Στην Κεφαλονιά ο πρωταθλητής που «έθαψε» τον χρόνο στο σκάμμα.

Στην Κεφαλονιά ο πρωταθλητής που «έθαψε» τον χρόνο στο σκάμμα.

Δημήτρης Τσιάμης, ο αθλητής που έσπασε τα στερεότυπα του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. Πως μπορεί, όμως, μια τέτοια θεώρηση του χρόνου, κατά συνέπεια και της ηλικίας, να βρει έστω ένα πιο… πρακτικό παράδειγμα;

Η απάντηση, δεν είναι… γρήγορη. Εύκολα όμως, μπορεί κάποιος που ασχολείται με τα ζωντανά, διαχρονικά  και αγέραστα κομμάτια της κοινωνίας, όπως ο κλασσικός αθλητισμός, να βρει ένα πολύ καλό παράδειγμα, αρκεί να ψάξει σε λίγα εκατοστά βάθος στο… σκάμμα. Μετρώντας μέχρι εκεί, ακριβώς 3 βήματα!!!

Το παράδειγμα αυτό, χάλκινο στην υφή και το χρώμα του και με άμμο στα πόδια, δεν είναι άλλο από τον τριταθλητή Ευρώπης Δημήτρη Τσιάμη, που για μια ακόμη χρονιά βρέθηκε στην , τιμώντας με την παρουσία του τα 2019. Ακριβώς όπως έκανε και το 2018.

Κάτοχος, ο Τσιάμης, για 13 χρόνια -περίπου- του  πανελλήνιου ρεκόρ που είχε πετύχει στη Θεσσαλονίκη με 17.55μ στο τριπλούν, πολλοί τον είχαν κάπως… ξεγράψει. Γεννημένος το 1982, άλλωστε, και πολύ πάνω από τα… συνήθη ηλικιακά όρια για πρωταθλητισμό, η καριέρα του φαινόταν να αργό-σβήνει, χωρίς μια κορυφαία επιτυχία, ένα μετάλλιο δηλαδή σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

Ένας αθλητής, όμως, δεν έχει μόνο την βιολογική του ταυτότητα. Είναι η ψυχή του η πραγματική ταυτότητα, το πείσμα, η προσήλωση, η ταπεινότητα, η εργατικότητα του και η διακριτικότητα. Και ο Τσιάμης τα είχε όλα αυτά, κάτι άλλωστε που όλοι μπορέσαμε να διαπιστώσουμε, όσοι τουλάχιστον παρακολουθήσαμε πέρυσι τα Βεργώτεια, αλλά και φέτος, την χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Και με τα στοιχεία αυτά, με την γνήσια ταυτότητα του αληθινά και όχι φανταχτερά μεγάλου αθλητή, ήρθε στα 36 του χρόνια η περσινή επιβράβευση ενός ώριμου πλέον αλλά απολύτως πραγματικού πρωταθλητή, κατακτώντας  το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό στο Βερολίνο με άλμα στα 16.78μ.

Αυτός είναι ο , ο άνθρωπος που έσπασε τα στερεότυπα του χρόνου, ο αθλητής που απέδειξε πως ο αθλητισμός, ακριβώς όπως ο έρωτας,  χρόνια δεν κοιτά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0