηκε κουτσός. Μετανάστης είναι αυτός που αγαπά όμοφυλούς του, αλλά αναγκάζεται να το κρύβει. Είναι ο ντελιβεράς που σου φέρνει μες στη βροχή ζεστή την πίτσα, ενώ θα θέλε να κάθεται σ ένα μικρό καφέ και να κοιτά ένα κορίτσι γεμάτο έρωτα στα μάτια. Είναι αυτός που μισεί τον πόλεμο και την βία, αλλά τον υποχρεώνουν να πολεμήσει.

Μετανάστρια είναι το κορίτσι από την Ρωσία και την Σομαλία κι από όπου θες, που για να βρει καλύτερη μοίρα πέφτει θύμα trafficking. Μετανάστης είναι αυτός που του πουλάν ελπίδα ενώ ξέρει πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα, είναι ο σκύλος που καταλήγει αδέσποτος, είναι το παιδί σου που έχει χαρίσματα κι όνειρα, κι αλλοτριώνεται από ένα σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι ο αθλητής που τραυματίστηκε στην πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του κι έχασε για πάντα το όνειρο του. Είναι αυτός που αγαπά το βουνό αλλά έγινε ψαράς.

Μετανάστρια είναι μάνα που δουλεύει δέκα ώρες την ημέρα ενώ θα θέλε να νανουρίζει τα μωρά της. Είναι η γυναίκα που έχει πεσμένο κώλο και ζαρωμένα βυζιά κι ανέχεται ένα κόσμο που την μετρά μόνο μ’ αυτά τα μέτρα και σταθμά.

Μετανάστης είναι ο μικρός που ζητιανεύει στα φανάρια ενώ θα θέλε να τρώει σοκολάτες, καθισμένος πάνω σε μια ζεστή φλοκάτη. Είναι αυτός που δεν του φτάνουν τα χρήματα για να αγοράσει γάλα απ’ το σούπερ μάρκετ.

Μετανάστης είναι αυτός που κοιμάται στο δρόμο, που έχασε την δουλειά του, που έχει πέντε μήνες ζωής, που φοβάται να διεκδικήσει το δίκιο του, που γεννά παιδί μέσα σε μια φυλακή, που του στερούν την ελευθερία του, που έχει υποστεί έμφυλη βία, που βλέπει τα παιδιά του να πεινάνε και να πεθαίνουν, που τον βιάζουν, τον εξαφανίζουν, τον πουλούν και τον αγοράζουν.

Μετανάστης είναι ο πολιτικός κρατούμενος που διεκδικεί την ελευθερία του, εδώ, εκεί, στον κόσμο όλο.

Μετανάστης είναι αυτός που ενώ αγαπά εσένα, κοιμάται με μένα…

Μετανάστης είναι ο ευγενικός σερβιτόρος το πρωί που σου σερβίρει τον καφέ σου, η μπαργούμαν που νομίζεις πως θα πηδήξεις επειδή απλά σου χαμογελά, η κοπέλα που μοιράζει φυλλάδια, ο γιατρός που χτυπά 48ώρη εφημερία χωρίς καν να έχει ντρενάζ να σου κάνει αιμοληψία, ο εργάτης που σου μαζεύει τα σκουπίδια και νομίζεις πως είναι υποχρεωμένος να το κάνει, το κορίτσι με τα κομμένα στήθη και ακρωτηριασμένα όργανα, το αγόρι με τα βαμμένα χείλη, οι μονάχοι που κοιτούν πίσω από σκονισμένες κουρτίνες την ζωή να περνά προσπερνώντας τους παγερά, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που δεν τους χωρούν τα πεζοδρόμια και τους τρομάζουν οι σκληρές καρδιές των “άρτιων”…

Μετανάστρια είμαι κι εγώ που θέλω να μιλάω τρυφερά, να χορεύω και να φτιάχνω κουλουράκια με γέμιση κανέλας και δεν δοκιμάζει κανείς.

Μετανάστης είσαι κι εσύ που νομίζεις πως για το μαύρο σου το χάλι φταίει ο άλλος πάντα ο άλλος, γαμώτο σου, κι ενώ οι άλλοι είμαστε εμείς, ρε.