Όλγα Αυγουστάτου: Στο Νοσοκομείο ως υποψήφια ευρωβουλευτής

Όλγα Αυγουστάτου: Στο Νοσοκομείο ως υποψήφια ευρωβουλευτής

Το Ποτάμι στην Κεφαλονιά

Δεν είναι η πρώτη μου φορά εδώ. Φυσικά και όχι, αφού εδώ γεννήθηκα άλλωστε. Είναι όμως η πρώτη μου φορά που ήρθα με την ιδιότητα της πολιτικού.

Το πρόγραμμα έλεγε : Επίσκεψη στην με την βουλευτή και κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, τον συνυποψήφιο στο ευρωψηφοδέλτιο, Γιώργο Δημακόπουλο και την ψυχή του Ποταμιού στο νησί, Βίκη Μπούρδου.

Η Κεφαλονιά έχει μπει ήδη στη τουριστική σεζόν. Η πόλη είναι ζωντανή, τα μαγαζιά ανοιχτά, όλοι στη θέση τους εν αναμονή των τουριστών που θα διπλασιάσουν τον πληθυσμό της για μερικούς τουλάχιστον μήνες. Στο Λιθόστρωτο στη γνωστή ζωντάνια έχει προστεθεί και η προεκλογική. Οι Κεφαλονίτες πολιτικολογούν με προθυμία μαζί μας και συναντάμε ανθρώπους με ενδιαφέρουσες απόψεις.

Η βασική μας επίσκεψη ήταν στο Γενικό , όπου συναντήσαμε την εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Βουτσινά, τον νεφρολόγο κ. Γιαννάτο και αρκετούς από το νοσηλευτικό προσωπικό. Αν αρρωστήσω, πάντως, εδώ, ξέρω ότι είμαι σε καλά χέρια. Μιλώντας για «χέρια» αισθανθήκαμε, αντιληφθήκαμε την αφοσίωση των ανθρώπων στο έργο τους καθώς και την επάρκειά τους.

Για τα υπόλοιπα και μπαίνοντας στο νεόκοπο κοστούμι της πολιτικού και μάλιστα μιας πολιτικού που βλέπει προς την Ευρώπη, προβληματίστηκα και ανησύχησα. Το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο -καλά, δεν μας λες τίποτα καινούριο, θα μου πείτε-, δεν επαρκεί για τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων, πόσο μάλλον για τους τουρίστες που έρχονται και που πολλοί από αυτούς θα έχουν ανάγκη είτε πρωτοβάθμιας φροντίδας είτε ακόμη και σοβαρότερης περίθαλψης. Το πιο θλιβερό είναι αυτό που μας εξήγησαν ότι συμβαίνει με την νέα πτέρυγα Βεργωτή, όπου υπήρξε η γενναιόδωρη δωρεά, έγινε η πτέρυγα, στεγάστηκε η Μαιευτική κλινική, αντί της Ψυχιατρικής και δεν λειτουργεί η πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ. Κι από την άλλη, Έλληνες γιατροί γίνονται περιζήτητοι στο εξωτερικό και βέβαια, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι είμαστε υπέρ της κινητικότητας των εργαζομένων, αλλά δεν θα μπορούσαν να εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές σε υπάρχουσες θέσεις στην Ελλάδα;

Όχι, δεν ήταν αυτό το πιο θλιβερό, λάθος. Αυτό, που μας προβλημάτισε και μας στενοχώρησε πιο πολύ από όλα, ήταν η κατηγορηματική δήλωση του κ. Γιαννάτου ότι η μονάδα του τεχνητού νεφρού δεν θα μπορέσει να δεχτεί κανέναν ασθενή παραπάνω από τους ήδη υπάρχοντες γιατί δεν υπάρχουν η δυνατότητες να παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα. Ο γιατρός, που βρισκόταν και εργαζόταν το Σάββατο το πρωί στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε απόγνωση.

Το αισιόδοξο στο τέλος, μετά από πολλά διαβήματα υπάρχει η ελπίδα να καλυφθούν κάποιες από τις θέσεις. Δεν αγνοώ ότι τα συστήματα υγείας έχουν τα κενά τους και τα προβλήματά τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα του οποίου η λύση είναι άμεσα ορατή διότι το Νοσοκομείο έχει και πόρους από δική του μεγάλη περιουσία και πρόθυμους δωρητές. Δεν είναι λοιπόν το χρήμα που λείπει αλλά η ευελιξία και η θέληση για ανάληψη ευθύνης για τη λύση του.

Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ραδιόφωνο, επικεντρωμένη στα ευρωπαϊκά και όχι στα ελληνικά θέματα. Μιλήσαμε για τη σταθερή θέση του Ποταμιού για μια ενωμένη ομόσπονδη Ευρώπη και τονίσαμε ότι οι ευρωεκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πρόβα τζενεράλε των εθνικών εκλογών. Παρά την επικέντρωση στα ευρωπαϊκά, το θέμα του Νοσοκομείου επανήλθε στη συζήτηση, γιατί είναι το θέμα που απασχολεί όλους, τους προβληματίζει και τους ανησυχεί. Άλλωστε και στις συζητήσεις μας με τον κόσμο το θέμα αυτό ήταν το πρώτο που έρχεται στη συζήτηση. Φυσικά, οι ευρωεκλογές δεν θα δώσουν τη μαγική λύση, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία λύση χωρίς την Ευρώπη.

Όλγα Αυγουστάτου / Υποψήφια ευρωβουλευτής με