Επίδειξη δύναμης από Παρίση υπό… βροχή – Σφοδρή επίθεση σε Μιχαλάτο

Επίδειξη δύναμης από Παρίση υπό… βροχή – Σφοδρή επίθεση σε Μιχαλάτο

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στην οποία παρουσιάστηκε, λόγω βροχής, το ψηφοδέλτιο της Ισχυρής Κεφαλονιάς.

Ο κόσμος, που γέμισε όλους της χώρους της αίθουσας, έφτανε μέχρι την έξοδο, ενώ καλά οργανωμένη ήταν και η εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Πλατεία Αργοστολίου, όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος και γι’ αυτό επιλέχτηκε η Κοργιαλένειος. Η οποία τελικά… δεν έφτανε. Γρήγορα γέμισαν οι καρέκλες, ενώ οι όρθιοι έφταναν μέχρι την έξοδο.

Ιωσήφ… Παρίσης

Σε κάτι τέτοιες εκδηλώσεις διαπιστώνεις ότι η Δεξιά είναι τελικά αυτή που ταυτίζεται πιο χαριτωμένα με τον σταλινισμό, σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με την θεοποίηση του εκάστοτε ηγέτη της.

Αφίσες-εικονίσματα του Καραμανλή, του Μητσοτάκη, του άλλου Καραμανλή, του άλλου Μητσοτάκη, κι εδώ, στα τοπικά, του Παρίση δεσπόζουν και καθοδηγούν το ποίμνιο με τρόπο που αισθητικά αλλά και ουσιαστικά παραπέμπει στο «ενός ανδρός αρχή». Θα πάρω το ρίσκο να πω ότι, αν και μ’ ενοχλεί αυτή η εκόνα, την βλέπω πιο ταιριαστή στην Δεξιά.  Στην Αριστερά, αντίθετα, μου προκαλεί γέλιο και θλίψη, ταυτόχρονα. Όμως, η τριπλή εικόνα Παρίση που γέμιζε την αίθουσα, όπως και να το κάνεις, θύμιζε λίγο… Στάλιν.

Τα έργα

Μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής παρουσίασης αφιερώθηκε στα έργα. Και σε ένα κομμάτι δικαιολογημένα, αφού έργα όπως το εργοστάσιο νερού και το δίκτυο ύδρευσης, που έδωσε στους Αργοστολιώτες τη δυνατότητα να πίνουν νερό από τη βρύση τους, αξίζουν να δείχνονται και θα συζητούνται για χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η δημαρχία Παρίση έχει να επιδείξει ένα αρκετά μεγάλο έργο (Πλατεία Αργοστολίου, παραλιακό μέτωπο κ.α.) κυρίως στο Αργοστόλι, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και του δήμου.

Αυτό που είπε ο Παρίσης, πως όλα αυτά έγιναν με τους λιγότερους οικονομικούς πόρους που είχε ιστορικά η , δεν είναι αμελητέο. Κι ας έβαλαν «πλάτη», τόσο η Περιφέρεια, όσο και η κυβέρνηση. Μπορεί η αντιπολίτευση να αρέσκεται στο να ισοπεδώνει και η συμπολίτευση στο να γιγαντώνει όλα αυτά που έγιναν, αλλά έργο υπάρχει και η παρούσα δημοτική αρχή το αφήνει παρακαταθήκη.

Από την άλλη, στην εκδήλωση, είδαμε και έργα τα οποία δεν είχαν θέση στο… παλμαρέ της Ισχυρής Κεφαλονιάς. Έργα που τρέχει περισσότερο η Περιφέρεια, έργα που δεν έχουν τελειώσει ή έργα που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει (όπως το Γηροκομείο). Κουτσοί, στραβοί, όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα, ώστε να μεγαλώσει το βίντεο της παρουσίασης που έτσι κι αλλιώς, ήταν μεγάλο.

