Τα Βεργώτεια, η Κεφαλονιά, ο Τάκης Λεμονής, οι πρωταθλητές Ευρώπης και το… ΚΚΕ.

Τα Βεργώτεια, η Κεφαλονιά, ο Τάκης Λεμονής, οι πρωταθλητές Ευρώπης και το… ΚΚΕ.

Ο... κόκκινος προπονητής των μεγάλων αστεριών του ελληνικού στίβου.

Τι σχέση μπορεί να έχει, άραγε, ο κεφαλονίτικος στίβος, τα , ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής, το και τα χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2018 στον ανοικτό στίβο;

Κι όμως, ένα όνομα, περίεργο λίγο στο άκουσμά του αλλά με μια πολύ μεγάλη ιστορία πίσω του, μπορεί να… συνδέσει όλα αυτά και μαζί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ή τουλάχιστον, μια αξιόλογη υποψηφιότητα για αυτό.

Είναι ο Γιώργος ((Γκεόργκι) Πομάσκι, γεννημένος στην Βουλγαρία και σπουδαίος αθλητής με τα χρώματα της χώρας του στον στίβο, που κάποια χρόνια πριν, ο έρωτας τον έφερε στην Ελλάδα και από τότε έδωσε στην Ελλάδα  τεράστιες διακρίσεις.

Ο Πομάσκι, παντρεμένος με Ελληνίδα, πατέρας αλλά και παππούς πλέον, για περίπου 30 χρόνια είναι ομοσπονδιακός προπονητής μας στον στίβο και από τα… χέρια του έχουν περάσει ουκ ολίγοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες.

Από την… επική Νίκη Ξάνθου, την σπουδαία αθλήτρια με το πρώτο αργυρό στο Παγκόσμιο της Αθήνας (1997), αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο, τα αδέλφια Βασδέκη, την Βούλα Πατουλίδου όταν την ώθησε σε μεγαλύτερη ηλικία και ήδη χρυσή Ολυμπιονίκη να “περάσει” στο μήκος, τον Παπακώστα και την Τσιαμήτα, μέχρι και σήμερα, τους πρόσφατους Πρωταθλητές Ευρώπης, την Βούλα Παπαχρήστου, τον Μίλτο Τεντόγλου και τον Δημήτρη Τσιάμη.

Τους πρωταθλητές δηλαδή, που όπως και πέρυσι “έφερε” και φέτος στα Βεργώτεια 2019, για να… παρουσιαστούν και ως Πρωταθλητές Ευρώπης στην δική μας  αθλητική και όχι μόνο κοινωνία της Κεφαλονιάς. Στηρίζοντας την Γυμναστική Εταιρία Κεφαλονιάς, τους προπονητές, την διοίκηση και τους κεφαλονίτες αθλητές, που μόνοι και…. ερασιτέχνες, βήμα-βήμα, φέρνουν τον κεφαλονίτικο στίβο σε δρόμους διακρίσεων, επιτυχιών και πανελλαδικής προβολής.

Στην ζωή του Πομάσκι, όμως, εκτός από τον έρωτα και τις σπουδαίες διακρίσεις, “μπήκε” κάποια στιγμή και ο Τάκης Λεμονής. Και ήταν δική του επιλογή κάπου εκεί το 2000, να φέρει γυμναστή τον “σκληρό” λόγω στίβου και μεταλλίων Πομάσκι, που θα έπρεπε πρώτα από όλα να αλλάξει την γυμναστική νοοτροπία των ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Για να “αντέξει” φυσικά λίγο, καθώς η αγάπη του για τον στίβο δεν μπορούσε να του στερήσει την επαφή με το ταρτάν, πόσο μάλλον για χάρη του χορταριού.

Όλα αυτά τα χρόνια που ο Πομάσκι έδινε στην Ελλάδα κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές του κλασσικού αθλητισμού, ο ίδιο έμεινε πιστός στις αξίες, τις ιδέες και τις θέσεις του. Παράλληλα, σεμνός παρά τα δεκάδες μετάλλια, διακριτικός (απόδειξη ότι στην περσινή συνέντευξη τύπου στον Κέφαλο στο Αργοστόλι για τα Βεργώετια 2018, παρακολούθησε από την τελευταία σειρά καθισμάτων), αλλά και σταθερός, κλήθηκε σε έναν άλλο… “στίβο”, αυτήν την φορά τον καθαρά πολιτικό.

Και ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που για τις ερχόμενες ευρωεκλογές και το μεγάλο στοίχημα του ΚΚΕ για ένα δυνατό ΟΧΙ στην Ευρώπη του Κεφαλαίου, πρότεινε στα όργανα του ιστορικού κόμματος, τον “μεγάλο” Πομάσκι.

Και εκείνος, με την ίδια άνεση της σκληρής δουλειάς και της σταθερής προσπάθειας με στόχο κάτι περισσότερο από το εφικτό, δέχτηκε την πρόταση, πιστός στις αξίες για έναν άλλο κόσμο και πλέον, το “τεράστιο” αθλητικό του όνομα, είναι στο εκλογικό ψηφοδέλτιο για της Ευρωεκλογές του ΚΚΕ.

Κυρίες & Κύριοι, όπως θα λέγαμε κάποτε στις εκπομπές αφιερώματα διακεκριμένων ανθρώπων, ο Γιώργος Πομάσκι, είναι εδώ, στην και για μια ακόμη φορά συνοδεύει το παρόν και το μέλλον του ελληνικού στίβου.

 

Πηγές: rizospastis.gr, protagon.gr, sporttime, ert, sportfm (και φωτο).