Με τον αέρα του διαφορετικού η παρουσίαση του συνδυασμού για τον δήμο Σάμης του Μάκη Μονιά.

Με τον αέρα του διαφορετικού η παρουσίαση του συνδυασμού για τον δήμο Σάμης του Μάκη Μονιά.

Μπροστά από ένα μεγάλο ακροατήριο διαφορετικών ηλικιών, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σάμης, ο υποψήφιος δήμαρχος για τον νέο δήμο Σάμης, , παρουσίασε τους υποψηφίους του δημοτικού συνδυασμού του, “”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Αναγέννησης, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του και την ομιλία του με τις κεντρικές θέσεις του συνδυασμού του, αναφέρθηκε στους αγώνες για να αποκτήσει η επαρχία Σάμης τον δικό της δήμο, στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, καθώς και στις πολιτικές εκείνες και σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό που οδήγησαν την Σάμη, την Πύλαρο και την ‘Έρισο, να βιώνουν την εγκατάλειψη, την ερήμωση και τις διαλυμένες δομές και υπηρεσίες.

Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα, στην ανάγκη για ένα νέο, δυνατό ξεκίνημα στον νέο δήμο που δημιουργήθηκε, περιγράφοντας τη δική του δημοτική πρόταση, ως μια λύση “ώριμο τέκνο της ανάγκης” για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, ξεκινώντας από αυτά της απλής καθημερινότητας. Τονίζοντας με έμφαση, ότι η Δημοτική Αναγέννηση δημιουργήθηκε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγων, μακριά από τα πολιτικά και συμφεροντολογικά μονοπώλια.

Στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τις νέες της επαρχίας Σάμης και στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες προτάσεις με αναφορά στις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις ευκαιρίες, αναφέρθηκε στα χρέη που θα μεταφερθούν στον νέο δήμο και για τα οποία δεσμεύτηκε να ακολουθήσει οικονομικό και λογιστικό έλεγχο, καταλήγοντας για το θέμα αυτό πως “δεν θα παραλάβουμε χρέη που δεν μας ανήκουν και άλλοι, παλαιότερα ή όχι, δημιούργησαν“.

Λίγο πριν την παρουσίαση των υποψηφίων, ο Μάκης Μονιάς, στάθηκε στις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στα χαμηλά, εισοδηματικά, στρώματα, υπογραμμίζοντας πως θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα για την δική του δημοτική Αρχή, έκανε λόγο για τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, χαρακτηρίζοντάς τους ως πυλώνες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας που πρέπει να στηριχθούν για να ξεπεράσουν τα δεινά των μνημονιακών αλλά και τοπικών πολιτικών, ενώ σχετικά με τον σπάνιο φυσικό πλούτο της επαρχίας Σάμης, τα σπήλαια, τις διάσημες παραλίες και τα αγκυροβόλια, έδωσε το στίγμα μιας άλλης, διαφορετικής, αντιμετώπισης και διαχείρισης, μακριά από κάποια λίγα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, μια αντιμετώπιση με γνώμονα το κοινό συμφέρον, τα έργα υποδομής για τον νέο δήμο και τις υπηρεσίες προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μια διαχείριση με διαφανείς διαδικασίες, δημόσιο διαρκή ανοιχτό έλεγχο και εποπτεία.

 

Τέλος, και μέσα σε ένα θερμό από χειροκροτήματα ακροατήριο, δεσμεύτηκε σε ένα δημόσιο πολιτικό, όπως είπε, συμβόλαιο με τις εξής αρχές και θέσεις, οι οποίες και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσει στην δημοσιότητα με το πλήρες πρόγραμμά του:

“Η οικονομική διαχείριση και ο έλεγχός της θα είναι ο καθρέφτης αλλά και η δύναμή μας.
Ο δημοτικός και δημόσιος πλούτους θα “επιστρέφει” δίκαια, αναλογικά και ισότιμα στις τοπικές κοινωνίες, στις λαϊκές ανάγκες, στις υποδομές και στην προοπτική των περιοχών μας.
Η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων θα είναι ο κυριότερος στόχος μας.
Τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι και το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών και αγαθών θα επαναξιολογηθούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και στην βάση των λαϊκών αναγκών των συμπολιτών μας και των παραγωγικών τάξεων (πχ αγροκτηνοτρόφων) της επαρχίας μας.
Ο σχεδιασμός θα βασιστεί στις ανάγκες της περιοχής και θα στηριχτεί στη συναπόφαση των πολιτών.
Η μαχητική διεκδίκηση και η δημιουργική αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που θα δίνεται, για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, θα είναι ο καθημερινός μας αγώνας.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου, θα αποτελέσει εκπλήρωση καθήκοντος στην Ιστορία και στα παιδιά μας.
Το περιβάλλον θα προστατευθεί και θα είναι απαγορευτική κάθε καταστροφική δραστηριότητα (εξόρυξη υδρογονανθράκων κ.λ.π).
Οι παρεμβάσεις στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα θα είναι ουσιαστικές, με έργα και προβολές, έτσι ώστε να τονωθούν οι κύριες πηγές εσόδων των κατοίκων της περιοχής.
Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, αλλά θα παλέψουμε για την αναβάθμισή τους και την άμεση πρόσβαση γεωγραφικά και κοινωνικά των ωφελούμενων.
Στόχος με ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι η εξασφάλιση κοινωνικής πρόνοιας με πρώτες τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ο πήχης μας για τα σχολικά συγκροτήματα και η διεκδίκηση γι’ αυτά θα είναι ψηλά.
Οι προσπάθειές μας ο νέος Δήμος μας να παίξει ενεργό ρόλο στον Νομό και να γίνει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κέντρο (επιστροφή υπηρεσιών) και να ξεφύγει από το περιθώριο θα είναι συνεχείς
Θα υπάρχει πάντα θέση για άτομο ή ομάδα που θα θέλει να προσφέρει ιδέες ή έργο στο χτίσιμο του Δήμου που οραματιζόμαστε.
Θα στηριχτούμε στην συναπόφαση, την συμμετοχή και την κοινή δράση.
Θα συνδιαμορφώσουμε έναν “δημοτικό χάρτη” άμεσων προτεραιοτήτων και διεκδικήσεων, χρηστικών υπηρεσιών και σημαντικών υποδομών.
Θα “χτίσουμε” με τους νέους και τις νέες των περιοχών μας έναν δήμο κοντά στα όνειρα και τις ανάγκες τους, “φιλικό” στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους, ανοίγοντας παράλληλα τους δημόσιους-δημοτικούς χώρους για δράσεις, δρώμενα, παρεμβάσεις” .

( υλικό με αποσπάσματα ομιλιών, ΕΔΩ!!!)