Παντελειός: Αλλάζουμε τον πολιτικό πολιτισμό, κάνουμε την Κεφαλονιά ένα έξυπνο νησί

Παντελειός: Αλλάζουμε τον πολιτικό πολιτισμό, κάνουμε την Κεφαλονιά ένα έξυπνο νησί

Με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού, Αλέξανδρο Παντελειό και με τον αέρα της... φρεσκάδας στην προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού στην "Καμπάνα", πραγματοποιήθηκε η προεκλογική εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για ένα... "Νησί για όλους".

Το δικό της μήνυμα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής για τον νέο δήμο Αργοστολίου, “έστειλε” χθες το βράδυ από την πλατεία Καμπάνας ο δημοτικός συνδυασμός της Κίνησης Πολιτών “, νησί για όλους“.

Με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού, Αλέξανδρο Παντελειό και με τον αέρα της… φρεσκάδας στην προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού στην “Καμπάνα”, ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία της Κίνησης Πολιτών για ένα… “Νησί για όλους”.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην ομιλία του αναφέρθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι πολλοί τους “είχαν” πως δεν θα… “έφταναν” μέχρι τις εκλογές της Κυριακής, πως δεν θα “περνούσαμε ούτε τον Κούταβο“, όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά. Κάτι που προφανώς διαψεύστηκε και από την χθεσινή προεκλογική εκδήλωση, που μπορεί να μην ήταν… “Όλοι”, όπως και το κεντρικό σύνθημα της δημοτικής παράταξης, ήταν όμως… πολλοί.

Ο κος Παντελειός, ο υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Αργοστολίου και πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, χωρίς τον γνωστό του… προτζέκτορα με τον οποίο παρουσίαζε το πρόγραμμα του συνδυασμού “” στις προηγούμενες προεκλογικές ομιλίες, αλλά με… δυναμικά στοιχεία που- ίσως- πρώτη φορά έγιναν γνωστά σε ένα ευρύτερο κοινό, επέλεξε να καλέσει από την αρχή στο… βήμα της πλατείας Καμπάνας όλους τους συνεργάτες του, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, για να τονίσει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τα συλλογικά στοιχεία της Κίνησης. Και αυτό καταχειροκροτήθηκε.

 

Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, απαντώντας έτσι στον ισχυρισμό ότι είναι “νέοι”, όπως ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του και… άβγαλτοι.

«Στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους», συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας, θα βρείτε εξαιρετικούς ανθρώπους, άξιους εκπροσώπους της κοινωνίας μας» είπε ο κ. Παντελειός, και συνέχισε.
«Ανθρώπους νέους, που αγαπούν τον τόπο τους και δήλωσαν παρόντες και πρόθυμοι να προσφέρουν σε αυτόν. Ανθρώπους με όρεξη για δουλειά.
Με γνώσεις και ικανότητες που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του νέου Δήμου Αργοστολίου.
Ανθρώπους ηθικούς και τίμιους, οι οποίοι πιστεύουν στις αξίες της συλλογικότητας και στην ομαδική δουλειά.
Ειλικρινείς, που λένε αυτό που πιστεύουν και όχι αυτό που θέλει ο καθένας να ακούσει.
Ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα, την ενασχόλησή τους με τον πολιτισμό, την εθελοντική τους δράση.
Ανθρώπους με τους οποίους είμαι περήφανος που συμπορευόμαστε και που τη Δευτέρα το πρωί γνωρίζω με βεβαιότητα ότι θα μπορώ να θεωρώ φίλους μου. Χωρίς τους οποίους, χωρίς αμφιβολία, δεν θα ήμουν εδώ, σε αυτή τη θέση να μιλάω απευθυνόμενος σε όλους τους συμπολίτες μας.
Ανθρώπους, τους οποίους χρειάζομαι αυτή τη στιγμή δίπλα μου, για να συνεχίσω. Κυριολεκτικά. Καλώ λοιπόν δίπλα μου τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Εκλογικής Περιφέρειας Αργοστολίου:
Αυγουστίνος Διονύσιος, Πολιτικός Μηχανικός
Γαβριελάτος Γεράσιμος, Δικηγόρος
Δημογιάννης Λάμπρος, Φυσικός
Θεοδωρακάτος Χρήστος, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων & τοπική αυτοδιοίκηση
Θεοτοκάτου Εύα, οικονομολόγος με ειδικότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη
Κονιδάρης Αγησίλαος, μηχανικός η/υ και πληροφορικής, επίκουρος Καθηγητής Ιονίου πανεπιστημίου
Μαρίνου Αλεξάνδρα, δικηγόρος
Παπαθεοδωρόπουλος Αναστάσιος, με σπουδές στη χρηματοοικονομική και ασφαλιστική
Πεφάνης Πατριάρχης, επιχειρηματίας τουρισμού
Ποταμιάνου Μαρία, ειδικό προσωπικό ειδικής προσχολικής αγωγής παιδιών με αναπηρία
Ραζή Νινέττα, συνταξιούχος της Δ/νσης Μεταφορών & Επικοινωνιών Κεφαλληνίας
Σκλαβουνάκης Παναγής, αρχαιολόγος
Σπυράτου Άννα, χημικός μηχανικός και ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας (ΥΠΑ)
Σταμένης Φώτιος, πληροφορική – τεχνικός υ/η και επιχειρηματίας τουρισμού
Στελλάτου Πέρη, απόφοιτος τμήματος βιολογικής γεωργίας – επιχειρηματίας
Τρωιάνος Διονύσιος, μηχανολόγος μηχανικός

Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Εκλογικής Περιφέρειας Ελειού-Πρόννων :
Γαβριελάτου Βεατρίκη, αρχιτέκτων
Κλωνή Αικατερίνη, τοπογράφος
Παυλάτου Ελένη, πολιτικός μηχανικός
Στελλάτος Ελευθέριος, πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας τουρισμού

Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Εκλογικής Περιφέρειας Λειβαθούς:
Βάλσερ Υβόν, επιχειρηματίας εναλλακτικού τουρισμού
Γεωργιλάς Παύλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας εναλλακτικού τουρισμού
Καλλιγά Ηρώ, με σπουδές στη φιλοσοφία, την ιστορία των επιστημών – ασχολείται με την οργάνωση εκδηλώσεων
Κεκάτος Δημήτριος-Νικόλαος, πολιτικός μηχανικός
Κεφαλάς Ευάγγελος, πολιτικός μηχανικός
Λυκιαρδόπουλος Παναγιώτης, νέος επιχειρηματίας
Ταραζή Μαρία, επιχειρηματίας
Butler Maria, ιδιωτική υπάλληλος

Τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Εκλογικής Περιφέρειας Ομαλών:
Κυριαζής Ευάγγελος, πολιτικός μηχανικός»

Όλα ξεκινούν από την ομάδα

Η Κίνηση δεν είναι ένας αρχηγικός συνδυασμός, είπε ο κ. Παντελειός, ξεκαθαρίζοντας το μοντέλο που λειτουργεί η ομάδα:

«Η Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» δεν είναι μια παράταξη που βασίζεται στο γνωστό αρχηγικό μοντέλο. Δεν είπα μια μέρα «θέλω να γίνω δήμαρχος» και βρήκα 30 ανθρώπους να με βοηθήσουν να επιτύχω έναν προσωπικό στόχο.
Αντιθέτως, πρώτα βρεθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να καταθέσουμε μια διαφορετική πρόταση μέσα από τη συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές. Στη συνέχεια, αφού συμφωνήσαμε στις αρχές με τις οποίες πορευόμαστε και θέσαμε τους στόχους μας, επιλέξαμε όλοι μαζί ποιος θα μας εκπροσωπήσει ως υποψήφιος Δήμαρχος.»

 

«Έναν νέο πολιτικό πολιτισμό»

«Πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές, πριν ακόμη καταθέσουμε το ψηφοδέλτιό μας, καταγράψαμε τις πρώτες μας νίκες. Και αυτές είναι νίκες που αφορούν όλους μας.
Μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου υπερτερούσε η ανούσια αντιπαράθεση, χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, η κίνησή μας εισήγαγε τον πολιτικό διάλογο και μια νέα πολιτική ηθική. Αποτέλεσμα είναι η συζήτηση σήμερα να έχει στραφεί από όλους προς τον πολιτικό πολιτισμό, ανεξαρτήτως αν οι πράξεις και οι επιλογές του καθενός είναι τελικά μακριά από τον ορισμό της έννοιας.
Καταθέσαμε πρώτοι το πρόγραμμά μας, θέτοντάς το σε διαβούλευση με τους πολίτες. Το καταθέσαμε δηλώνοντας απερίφραστα ότι αυτό το πρόγραμμα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των πολιτών της Κεφαλονιάς και ότι η υιοθέτηση των προτάσεων από άλλες δημοτικές παρατάξεις, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι αναγκαία.

