Συγκέντρωση Επόμενης Μέρας: Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι… αλλιώς

Συγκέντρωση Επόμενης Μέρας: Ο νέος είναι ωραίος αλλά ο παλιός είναι… αλλιώς

Δεν είχαν περάσει 24 ώρες που γράφαμε εδώ για την δυναμική συγκέντρωση Μιχαλάτου με άρωμα ΠΑΣΟΚ. Εχθές το απόγευμα το σενάριο κατά κάποιο τρόπο επαναλήφθηκε αφού και πάλι, σε ένα πηγαδάκι που δημιουργήθηκε λίγο πριν την ομιλία του Μάκη Φόρτε, το… παλιό ΠΑΣΟΚ ήταν και πάλι μπροστά μας.

Κοτσιλίνης, Καλαφάτης, Ανδρέας Ζαπάντης, Φόρτες, μερικά από τα πιο ιστορικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά είχαν στήσει προεκλογική κουβέντα, με την ευγενική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και εδώ; Κατά κάποιο τρόπο (έστω και με… χιουμοριστική υπερβολή), ναι, αν και ο έχει αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ (η από αυτό που έχει καταντήσει το ΠΑΣΟΚ) εδώ και κάποια χρόνια.

Η συγκέντρωση του πρώην δημάρχου Αργοστολίου και της ομάδας του είχε τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι ομοιότητες με την συγκέντρωση Μιχαλάτου σταματούν στο… πηγαδάκι του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συμπολιτείας μπήκε συχνά στο στόχαστρο του Μάκη Φόρτε και μάλιστα με έντονο τρόπο.

Ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου επέλεξε να πραγματοποιήσει την παρουσίαση στον Θαλασσόμυλο, δηλώνοντας ότι αυτό έγινε για να καταδείξει την εγκατάλειψη που βλέπουν σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά (αλλά και τουριστικά) μνημεία της Κεφαλονιάς. «Ένα σύμβολο ικανότητας και περηφάνιας, που κατάντησε σύμβολο ανικανότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ

Η έχει την επίσημη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, με δύο από τα πιο κεντρικά στελέχη του  (Βαρούχας, Διονύσης Γασπαρινάτος) να βρίσκονται στον συνδυασμό. Η βουλευτής του νομού ήταν επίσης στον Θαλασσόμυλο, επιβεβαιώνοντας, με την παρουσία της, αυτή την επιλογή. Κάτι που ξέρουν και οι πέτρες, και που ο ίδιος ο Μάκης Φόρτες, όμως, αποφεύγει να αναφέρει δημόσια. Μία στήριξη ma non troppo που θα λέγαμε στην μουσική, ή αλλιώς: ο κόσμος τό ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι… Κατάλοιπα, ίσως, της λογικής «είμαστε υπεράνω κομμάτων» που υπερασπίζονται όλοι οι συνδυασμοί, πλην ΚΚΕ. Και του φόβου που έφερε η φθορά της εξουσίας σε ένα κόμμα που άλλα ευαγγελίστηκε και άλλα αναγκάστηκε (;) να κάνει.  Πέρα από αυτό πάντως, υπάρχει όντως η ειδοποιός διαφορά ότι στην αυτοδιοίκηση, τα κόμματα καλό είναι να προσφέρουν στήριξη αλλά όχι καπέλωμα.

Ο νέος είναι ωραίος…

Το ψηφοδέλτιο στελεχώνεται με πολλά νέα πρόσωπα, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει μικρή ή και καθόλου εμπειρία από εκλογές (6 στους 10 κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές). Αυτό κάποιοι θα μπορούσαν να το θεωρήσουν και μειονέκτημα. Ο Μάκης Φόρτες το παρουσίασε ως πλεονέκτημα, κάνοντας πράξη το… «τόπο στα νιάτα». Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτό έγινε από επιλογή ή εξ ανάγκης, αφού κάποια στελέχη που ο Μάκης Φόρτες θα μπορούσε να έχει δίπλα του, είχαν ήδη κλείσει αλλού (π.χ. Τσιλιμιδός, η μεγάλη μεταγραφή του Μιχαλάτου). Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει αυτούς που συμμετέχουν στον συνδυασμό μόνο και μόνο επειδή είναι νέοι στην ηλικία ή στην αυτοδιοίκηση. Άλλωστε πολλοί από αυτούς είναι αναγνωρίσιμοι στην κοινωνία, με κοινωνική προσφορά (ο ίδιος τόνισε το κοινωνικό πρόσωπο του συνδυασμού) και περγαμηνές. Άσε που θέλει κότσια να ασχολείται κάποιος σήμερα ενεργά με την πολιτική, ειδικά με το τοξικό κλίμα που διαμορφώνεται γύρω τους και γύρω μας.

Να αναφέρουμε εδώ ότι ο 1 στους 3 του συνδυασμού είναι 20ρης ή 30ρης, ότι ο νεαρότερος υποψήφιος, ο Διονύσης Αντωνάτος,  είναι 18 ετών (κάτι που ο Μάκης Φόρτες ανέφερε με συγκίνηση), ότι στον συνδυασμό συμμετέχει μία μετανάστρια, η Μαριλένα Τεπελένα και την οποία παρουσίασε με υπερηφάνεια λέγοντας ότι «τώρα ήρθε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα πως έχουμε ισότιμους πολίτες αυτούς που έχουν τη δικιά τους συμμετοχή στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και έχουν προσφέρει καταλυτικά στην οικονομική πρόοδο της Κεφαλονιάς».

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Τζωρτζάτου. Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ακουγόταν ότι ο Φόρτες προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να «ψαρέψει» δεξιές (ή και καρα-δεξιές) ψήφους. Ο ίδιος, στη συνέντευξη που είχε δώσει στα Κεφαλονίτικα Νέα είχε προετοιμάσει το έδαφος, λέγοντας ότι και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί στην αυτοδιοίκηση με δεξιούς. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο Τζωρτζάτος ξεχώριζε στη συγκέντρωση και θα αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν και για τον συνδυασμό αυτή η συνεργασία. Αν, βέβαια, εκλεγεί.

Σεμνά και ταπεινά

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα στη συγκέντρωση ήταν αισιόδοξο αλλά όχι πανηγυρικό. Δεν είχε τις κορώνες που είχε η συγκέντρωση Μιχαλάτου ούτε την έπαρση που επιδεικνύει με χάρη η Ισχυρή Κεφαλονιά. Ο Φόρτες στην ομιλία του βέβαια, μπορεί να δήλωνε συναινετικός και ότι αποδέχεται το έργο των προγενέστερων, όμως το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην καταδίκη, σχεδόν, συλλήβδην, των δυο βασικών του αντιπάλων. Δεν έλειψαν οι αναφορές σε φαινόμενα… Μπερλουσκονισμού, σε «ποινικές και διοικητικές περιπέτειες» των αντιπάλων του, σε στοχευμένη απομόνωσή του από μερίδα του τύπου, σε ανικανότητα, διαπλοκή, απευθείας αναθέσεις, έλλειψη αισθητικής, επικοινωνιακές φαιδρότητες, προσωπικά συμφέροντα, ανηθικότητα  κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Σκέψου να μην ήταν και συναινετικός, δηλαδή…

Επίσης, αυτή του η αναφορά σε «πολεμική» από τον τύπο… έσπασε κόκαλα. Όχι ότι δεν υπάρχει μερίδα του τύπου που τον αντιπαλεύεται. Δεν υπάρχει μόνο αυτή, όμως, ε;

 

Πολύς κόσμος αλλά θα δείξει η… Καμπάνα

Στη συγκέντρωση ο κόσμος ήταν αρκετός, αλλά (όπως και στη συγκέντρωση Μιχαλάτου), οι περισσότεροι ήταν υποψήφιοι ή φίλοι και συγγενείς υποψηφίων, οπότε δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα. Πάντως ο Μάκης Φόρτες προανήγγειλε ότι η κεντρική προεκλογική του ομιλία θα γίνει στην Πλατεία Καμπάνας, την Παρασκευή πριν τις εκλογές. Εκεί, όποιος το επιθυμεί, θα μπορέσει να μετρήσει και… τα κουκιά με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν και την τελική γνώμη θα την πει η κάλπη.

Κοκοφοινικολογία

Ο κοκοφοίνικας έχει μετατραπεί σε αυτές τις εκλογές σε φετίχ και σύμβολο της Κεφαλονιάς (για την ακρίβεια, των πολιτικών της Κεφαλονιάς).

Ο Μάκης Φόρτες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Θεόφιλου Μιχαλάτου δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την Κοκοφοινικολογία.

Αναφέρθηκε σε «μία Κεφαλλονιά που αποπνέει κακογουστιά και εγκατάλειψη σε κάθε σημείο» αλλά και στον Θαλασόμυλλο που «σήμερα βαδίζει παρέα με την αισθητική των κοκοφοινίκων και της κακογουστιάς»

«Βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε πως πορευόμαστε από την προηγούμενη μέρα που συμβολίζει η σημερινή τραγική κατάσταση του Θαλασσόμυλου που βλέπετε γύρω σας, και που κάποτε έσφυζε από ζωή και έμπνευση, στην επόμενη μέρα της δημιουργίας, στην επόμενη μέρα η οποία έρχεται νομοτελειακά», συνέχισε ο Μάκης Φόρτες.

«Η ανταπόκριση των πολιτών είναι μαζική. Καθημερινά δυναμώνει, διευρύνεται και αποκτά διαστάσεις, όχι απλά νίκης αλλά θριάμβου».

«Σε μία δύσκολη περίοδο για το να ασχολείσαι με τα κοινά, το 62% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων μας, είναι νέοι, μόνο 5 στο σύνολο των 42 υποψηφίων, το 12%, έχουν χρηματίσει δημοτικοί σύμβουλοι και αποτελούν τον απαραίτητο κορμό της εμπειρίας μας».

«Η σύνθεση του ψηφοδελτίου μας είναι μία ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που η ανακοίνωση και μόνο της υποψηφιότητας μας, τους προκάλεσε πανικό, ξεκινώντας μία πολεμική πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη της Κεφαλονιάς. Κάποιοι μιλάνε, και όχι αδίκως, ότι για πρώτη φορά γίνονται τόσο τοξικές εκλογές στην Κεφαλονιά».

«Ξεκινάμε με μόνο κριτήριο την αγάπη για την πόλη μας  και το χωριό μας. Ξεκινάμε, όχι γιατί δώσαμε μεροκάματο σε κάποιο παιδί μας ή και σε μας τους ίδιους, ούτε γιατί μαζέψαμε 12 μέτρα τσιμέντο έξω από την πόρτα, αλλά γιατί είμαστε ταυτισμένοι όλοι με το χωριό, με την πόλη, με τη γειτονιά, με την κοινωνική προσφορά, γιατί σεβόμαστε αξίες, σεβόμαστε ηθικές και φυσικά ιστορικές παρακαταθήκες. Γιατί χωρίς αυτές, κανένας δεν έχει προχωρήσει. Δεν απαιτούμε καμία ανταπόδοση, αποδείξαμε στην κοινωνική και πολιτική μας διαδρομή πως μοναδικό μας κίνητρο είναι η προσφορά στον τόπο μας».

 

Δείτε τα ονόματα των υποψηφίων

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

 1. ΑΝΔΡΕΑΤΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ συζ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 1. ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 1. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΥ- ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΕΒΑΣΤΗ συζ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΗ
 1. ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΟΔΥΣΣΕΑ
 1. ΔΙΑΚΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΠΑΥΛΟΥ
 1. ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 1. ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
 1. ΚΑΤΣΟΥΔΑ ΦΑΝΗ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΛΕΓΑΤΟΣ ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΣ (ΣΠΥΡΟΣ) του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 1. ΜΑΖΑΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
 1. ΜΑΡΚΑΤΟΥ – ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΠΑΝΑΓΗ
 1. ΜΕΛΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
 1. ΜΠΟΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΑΝΔΡΕΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 1. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΜΠΟΝΗΣ) του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
 1. ΠΕΦΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΠΟΛΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΣΤΡΑΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΠΟΛΛΑΤΟΥ ΠΡΑΞΙΘΕΑ (ΠΡΑΞΙΑ) συζ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 1. ΤΕΠΕΛΕΝΑ ΜΑΡΙΝΕΛΑ του ΚΡΙΣΤΟ
 1. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΣΠΥΡΑΓΓΕΛΟΥ
 1. ΦΛΑΜΙΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ

23.ΧΑΡΙΤΟΥ – ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΕΛΕΙΟΥ –  ΠΡΟΝΝΩΝ

1.ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 1. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ του ΤΖΑΝΝΗ
 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 1. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ – ΣΙΜΩΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ (ΤΟΥΛΑ) του ΠΑΝΑΓΗ
 1. ΣΠΑΘΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
 1. ΣΤΑΒΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Ricky) του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

 1.ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

 1. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

 

 1. ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΦΙΛΙΠΠΑ
 1. ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) του ΠΑΝΑΓΗ
 1. ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 1. ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
 1. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ (ΤΖΟΥΛΙΑ) του ΗΛΙΑ
 1. ΣΑΚΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
 1. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ του ΠΑΝΑΓΗ
 1. ΦΡΑΝΤΖΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ (ΑΝΝΗ) του ΧΑΡΙΤΟΥ
 1. ΦΩΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ) του ΠΑΥΛΟΥ

 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΟΜΑΛΩΝ

 1. ΜΕΣΟΛΩΡΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
 2. ΣΤΑΘΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ) του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0