Πάντως, θα το ξαναπούμε. Τα έργα που πέτυχε ο Παρίσης και η παρέα του δεν είναι και λίγα. Βέβαια, πολλά από αυτά συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για κακοδιαχείριση, απευθείας αναθέσεις με το κιλό, παρατυπίες κ.λπ. Αυτά όμως θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη και τα αρμόδια όργανα. Και ο κλοιός φαίνεται να έχει σφίξει αρκετά.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι άλλο. Ο προσπάθησε κι εχθές να μετατρέψει σε πλεονέκτημα κάτι στο οποίο η δημοτική αρχή υστέρησε. Ο νυν δήμαρχος δεν ήταν δήμαρχος Αργοστολίου, αλλά Κεφαλονιάς, και η περιφέρεια της Κεφαλονιάς διαμαρτύρεται, και μάλιστα δικαιολογημένα. Ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών και των κονδυλίων κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα. Αυτό, όσο κι αν προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί ως υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου, δεν πείθει. Όπως δεν πείθει πολλούς και το επιχείρημα που ανέφερε ότι με την ανάπτυξη του Αργοστολίου αναπτύσσεται και η Κεφαλονιά. Ας θυμηθούμε τη λέξη «αποκέντρωση». Η ας πάει να τα πει αυτά και στους Ληξουριώτες, των οποίων είναι ακόμη δήμαρχος…

Ελαφρολαϊκή Συσπείρωση

Ο Παρίσης, παρά τα όσα γράφονται από εχθές, ήταν καλός στην Κοργιαλένειο. Μπορεί, όντως να έχανε τα λόγια του σε κάποια σημεία διαβάζοντας το κείμενο, μπορεί να μην είναι ο Παρίσης των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων (άλλωστε πλησιάζει τα 80, μην το ξεχνάμε αυτό), αλλά ήταν καλός. Κυρίως γιατί φάνηκε να συσπειρώνει για μία ακόμη φορά αυτούς που χρειάζεται να συσπειρώσει. Και λειτουργεί όντως ως ηγέτης, στηρίζοντας την ομάδα του, με όλα τα οφέλη αλλά και τα παθήματα που μπορεί να φέρει αυτό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το περισσότερο αυθόρμητο χειροκρότημα το εισέπραξαν οι παλιοί υποψήφιοι. Υπήρξαν και κατευθυνόμενα χειροκροτήματα αλλά σε ονόματα όπως ο Ανουσάκης, η Γαρμπή, ο Νίκος Παπαδάτος, ο Κεκάτος, ο Κωνσταντάκης, ο Παναγης Βανδώρος κ.α. ο κόσμος φάνηκε να επευφημεί, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο αυτούς που πήραν επάνω τους το έργο των προηγούμενων τετραετιών με κάποιους από αυτούς να παίρνουν στην πλάτη τους και δικαστικές ή διοικητικές περιπέτειες οι οποίες είναι ακόμη ανοικτές.

Επίσης, σημαντικό είναι το στοιχείο ότι για μία ακόμη φορά, ο Παρίσης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους «ψηφοσυλλέκτες» από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. Οικογένειες που μετρούν πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες ψήφων, παραμένουν στο πλευρό του.

Είναι καλό αυτό; Όχι απαραίτητα, τουλάχιστον για το επίπεδο της δημοκρατίας στο νησί. Από την άλλη όμως, όχι ότι δεν θα ήθελαν τέτοιους «ψηφοσυλλέκτες» οι κεντρικοί του αντίπαλοι. Εκτός κι αν ο Τζωρτζάτος πήγε για την αριστεροσύνη του στον Φόρτε…

Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι το αν όλη αυτή η στρατηγική, θα τον βοηθήσει και στην κάλπη. Αν, πέρα από την παραταξιακή συσπείρωση θα καταφέρει και την πολυπόθητη… . Κι επειδή το όνομα είναι καπαρωμένο, αλλά κι επειδή μας πήρε τ’ αυτιά ο Σπανουδάκης που έπαιζε στη διαπασών, ακόμη κι όταν μιλούσε ο Παρίσης, ας την πούμε… ελαφρολαϊκή συσπείρωση. Και όχι άλλο Σπανουδάκη, παιδιά… Εκτός κι αν η εναλλακτική είναι το Μακεδονία Ξακουστή που ακούσαμε στην παρέλαση…

Θεόφιλος… Μπερλουσκόνι

Πριν πούμε οτιδήποτε για την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του επικεφαλής της μέχρι σήμερα αντιπολίτευσης, να πούμε κάτι για τον Μάκη Φόρτε. Ο Παρίσης εχθές, δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά-επίθεση στον πρώην δήμαρχο Αργοστολίου, παρότι προκλήθηκε. Κι ας είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι, αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον το παλιό ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη σωρεία καταγγελιών που έστειλαν πολλές φορές στο στόμα του Τύπου και των ελεγκτών, τον Παρίση και την ομάδα του. Ο Ανουσάκης, άλλωστε, είχε αναφερθεί ανοιχτά σε «πρώην δήμαρχο Αργοστολίου».