Το έξυπνο νησί

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του κ. Παντελειού είχαν οι προτάσεις για ένα «έξυπνο νησί». Λύσεις, που όπως ανέφερε, τα μέλη της Κίνησης έχουν την διάθεση αλλά και την τεχνογνωσία να εφαρμόσουν:

Διαπιστώνουμε με περηφάνια ότι, μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατατίθενται προτάσεις για τις οποίες έχουμε μιλήσει διεξοδικά. Προτάσεις για διαφάνεια, για χρήση νέων τεχνολογιών, για έξυπνες πόλεις. Ακούγοντας αυτές τις προτάσεις αισθανόμαστε ότι η παρουσία μας έχει ήδη αφήσει μια παρακαταθήκη στον νέο Δήμο Αργοστολίου. Και αυτή η παρακαταθήκη είναι το πρόγραμμα των Πολιτών. Το πρόγραμμα που φτιάξαμε μαζί και θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, από όποια θέση μας επιλέξετε να το κάνουμε.
Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της κίνησής μας και των υπολοίπων παρατάξεων. Όταν εμείς μιλάμε για έξυπνες πόλεις και έξυπνο νησί, γνωρίζουμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας δυναμικής ώστε ο δήμος μας να λειτουργήσει ως πεδίο τεχνολογικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής καινοτομίας.
Μιλάμε για πρωτοποριακές προτάσεις στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων και υποδομών, των βιώσιμων μεταφορών, της διαχείρισης υδατικών πόρων και της διαχείρισης αποβλήτων.
Πέρυσι το Σεπτέμβρη, ως Τεχνικό Επιμελητήριο, διοργανώσαμε ένα forum ενέργειας, στο οποίο παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων και διάφορες εφαρμογές στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «έξυπνα νησιά». Αν και υπήρξε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους σημερινούς υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι σήμερα μιλούν για έξυπνες εφαρμογές, που να έρθει να παρακολουθήσει το forum.
Όταν εμείς μιλάμε για τεχνολογικές εφαρμογές άμεσης επικοινωνίας μεταξύ Δήμου-δημότη, οι οποίες θα φέρουν στο επίκεντρο τον πολίτη, δεν μιλάμε για πράγματα από το μακρινό μέλλον. Μιλάμε για εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ήδη σε Δήμους ανά την Ελλάδα (όπως π.χ. τα Τρίκαλα ή η Πάτρα). Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με κάποιους από αυτούς τους Δήμους και έχουμε δει σε λειτουργία τα συστήματα αυτά.»

Είμαστε έμπειροι εκεί που πρέπει

Μία από τις βασικές κατηγορίες ή σχόλια που έχουν κάνει οι αντίπαλοι συνδυασμοί για την Κίνηση είναι ότι στερούνται εμπειρίας. Ο κ. Παντελειός, απάντησε και σ’ αυτό.

«Μας ρωτούν αν έχουμε εμπειρία και αν είμαστε ικανοί να διοικήσουμε το νέο Δήμο Αργοστολίου. Λες και είναι απαραίτητο να έχει κανείς εμπειρία στο να κάθεται σε καρέκλες. Εμπειρία με το τσουβάλι σε αυτόν τον τομέα έχει και η σημερινή Δημοτική αρχή. Πως βοήθησε αυτή η εμπειρία το σημερινό Δήμο Κεφαλονιάς? Μήπως απέτρεψε την περιφέρεια του νησιού από το να μαραζώσει παρατημένη? Μήπως βοήθησε να εκτελεστούν άρτια τεχνικά έργα, όπου αυτά έγιναν? Μήπως προώθησε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη?
Εμείς, έχουμε άλλου είδους εμπειρία. Έχουμε την εμπειρία χρόνων στους επαγγελματικούς και επιστημονικούς μας τομείς. Εμπειρία, η οποία μας έχει δώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες που την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό του νέου Δήμου Αργοστολίου.»

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία ιδέα που έχει έρθει η ώρα της

«Την ίδια ώρα που όλοι οι συνδυασμοί κυνηγούν τους νέους με το τουφέκι, μόνο και μόνο για να έχουν το άλλοθι της ανανέωσης, ενώ είναι δεδομένο ποιοι τελικά θα επικρατήσουν στην εσωτερική μάχη του σταυρού – την ίδια ώρα – μας ξαλαφρώνουν από τα καθήκοντά μας με την αιτιολογία ότι είμαστε νέοι και για εμάς είναι η επόμενη φορά. Ίσως και η μεθεπόμενη», συνέχισε ο κ. Παντελειός.

«Όμως, όπως έχει πει και ο Βίκτωρ Ουγκώ, τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Και η ώρα για αυτή την ιδέα έχει ήδη φτάσει. Είναι η ιδέα της συλλογικότητας και της συμμετοχής. Της συναίνεσης και της συνεργασίας. Της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Της αγάπης για τον τόπο μας. Του ήθους και του πολιτισμού.»

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κόσμος που την παρακολούθησε έσπευσε να τον συγχαρεί και να ευχηθεί στον ίδιο αλλά και στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους την καθιερωμένη προεκλογική ευχή για… Καλή επιτυχία.

Παρακολουθείστε την ομιλία του εδώ, όπως μεταδόθηκε LIVE από την σελίδα μας στο FB:

 

 

Σ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα