Τα Βεργώτεια στα…. ύψη. Δόση από το… μέλλον (VIDEO και δηλώσεις).

Τα Βεργώτεια στα…. ύψη. Δόση από το… μέλλον (VIDEO και δηλώσεις).

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του ύψους των Βεργωτείων 2019. Video και δηλώσεις.

Τα   οδεύουν πλέον προς την αθλητική και όχι μόνο ιστορία της Κεφαλονιάς. Τα όσα, όμως, διαδραματίστηκαν χθες, Σάββατο 11 Μαΐου 2019, στο ανοικτό στάδιο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής» θα μας απασχολήσουν για καιρό ακόμη, ενώ θα αποτελούν σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών που έλαβαν μέρος.

Δικαιολογημένα, τα φώτα σε αγώνες τέτοιου επιπέδου, πέφτουν στα μεγάλα ονόματα του στίβου. Ειδικά όταν οι αγώνες αυτές έχουν την σφραγίδα ενός διεθνούς μίτινγκ και συμμετέχουν πρωταθλητές Ευρώπης όπως ο Τεντόγλου, ο Τσιάμης και η Παπαχρήστου, αλλά και ξένοι πρωταθλητές, το δημοσιογραφικό και αθλητικό ενδιαφέρον στην και πολύ πέρα από αυτήν, στα κεντρικά ΜΜΕ της χώρας δηλαδή, εστιάζεται στα ονόματα πρώτης γραμμής.

Ο , φυσικά, δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Και μπορεί η δημοφιλία του να μην βρίσκεται και αυτή στην πρώτη γραμμή όπως στους βασιλιάδες των σπορ, ως κλασσικός αθλητισμός όμως, και πιστούς φίλους έχει και… κλασσική αγάπη. Γι αυτό και η ευρεία κοινωνική αποδοχή, γι αυτό και οι τόσες οικογένειες, χθες, στο στάδιο του Αργοστολίου, γι αυτό και το ενδιαφέρον της εφημερίδας αυτής, και όχι μόνο φυσικά.

Στίβος, λοιπόν, χωρίς το αγώνισμα του άλματος σε ύψος, είναι σαν μπάσκετ χωρίς…. καρφώματα. Και χθες, στο περιθώριο θα λέγαμε των μεγάλων ονομάτων, εξίσου σημαντικοί αθλητές από το παρών και κυρίως το μέλλον του ελληνικού στίβου, έδωσαν έναν πολύ καλό… αγώνα. Κρίμα μόνο, που τα άλματα των ανδρών και…. εφήβων έπεσαν ακριβώς «πάνω» στους μεγάλους Τεντόγλου και Τσιάμη, κρίμα που στα άλματα γυναικών και νεανίδων, ο κατά τα άλλα υπέροχος ήλιος πάνω από το «Ανδρέας Βεργωτής» έδυε, και οι φίλαθλοι που είχαν απομείνει στις εξέδρες, δεν μπορούσαν να διακρίνουν λόγω απόστασης  τις λεπτομέρειες των προσπαθειών των αθλητριών.

Ο Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς.

Πίσω από το ασυνήθιστο αυτό όνομα, τουλάχιστον για την κεφαλονίτικη… διάλεκτο, κρύβεται ένας πολύ καλός αθλητής. Και δεν είναι μόνο το 1.90 του Μιχάλη Καΐπη που κατέλαβε το χρυσό μετάλλιο, δεν είναι ότι έπιασε το ατομικό αλλά και της ομάδας του ρεκόρ, δεν είναι η σταθερότητα του σε σχέση με το ασημένιο μετάλλιο στο περσινό (2018) πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου της κατηγορίας παίδων, είναι πρώτα από όλα η στόφα και ο χαρακτήρας ενός αθλητή, που χθες μετά από κάθε προσπάθειά του ζητούσε από τον προπονητή του συνεχώς οδηγίες και παρατηρήσεις για τα άλματα του.

