Απλή αναλογική στην Κεφαλονιά: Ακυβερνησία, συναίνεση ή συναλλαγές; – Οι μαγικοί αριθμοί 14 και 11 [Editorial #27]

Απλή αναλογική στην Κεφαλονιά: Ακυβερνησία, συναίνεση ή συναλλαγές; – Οι μαγικοί αριθμοί 14 και 11 [Editorial #27]

Στις φετινές εκλογές για τους δήμους Αργοστολίου και Σάμης δημιουργήθηκε ένα παράδοξο, που όμως ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ψηφίστηκε η απλή αναλογική . Ο νέος δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος αλλά και ο αυτός της Σάμης, Μάκης Μονιάς, δεν διαθέτουν τη πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον δήμο Αργοστολίου:

Η Ισχυρή Κεφαλονιά διαθέτει 10 έδρες & η Δημοτική Συμπολιτεία 9. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Το άθροισμα των εδρών, και συνεπώς των ψήφων εντός του δημοτικού συμβουλίου, δύο συνδυασμών (εκτός από τους δύο πρώτους) και πάλι δεν παράγει πλειοψηφία.

Η Επόμενη Μέρα του Μάκη Φόρτε αλλά και η Κίνηση Πολιτών Κεφαλονιά Νησί για Όλους διαθέτουν 3 έδρες η κάθε μία, που σημαίνει ότι ακόμη και αν αθροίσουμε και αυτές, είτε με τις έδρες του πρώτου είτε του δεύτερου, πάλι δεν συμπληρώνεται το πολυπόθητο 14, οι έδρες, δηλαδή, που απαιτούνται (σε σύνολο 27) ώστε να ψηφιστούν αποφάσεις. Αντίστοιχα στους δήμους Σάμης και Ληξουρίου, ο μαγικός αριθμός είναι το 11, αφού είναι 21 συνολικά οι έδρες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια, ότι ακόμη και αν συμπληρωνόταν ο μαγικός αριθμός 14 αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα συνασπισμούς. Κι αυτό γιατί, τόσο ο Μάκης Φόρτες όσο και ο Αλέξανδρος Παντελειός τήρησαν μέχρι σήμερα στάση ουδετερότητας ως προς τους δυο μονομάχους, κάτι που συνεπάγεται και παρόμοια γραμμή εντός του δημοτικού συμβουλίου. Όμως, ακόμη και αν ήθελαν να συνάψουν μία, ας την πούμε, στρατηγική συμμαχία, που θα οδηγούσε σε σταθερές πλειοψηφίες (ακόμη και με ανταλλάγματα), δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, τουλάχιστον ο καθένας ξεχωριστά, γιατί τα νούμερα… δεν θα έβγαιναν.

Οι περιπτώσεις να δούμε συμμαχία Θεόφιλου και Παρίση (μιλάμε πάντα για καθολική συμμαχία και όχι για συμφωνίες σε επί μέρους ζητήματα) ή συμμαχία και των δύο επιλαχόντων αθροιστικά με έναν εκ των δύο πρώτων δεν μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να σταθεί λογικά. Φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως σενάριο σουρεαλιστικής φαντασίας φαντάζει και μια τέτοιου είδους συνεργασία από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όλα αυτά, και παρότι ο δήμαρχος έχει αρκετές ανεξάρτητες αρμοδιότητες και δυνατότητες από το συμβούλιο, σημαίνουν ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα χρειαστούν ευρείες συναινέσεις ώστε να περνάει κάθε θέμα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, όπου κάτω από προϋποθέσεις, μπορούν να περάσουν ακόμη και αν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές και της απλής αναλογικής αφού μπορεί να οδηγήσει, είτε σε ακυβερνησία ή μεγάλες δυσκολίες στην διακυβέρνηση του δήμου είτε σε πραγματική συνεννόηση και συναίνεση ανάμεσα στις παρατάξεις είτε σε… συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, πριν από λίγο καιρό, έχει σχολιάσει χαρακτηριστικά την απλή αναλογική, λέγοντας ότι «κάθε θέμα που θα πρέπει να περάσει από τα Δημοτικά  Συμβούλια θα είναι και ένα “παζάρι”».

Και μάλιστα το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αν συνυπολογίσουμε ότι από τους οκτώ συμβούλους της Δημοτικής Συμπολιτείας, (εννέα, μείον τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου) θα πρέπει να βγουν οι πέντε αντιδημαρχίες αλλά και οι δύο πρόεδροι των κοινωφελών επιχειρήσεων του δήμου. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι  πιθανό, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος να προτείνει πρόσωπα και από άλλες παρατάξεις. Το θέμα είναι αν θα υπάρξουν ανταλλάγματα και τι είδους ανταλλάγματα θα είναι αυτά. Πολιτικά ή προσωπικά;

Αντίστοιχα, αν οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης θελήσουν, για τους δικούς τους λόγους, να βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στο νέο δήμαρχο, μπορούν να το κάνουν. Η Ισχυρή Κεφαλονιά μπορεί να βάζει διαρκώς προσχώματα στις αποφάσεις χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις. Εκεί ο Θεόφιλος Μιχαλάτος θα χρειάζεται τη συναίνεση δύο παρατάξεων για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο «πόλεμο χαρακωμάτων».

Κορυφαίο στέλεχος της Ισχυρής Κεφαλονιάς, όταν του θέσαμε σήμερα το πρωί αυτή την ερώτηση, μας απάντησε ότι «δεν είμαστε ψυχοπαθείς να προσπαθήσουμε κάτι τέτοιο, δεν θα κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε, μας ενδιαφέρει το καλό του Δήμου». Από την άλλη πλευρά, άλλα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι είναι ευθύνη του νέου δημάρχου η λειτουργία του νέο δημοτικού συμβουλίου και θα πρέπει αυτός να βρει τον τρόπο που θα πετύχει τις συναινέσεις.

Τέλος, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, στις χθεσινές του δηλώσεις, και μετά από μία πολύ σκληρή προεκλογική μάχη με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, ένθεν και ένθεν, δήλωσε έτοιμος να «συνεργαστεί για το καλό του δήμου».

Όπως και νά ‘χει, η απλή αναλογική αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Κεφαλονιάς. Και μάλιστα αυτό ισχύει τόσο στο Αργοστόλι, όσο και στη Σάμη, όπου και εκεί ο Μάκης Μονιάς θα διαθέτει λιγότερες έδρες από την Στέλιο Σπαθή, αλλά και στο Ληξούρι όπου οι διαφορές ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές είναι πολύ μικρές. Η αντιπολίτευση και στους τρεις δήμους θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του δήμου, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως κομπάρσος.

Και μην ξεχνάμε ότι με το νέο σύστημα, και με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εκλογές, η αντιπολίτευση και στους τρεις δήμους, έχει τη δυνατότητα να προτείνει θέματα (χρειάζεται μόνο το 1/3 των συμβούλων) και να τα ψηφίζει χωρίς την συμφωνία του δημάρχου ή της παράταξής του· αρκεί οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμφωνούν μεταξύ τους.

Οι συνεννοήσεις ανάμεσα στις παρατάξεις δεν είναι κακό να συμβαίνουν, ίσα ίσα που είναι και χρήσιμες. Χωρίς αυτές, η απλή αναλογική αποκλείεται να λειτουργήσει. Όμως, θα πρέπει να συμβαίνουν δημόσια, πάνω απ’ το τραπέζι γιατί αλλιώς δεν θα μιλάμε για συνεννοήσεις αλλά για συναλλαγές.

/ Κεφαλονίτικα Νέα