Ο λόγος είναι που δεν αναφέρθηκε στον Φόρτε, είναι προφανής. Ο Παρίσης ξέρει πολύ καλά ότι ο πρ. δήμαρχος  δύσκολα θα κόψει ψήφους από τον ίδιο. Η δεξαμενή από την οποία «αντλούν» ψηφοφόρους ο Μιχαλάτος και ο Φόρτες είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή, ειδικά από τη στιγμή που ο Θεόφιλος φλερτάριζε με τον ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια κι από τη στιγμή που έχει στον συνδυασμό του το μισό παλιό ΠΑΣΟΚ.

Για τον Μιχαλάτο όμως, ο Παρίσης… ξεσάλωσε.

«Η οικονομική μας ελευθερία κρίνεται σε αυτές τις εκλογές. Η ελευθερία του λόγου κρίνεται σε αυτές τις εκλογές», επαναλάμβανε ο Παρίσης, ενώ αργότερα προχώρησε ακόμη περισσότερο κατηγορώντας τον Θ. Μιχαλάτο ότι «προσπαθεί να συγκεντρώσει στα χέρια του την οικονομική, την επιχειρηματική και την πολιτική εξουσία, μετατρέποντας τον τόπο μας σε δικό του φέουδο». Η κλασσική κατηγορία Μπερλουσκονισμού, δηλαδή, η οποία ακούστηκε για τον Θεόφιλο και από τον Μάκη Φόρτε.

Ο Αλέξανδρος Παρίσης, λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στους συνεργάτες και ψηφοφόρους του, προχώρησε ακόμη περισσότερο:

«Μας στηρίξατε, ενώ σε καθημερινή βάση δεχόμαστε επίθεση από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, τα οποία, όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι αγορασμένα από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, με σκοπό να ρίχνει λάσπη σε όλους τους αντιπάλους του. Εσείς τα αγνοήσατε. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για κακούργημα εις βάρους του δημοσίου, από τη διαχείριση του πρώην δήμου Ελειού Πρόννων (sic) (σ.σ. εννοούσε Λειβαθούς), ύψους 6.081.000 ευρώ. Που έχει το θράσος να ρίχνει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους. Και δεν μιλάω μόνο για την δική μας παράταξη, αλλά και για τους υπόλοιπους»…

Αυτό που δεν είπε βέβαια, ο Αλέξανδρος Παρίσης, είναι το πόσα «φιλικά» μέσα, ελέγχει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, έστω και αν η λέξη «έλεγχος» δεν συνεπάγεται ιδιοκτησία…

Τα οικονομικά

Ο νυν δήμαρχος, δεν άφησε, φυσικά, απ΄έξω ούτε τα οικονομικά του δήμου. Η αλήθεια είναι ότι ο ενιαίος δήμαρχος Κεφαλονιάς, έβαλε σε σειρά και τάξη τα οικονομικά μεγέθη, παρά το χάος δανείων, χρεών, και δικονομικών εκκρεμοτήτων που παρέλαβε και που φόρτωναν συνεχώς το ταμείο με νέα χρέη. Και αυτό, του πιστώνεται.

