Θρίαμβος: Χρυσός Φοίνικας για τον Βασίλη Κεκάτο στις Κάννες

Θρίαμβος: Χρυσός Φοίνικας για τον Βασίλη Κεκάτο στις Κάννες

Απίστευτη διάκριση για τον Βασίλη Κεκάτο, την και την Ελλάδα. Ο Κεφαλονίτης σκηνοθέτης κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών!!!

Η ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» είχε επιλεχθεί ανάμεσα από 4240 ταινίες, 11 ταινίες (9 έργα φαντασίας, 1 ντοκυμαντέρ και 1 ταινία κινουμένων σχεδίων), από την Αλβανία, την Αργεντινή, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Ο Βασίλης παρέλαβε το βραβείο από την σκηνοθέτρια Claire Denis, πρόεδρο της επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος Μικρού Μήκους, και την Ναντίν Λαμπακί, Πρόεδρο της επιτροπής του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα» «Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «ήταν εξαιρετικά σεμνός, σύντομος και λιτός στον λόγο του ευχαριστώντας το φεστιβάλ που τον κάλεσε και όλους τους συνεργάτες του που τον βοήθησαν για την υλοποίηση της ταινίας του».

Ο γίνεται έτσι ο πρώτος Ελληνας σκηνοθέτης που κέρδιζει το Χρυσό Φοίνικα του συγκεκριμένου τμήματος με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Ανάδρομος» (2015), «Zero Star Hotel» (2016) που μάλιστα διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε το Σάντανς (Sundance Ignite) και βέβαια η περσινή «Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν», η οποία ταξίδεψε στα φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς ενώ κέρδισε δύο βραβεία στις Νύχτες Πρεμιέρας (Ανδρικής Ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και Β’ Καλύτερης Ταινίας).

Η υπόθεση της ταινίας

Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δυο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στην μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.

The Distance Between Us and the Sky | Trailer from Vasilis Kekatos on Vimeo.

Στην κριτική επιτροπή για τον Χρυσό Φοίνικα ταινιών μεγάλου μήκους βρισκόταν και ένας άλλος Έλληνας, ο Γιώργος Λάνθιμος. Το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Παράσιτο» (Parasite) του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο.

 

Κεφαλονίτικα Νέα