Αυτό που κρύβουν οι υποψήφιοι (Editorial #26)

Αυτό που κρύβουν οι υποψήφιοι (Editorial #26)

Ο προεκλογικός αγώνας για τους δήμους της Κεφαλονιάς έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν τοξικό, και δεν έχουν άδικο. Κατηγορίες εξαπολύονται από σχεδόν όλες τις πλευρές, με ασυνήθιστα σκληρό ύφος, ειδικά από τους διεκδικητές του Δήμου Αργοστολίου.

Στο παιχνίδι έχουν μπει οι δικαστικές ή διοικητικές περιπέτειες που έχουν πάμπολλοι κεντρικοί υποψήφιοι, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και οι προσωπικές επιθέσεις είναι ήδη πολλές. Γενικά αυτό που επιτάσσει ο νέος εκλογικός νόμος, την ανάγκη συναίνεσης δηλαδή, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα προκύψει από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, το βλέπουμε μόνο… από την ανάποδή του.

Αυτό που μέχρι τώρα δεν έχουν πει όμως οι υποψήφιοι είναι το εξής: στο πολύ πιθανό σενάριο, να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με ποιους σκοπεύει να συνεργαστεί ο καθένας; Θα υπάρξουν συναινέσεις «αλά καρτ» σε κάθε θέμα που θα προκύπτει ή στενότερες συμμαχίες με προφανή ανταλλάγματα: τις αντιδημαρχίες ή τις θέσεις στις επιτροπές και στις επιχειρήσεις των Δήμων;

Ο Μάκης Φόρτες, στη συνέντευξη που έδωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα το είχε πει καθαρά: «Μπορεί άλλον να ψηφίσουμε και άλλος να μας προκύψει τελικά» και με αυτή του τη φράση δεν αναφερόταν μόνο στο θέμα της απλής αναλογικής. Υπάρχει και το θέμα των δικαστικών και διοικητικών περιπετειών. Τι θα γίνει αν ένας από τους επικεφαλής (Παρίσης, Μιχαλάτος αλλά και πλήθος δημοτικών συμβούλων που φέρονται ελεγχόμενοι) αναγκαστεί να παραιτηθεί; Ποιος θα είναι ο διάδοχος; Και οι δύο επικεφαλής έχουν δηλώσει ότι οι κατηγορίες είναι άδικες ή «γελοίες» και πως εύκολα θα ξεμπερδέψουν από τις δικαστικές περιπέτειες ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κι αν όχι; Ένας από τους αντιδημάρχους της σημερινής δημοτικής αρχής δήλωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα πριν μερικές μέρες ότι ο νυν δήμαρχος δεν κινδυνεύει, ότι είναι πεντακάθαρος αλλά και ότι η Ισχυρη Κεφαλονιά έχει ήδη Plan B και Plan C. Ποια είναι αυτά τα πλάνα όμως; Ποια είναι τα πρόσωπα που μπορεί να προκύψουν;

Τι θα γίνει με το θέμα της εκλογής δημάρχου; Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι (τουλάχιστον οι τρεις πιο πιθανοί διεκδικητές της δημαρχίας) έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο, με κυριότερο όπλο τα φιλικά προς αυτούς μέσα. Ποιον όμως θα στηρίξει ο όποιος τρίτος ή και ο τέταρτος τη δεύτερη Κυριακή; Ποιες συμμαχίες ετοιμάζουν για το δημοτικό συμβούλιο; Οι πιθανότητες να δούμε δήμαρχο, ο οποίος θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο συμβούλιο είναι πολύ μικρές, ειδικά στο Αργοστόλι. Και αν στο Ληξούρι και τη Σάμη το κλίμα δείχνει πιο ήρεμο μέχρι τώρα, στο Αργοστόλι γίνονται ήδη «μάχες χαρακωμάτων».

Πώς θα συνεργαστούν, λοιπόν, με ποιους και σε ποια βάση;

Ο νέος εκλογικός νόμος αλλά και οι ανάγκη των ψηφοφόρων να ξέρουν ποιον ψηφίζουν και ποιος θα τους βγει στο τέλος, απαιτεί να δηλώσουν οι υποψήφιοι καθαρά τις θέσεις τους. Γιατί ήδη οι ψίθυροι για «μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» ανάμεσα σε επικεφαλής που βρίζονται πάνω από το τραπέζι, έχουν γίνει πολλοί.

/ Κεφαλονίτικα Νέα