Κατά τα λοιπά, ο Μιχάλης Πασχάλης από την Κύπρο δεύτερος με 1.84, Δόσης από την Κέρκυρα τρίτος με 1.76, για να χωθεί στο παραθαλάσσιο αυτό αλματικό «σύμπλεγμα» ένας Πυλαρινός, ο αθλητής της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς, . Ένας Πάνος, που αν το πείσμα του συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, πολύ σύντομα θα τον δούμε πολύ ψηλά στα άλματα.

Δόση από το… μέλλον!

Τα ρεπορτάζ και γενικά οι δημοσιεύσεις, προφανώς και στην… αθλητική δημοσιογραφία, γράφονται για να περιγράψουν ένα γεγονός. Την ίδια στιγμή, όμως, που το ρεπορτάζ ή το δημοσίευμα παίρνει τον δρόμο της δημοσιότητας, αποκτά και έναν άλλο χαρακτήρα, πιο… μελλοντικό, αυτόν της πηγής. Ειδικά για μελλοντικές αναφορές.

Τα όσα «συνέβησαν» χθες στο αγώνισμα του ύψους γυναικών, μπορεί να μην έγιναν πρωτοσέλιδα (εξηγήσαμε στην αρχή τους λόγους) σίγουρα όμως αποτελούν έναν προάγγελο των όσων θα δούμε στο μέλλον, από αθλήτριες που «χτίζονται» μέρα με την ημέρα για να φέρουν στην χώρα τα επόμενα χρυσά μετάλλια. Οι γραμμές αυτές λοιπόν που γράφονται σήμερα για τα χθεσινά , θα είναι μια πηγή αναφοράς, όταν στα… επόμενα πρωτοσέλιδα, σε αυτά του μέλλοντος, αθλήτριες που συμμετείχαν στο ύψος στα 2019, θα παίρνουν τον δικό τους χώρο και το δικό τους φως. Και μιας και μιλάμε για το μέλλον, χθες όλοι πήραμε μια δυνατή  Δόση από το μέλλον. 

Είναι η Παναγιώτα Δόση, γεννημένη μόλις το 2001, αθλήτρια της Κέρκυρας, που με ένα απολύτως γοητευτικό 1.83,  ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ18  Κλειστού στίβου (στον ανοικτό Κ18 είναι 1.85 και το έχει η… θρυλική Νίκη Μπακογιάννη) και παραλίγο να κάνει νέο, ακριβώς εδώ στο Αργοστόλι, στα Βεργώτεια 2019. Και ήταν μια Δόση από το μέλλον, γιατί το σίγουρο είναι πως αν συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά, τον ίδιο δυναμισμό που φάνηκε ιδιαίτερα με χαρακτηριστικές κινήσεις πριν από κάθε άλμα της, τότε τα χρυσά του μέλλοντος θα έρχονται το… ένα μετά το άλλο.

Δείτε εδώ το χρυσό άλμα της και ακούστε την φωνή της νίκης:

Απέναντί της, ένα ελάχιστο σκαλί 3 πόντων πιο κάτω, ένα ακόμη «γνωστό» όνομα Βεργωτείων εξαιτίας και των προηγούμενων συμμετοχών της, η Ιωάννα Ζάκκα με άλμα στα 1.80. Μόνο που αυτή την φορά, αυτήν την χρονιά για την ακρίβεια, η αθλήτρια του Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου μας… » μπέρδεψε».  Και το λέμε αυτό, γιατί η Ζάκκα, μια μεγάλη πραγματικά αθλήτρια, έχασε κάποιες φαινομενικά εύκολες προσπάθειες στα… χαμηλά, κάπου έδειχνε ότι βιαζόταν, ξεκινώντας χωρίς «προσήλωση», αλλά τελικά όταν χρειάστηκε ήταν εκεί για να κάνει το 1.80. Αφήνοντας στην 3η θέση μια άλλη πολύ καλή αθλήτρια, την Δέσποινα Μαλταμπέ με άλμα δικό της τα 1.75.

Η Άννα και η Μέμη, η Μέμη και η Άννα.