Από την άλλη όμως, έτσι όπως είναι πλέον ο νόμος, με υπαρκτή την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, και με την στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων κλειστή, αυτά θα ήταν αναγκασμένος να κάνει οποιοσδήποτε δήμαρχος. Και ο Παρίσης το ξέρει αυτό, αλλά δεν το λέει. Όπως δεν λέει κουβέντα για το κυβερνητικό πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών των δήμων. Βέβαια, άλλοι δήμοι δυσκολεύονται να τα καταφέρουν, κάποιοι απέτυχαν, ενώ χρειάστηκε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια, τόσο δική του όσο και της αντιδημάρχου Οικονομικών για να το πετύχουν, αφού πολλές φορές τα νούμερα δεν… έβγαιναν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι σε ένα κομμάτι που η αντιπολίτευση έχει δίκιο στην κριτική της είναι το ότι πολλά από τα ισχυρά χαρτιά των εσόδων του δήμου, δεν τα διαχειρίστηκε και με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές, έστω και αμφιβόλου σημασίας, δικαιολογίες (π.χ. Μύρτος) υπάρχουν όμως και πολλοί ψίθυροι ή και αντιπολιτευτικές κραυγές. Για παράδειγμα, σ’ αυτό που φωνάζουν ο Μιχαλάτος και η Λαϊκή Συσπείρωση, στο γιατί, δηλαδή, δεν μπήκε εδώ και χρόνια το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Μελισσάνη, έχουν δίκιο. Και να μην μιλήσουμε για την ιλαροτραγωδία του Πλατύ Γιαλού…

Τέλος, θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον οι τελικές διοικητικές ή και δικαστικές αποφάσεις για το θέμα των παραλιών, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται κορυφαία πρόσωπα της Ισχυρής Κεφαλονιάς. Όπως και για το θέμα των απευθείας αναθέσεων, τόσο στο δήμο, όσο και, όπως προέκυψε πρόσφατα, στο Λιμενικό Ταμείο. Κι αυτά, οικονομικά είναι…

Ο Τουρισμός και ο… «τουρίστας»

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κατηγορήσει τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ευάγγελο Κεκάτο ως… τουρίστα. Ο λόγος είναι τα συχνά ταξίδια που κάνει σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι ο ίδιος έχει συχνά-πυκνά  προσκαλέσει άλλους παράγοντες ή την αντιπολίτευση, ακόμη και τον ίδιο τον Θεόφιλο, να πάει, αντί γι’ αυτόν στις εκθέσεις, ειδικά όσο ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Κάτι που φυσικά δεν έκαναν.

Στον τουρισμό τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Και ο Παρίσης επαίρεται γι’ αυτό. «Δώσαμε όλο το βάρος στον τουρισμό και την ανάπτυξη», είπε εχθές. Το ποια ήταν η συμβολή του δήμου στην εντυπωσιακή άνοδο, κυρίως των αφίξεων, στην Κεφαλονιά, θα το κρίνει ο κόσμος. Το σίγουρο είναι ότι για να επιτευχθεί αυτό έχουν βάλει το χεράκι τους: η Περιφέρεια και οι επιχειρηματίες του Τουρισμού (κατά κύριο λόγο), το υπουργείο, αλλά και οι… ξένες δυνάμεις αφού ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού των χωρών της Μεσογείου (Τουρκία, Βόρειος Αφρική κ.λπ.), με την ευγενική χορηγία των… μεγάλων δυνάμεων, έψαξε να βρει άλλα λιμάνια, ευνοώντας και τα ελληνικά. Κι εκεί πάντως ο Δήμος, ούτε αμέτοχος ήταν, αλλά ούτε και… κυρίαρχος της συμμετοχής. Η αλήθεια είναι ίσως κάπου στη μέση.

Ο Κεκάτος πάντως, ήταν από αυτούς που χειροκροτήθηκαν θερμά.

Τα κουκιά

Όπως γράψαμε και για τις εκδηλώσεις Μιχαλάτου και Φόρτε, η παρουσίαση ψηφοδελτίου δεν ενδείκνυται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, σε ότι έχει να κάνει με την απήχηση στον κόσμο. Οι περισσότεροι απ’ όσους βρίσκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι υποψήφιοι ή συγγενείς και φίλοι αυτών.

Πάντως ο Παρίσης είχε σαφώς τον περισσότερο κόσμο, μέχρι σήμερα. Ασφαλέστερος δείκτης θα είναι η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία Αργοστολίου και στην οποία θα μπορέσουμε, συγκριτικά, να μετρήσουμε καλύτερα τα… κουκιά. Αν και, ειδικά γι’ αυτές τις εκλογές, πιστεύουμε ότι τα σωστά «κουκιά» θα μετρηθούν μόνο στις κάλπες.

Λ. Αθανασίου / Κεφαλονίτικα Νέα

 

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0