Έχουμε γράψει πολλές φορές στις αθλητικές και όχι μόνο σελίδες της εφημερίδας ότι ο στίβος της Κεφαλονιάς, σταθερά, αλλάζει επίπεδο και ταχύτητα. Και μπορεί σε επίπεδο ακαδημιών και προετοιμασίας αυτό να οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά των προπονητών και ανθρώπων της Γυμναστικής Εταιρίας Κεφαλονιάς, χωρίς όμως τα δυο «χρυσά» κορίτσια του κεφαλονίτικου στίβου, τα όσα συμβαίνουν κάθε ημέρα στο στάδιο του Αργοστολίου θα το γνώριζαν μόνο οι γονείς και 2-3 φίλοι. Και όταν λέμε «χρυσά» και «δυο» δεν μπορούμε να εννοούμε  κάτι άλλο παρά την και την .

Για την Άννα χθες δεν ήταν μια καλή ημέρα. Όμως, το 1.55 της, πολύ μακριά από το 1.64 που είχε μόλις πριν 3 μήνες και που την έφερε στην 6η θέση στο Πανελλήνιο Κλειστού στίβου, είχε τους… λόγους του.  Δυο ημέρες πριν, ένα μακρύ ταξίδι για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα όπου και κατέκτησε την 4η θέση δίνοντας στην Κεφαλονιά μια ακόμη διάκριση και από την άλλη η μάχη των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι από μόνα τους ένα βαρύ φορτίο για ένα μεγάλο άλμα. Η Άννα, όμως, είναι αθλήτρια με ψυχή και ταλέντο και αυτό φαίνεται χωρίς πολλά λόγια αλλά με μια εικόνα που τα λέει όλα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών της.

Αντίστροφα ήταν τα πράγματα για την Μέμη Αλυσανδράτου, η οποία έκανε την δική της «ολική επαναφορά» στα Βεργώτεια, καθώς πέρυσι, εξαιτίας ενός τραυματισμού, δεν έλαβε μέρος. Και στην επαναφορά της αυτή, ήταν εκεί ένα ολόκληρο στάδιο να την χειροκροτήσει και μάλιστα «κλέβοντας» κατά την παρουσίαση των αθλητριών του ύψους τα φώτα ακόμη και από έναν πρωταθλητή Ευρώπης, τον Μίλτο Τεντόγλου.  Έτσι, την ίδια περίπου στιγμή που ο Τεντόγλου έγραφε την κορυφαία για φέτος επίδοση στο μήκος, τα μεγάφωνα ανήγγειλαν το όνομα της Μέμης και οι θεατές χειροκρότησαν με ενθουσιασμό.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ήταν τυχαίο. Η Αλυσανδράτου έχει ήδη το ρεκόρ συμμετοχών σε μεγάλες διοργανώσεις καθώς συμμετέχει από το 2006 και είναι η πιο αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία του κεφαλονίτικου στίβου.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η επαναφορά της σε… τροχιά Βεργωτείων είχε ένα καλό άλμα, έναν μόλις πόντο πάνω από το 1.59 που την έφερε ακριβώς πριν μια εβδομάδα στην 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στην Πάτρα και αυτό το 1.60 χθες ήταν αρκετό για να την πλασάρει στην 4η θέση.  Επιβεβαιώνοντας ότι όταν δεν απογοητεύεται από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες στους αγώνες, έχει για τα καλά «καπαρώσει» μια σημαντική θέση… συνέπειας  και όχι μόνο ανάμεσα στις πολύ μεγάλες αθλήτριες του ύψους, κάτι που την καθιστά και την ίδια μεγάλη αθλήτρια.

Τέλος, πρώτη της συμμετοχή στα Βεργώτεια είχε και η Νάντια Σταματελάτου, η «μικρή»  της Γ.Ε.Κ στην ομάδα αλμάτων, ένα κορίτσι όμως που δουλεύει σκληρά και που το μέλλον της ανήκει.

Τέλος, κλείνουμε τα ύψη στα Βεργώτεια με τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας Παναγιώτας Δόση,  στην κάμερα της ΕΡΤ:

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0